Vo svete čokolády je považovaná za novinku určenú maškrtníkom, ktorí chcú ochutnať čokoládu úplne nového druhu. V čom je však ružovo pôsobiaca lahôdka taká výnimočná? Trvalo celých 13 rokov, kým sa slávnej švajčiarskej firme podarilo vyrobiť úplne nový druh čokolády. Len málokto vie, že čerstvý kakaový bôb je vnútri ružový. Hnedá farba bôbov vzniká až pri následnej fermentácii a sušení. Rubínová čokoláda je však vyrábaná úplne inak. Ešte za surova sa kakaové bôby spracovávajú pomocou kyseliny citrónovej.
Práve ona pomôže zachovať krásnu ružovú farbu a zároveň dodá typickú ovocnú príchuť najnovšiemu druhu čokolády. V dozvukoch má čokoláda jemnú kyslú chuť, vďaka čomu podľa čokoládových odborníkov siahne takmer každý po ďalšom kúsku. Od klasických čokolád sa odlišuje nielen spracovaním a chuťou, ale má aj iné zloženie. Minimálny obsah kakaovej sušiny v mliečnej čokoláde je 25 %, pri horkej čokoláde 35 %, v bielej čokoláde kakaová sušina nie je, v nej je však kakaové maslo, ktoré musí mať podiel aspoň 20 %. Ružová čokoláda má však 47,3 % kakaovej sušiny a 35,9 % kakaového masla.
Foodblogeri ju milujú
Ak nie ste práve „čokoládový typ“, je táto čokoláda určená práve vám. Má ľahké ovocné podtóny, ktoré vám najviac budú pripomínať maliny či ríbezle, navyše je jemne mliečne krémová. Mnoho zábavy si s ňou môžete užiť v kuchyni pri príprave rôznych sladkostí, vďaka svojej prirodzenej intenzívnej farbe sa výborne hodí na zdobenie. Vyskúšať ju možno v zaujímavých kombináciách – napríklad mango, liči a dokonca aj šunka alebo rozmarín.
Kde vyrábajú najlepšiu čokoládu sveta?
- Belgicko
- Švajčiarsko
- Ekvádor
- Spojené kráľovstvo
- Pobrežie slonoviny
- Taliansko
Top príchute sveta
- Najviac čokolády sa zje bez príchute
- Lieskové oriešky
- Karamel
- Mandle
- Pomaranč