Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.12.2020 11:00 | Správy | Domáce správy

Matovič navrhol, že dá zaočkovať svoju manželku a mamu: Dostanú vakcínu skôr ako zdravotníci?!

Návrat z karantény uviedol po svojom. Premiér Igor Matovič (47) trávil posledné dni zatvorený v izbe vo svojom dome v Trnave po tom, čo bol pozitívne testovaný na COVID-19.

Návrat do bežného života oslávil tým, že na svojom profile na sociálnej sieti spustil anketu o tom, či má dať zaočkovať svoju manželku a mamu.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Matovič hovorí, že túto anketu spustil pre tých, ktorí neveria očkovaniu proti koronavírusu. Vakcínu počas víkendu ako prvým podali zdravotníkom, odborníkom z konzília aj prezidentke či ministrom. Premiér sa tejto udalosti nemohol zúčastniť, pretože patril medzi pozitívne prípady, a tie sa môžu očkovať až po troch mesiacoch od prekonania ochorenia.

„Viem, že mnohí z vás ma za snahu zaočkovať čo najviac ľudí na Slovensku priam nenávidíte. A ja, priznávam, som vás považoval zase za bláznov. A je mi to ľúto, lebo to vo výraznej väčšine určite neplatí,“ povedal premiér s tým, že veľa ľudí má obavu o zdravie svojich blízkych, čomu rozumie. Mrzí ho však to, že niektorí vypisujú, že si COVID-19 vymyslel, lebo sa chcel sám vyhnúť očkovaniu.

 

Sám vraj chcel ísť príkladom a ukázať, že vakcíny sú bezpečné. „Viem si však predstaviť iný dôkaz, aby ste verili, že chcem hrať s vami fér - miesto mňa by som poprosil, aby podstúpili očkovanie dve ženy môjho života - moju mamu a moju manželku Pavlínku,“ prišiel s nápadom premiér a podmienil to tým, že na jeho príspevok zareaguje 10-tisíc ľudí, a potom ich bude prehovárať.

Minister to schválil

Problémom môže byť to, že Národná stratégia očkovania hovorí o tom, že v prvej vlne sa zaočkujú zdravotníci a pracovníci kritickej infraštruktúry štátu. Vysvetľoval to sám minister zdravotníctva Marek Krajčí, keď stratégiu schválili. Ani premiérova mama, ani manželka medzi tieto skupiny nepatria. Napriek tomu očkovanie Matovičovej rodiny rezort nepovažuje za problém.

„Predseda Vlády SR Igor Matovič ministra zdravotníctva SR Mareka Krajčího o svojom kroku informoval. Podľa našich informácií je jeho cieľom aj túto výzvu využiť na propagáciu osvety v tejto nesmierne dôležitej téme. Ide mu najmä o to, aby rozptýlil pochybnosti, že sa osobne nechce dať zaočkovať, práve naopak, aby ukázal, že vakcíne dôveruje,“ zdôvodnili od Krajčího.

Na Slovensku je 10-tisíc dávok vakcíny od Pfizer/BioNTech, ktorú už podávajú stovkám ľudí. Ďalšie dávky prídu až v januári.

Aké vedľajšie účinky má vakcína

Štátny ústav na kontrolu liečiv zverejnil príbalový leták k vakcíne, ktorý hovorí, že medzi najčastejšie vedľajšie účinky patrí bolesť hlavy, únava, opuch a bolesť v mieste vpichu, či horúčka a nevoľnosť. Tie môže mať jeden z 10 ľudí. Infektológ Vladimír Krčméry pripomína, že množstvo vedľajších účinkov majú aj bežné lieky. „Tie lieky majú 10- až 100-násobne viac vedľajších účinkov ako mŕtve vakcíny.“

Vakcíny zabezpečuje Európska komisia, Slovensko si vyhradilo možnosť zakúpiť 17,4 milióna dávok. Celkovo chceme zaočkovať 3,3 milióna populácie, čo by znamenalo potrebu 6,6 milióna dávok vakcíny. Očkovacie látky, ktoré nevyužijeme, máme možnosť vložiť do tzv. bazáru, odkiaľ si ich v prípade potreby môže prevziať iná krajina.

 

Otvoriť galériu
vakcína
Zdroj: anc

  • Oxford/AstraZeneca - 3 639 000 (vakcínu schvália v januári)
  • BioNTech/Pfizer -  2 407 000 (už sa očkuje)
  • Johnson & Johnson - 2 407 000
  • Moderna - 963 000

Vakcíny zabezpečuje Európska komisia, Slovensko si vyhradilo možnosť
zakúpiť 17,4 milióna dávok. Celkovo chceme zaočkovať 3,3 milióna populácie, čo by znamenalo potrebu 6,6 milióna dávok vakcíny. Očkovacie látky, ktoré nevyužijeme, máme možnosť vložiť do tzv. bazára, odkiaľ si ich v prípade potreby môže prevziať iná krajina.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Atentát na Donalda Trumpa.
Atentát na Trumpa: Vyšetrovanie tajnej služby zistilo niečo závažné!
Čilský rozhodca Carlos Chandía už kariéru ukončil.
Foto
Rozhodca vyšiel po 17 rokoch s pravdou von: Počas zápasu som uzavrel obchod s Messim
(ilustračné foto).
Dve aktivistky poškodili ropovod, skončili za mrežami: Súd s nimi nemal zľutovanie
Muž trpí objektofíliou. Priťahujú ho sanitky značky Mercedes.
Foto
Dominik odhalil šialené chúťky: Vzťah s... Keď ich ľudia spolu pristihnú, zostanú v šoku
Hasiči hasia lesný požiar na predmestí Sever do Vouga na severe Portugalska.
Portugalskí hasiči už majú lesné požiare pod kontrolou, ale... Na ľudí číha veľké nebezpečie
Daniel bol nútený počúvať cez telefón, ako bola jeho manželka Nicola brutálne dobodaná na smrť.
Foto
Daniel cez telefón počul, ako brutálne vraždia jeho manželku († 37): Jeho slová lámu srdce
Bývalá dánska panovníčka Margaréta II.
Dánsku kráľovnú Margarétu II. náhle hospitalizovali: Škaredé zranenie po páde!
Ľudia sa zhromažďujú neďaleko domu zničeného počas izraelského raketového útoku na južnom predmestí Bejrútu.
Izrael hlási úspech: Pri útoku v Bejrúte zahynula dôležitá hlava Hizballáhu
K útoku došlo v holandskom Rotterdame.
Pozadie krvavého útoku v Rotterdame: Polícia odhalila to, čoho sa všetci obávali
(ilustračné foto)
TAJNÝ recept odhalený: Namiešajte si tento nápoj a vyhnite sa chorobám! Je to jednoduché
Fotky z oslavy Roberta Fica zverejnila Jana Vaľová.
Foto
Fico oslavuje 60-tku vo veľkom štýle: Premiér dostal exkluzívny dar! Pozrite sa na to
Český prezident Petr Pavel.
Prezident Pavel odovzdal svoj hlas vo voľbách: Silné slová! Jediná cesta, ako niečo zmeniť, je...