Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2021 13:29 | Správy | Politika

Čaputová bez obalu opísala, čo sa na Slovensku dialo: Rok klamstiev, manipulácií a ľudskej hlúposti

Uplynulý rok bol podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej výnimočný a ťažký.

Vážení spoluobčania,

momenty, ako pandemická kríza, sú podľa pápeža Františka deliacou líniou medzi rôznymi érami. Preto je podľa neho teraz správny čas snívať vo veľkom, premyslieť naše priority a následne sa podľa toho správať v našich každodenných životoch. "Ak máme z pandémie vyjsť naozaj menej sebeckí, musíme sa nechať dotknúť bolesťou ostatných," hovorí pápež. Pozrime sa teda dopredu, pozrime sa na rok, ktorý nás čaká. Dúfajúc, že to bude rok obnovy po pandémii.

Potrebujeme spojiť sily, aby sme nepremárnili bezprecedentnú pomoc v podobe Fondu obnovy. Miliardy eur, ktoré v nasledujúcich rokoch môžeme získať z Európskej únie na Slovensko, nám pomôžu nielen odstraňovať následky krízy, ale aj riešiť príčiny našej zraniteľnosti a slabej odolnosti. Pred nami je rok, keď sa musíme nielen postaviť na nohy, ale aj správne vykročiť.

Vydajme sa cestou kvalitného a dostupného vzdelania pre všetkých. Deti, ktoré zažili najväčšiu krízu vo vzdelávaní, si zaslúžia zažiť aj najväčšiu zmenu nášho školstva k lepšiemu. Pusťme sa do obnovy našej ekonomiky. Bude si to vyžadovať investície do inovácii a nových technológií, tak poďme pozdvihnúť to, čo je v tejto oblasti kvalitné a dostaňme to na svetovú úroveň. Stanovme si konkrétne kroky k napĺňaniu klimatických cieľov, pretože len samotné ciele nestačia. Potrebujeme spraviť ochranu životného prostredia súčasťou našich každodenných životov. Nezatvárajme oči pred chudobou, ale riešme jej príčiny. Pandémia ešte viac zvýraznila, že problém chudoby sa týka nielen ľudí bez práce, ale aj ľudí a celých rodín, ktoré žijú bez úspor, prakticky len z ruky do úst. Slovensko sa postaví na nohy len, ak na nohy postavíme ľudí s najnižšími príjmami, ktorých korona ťažko zasiahla.

K naplneniu veľkých cieľov obnovy Slovenska potrebujeme ale najskôr obnoviť dôveru. Tento neviditeľný, ale o to silnejší tmel, ktorý spája ľudí, komunity, spoločnosť. Dôveru, že štát dokáže pomôcť tým, ktorí v kríze strádajú. Dôveru, že rozhodnutia politikov v kríze prichádzajú včas a sú najlepšie z možných. Dôveru, že blaho občanov a nie osobné záujmy sú predmetom politickej súťaže. Potrebujeme obrátiť pozornosť od toho "kto za to môže" k tomu, "čo s tým vieme urobiť". Sledujúc dianie posledných dní a týždňov je táto úloha ešte naliehavejšia.

Vážení spoluobčania,

keď sa rozhliadnem, vidím Slovensko, ktoré má nezlomného ducha a úžasných ľudí. Ale vidím tiež Slovensko rozdelené, unavené a aj ubolené. Všetkých nás kríza zasiahla, ale niekoho doslova láme, siaha na prežitie a berie dôstojný život. Je preto čas spojiť sily a zomknúť sa pre obnovu krajiny. My všetci sme jedna ľudská rodina a pri pohľade dopredu nie je nič dôležitejšie ako naše spojenectvo.

Zvládneme to!

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Veľkej láske odzvonilo.
Foto
Pikantná FOTO Stanky po rozchode s politikom Gyimesim: LEN v spodnom prádle!
Polícia na mieste krvavého incidentu.
STREĽBA neďaleko kancelárie: Podozrivý útočník nemá ani 15 rokov! Násilných činov pribúda
(ilustračné foto)
Mimoriadna situácia v Podrečanoch! Takmer sa zrazili dva rýchliky: Desivé, ako málo chýbalo
Beautiful senior woman doing breast self-examination near mirror indoors
Ženy, spozornite: Vyšetrenie, ktoré vám môže zachrániť život! TOTO nepodceňujte
Aj po kolapse chodil na futbal.
Foto
Moderátorská legenda Dušan Gabáni po operácii srdca z nemocnice: Hádam si tenis ešte zahrám
Anička kedysi.
FotoVáš Tip
Bývalá členka Maduaru, ktorá vystriedala Barbaru, sa ukázala na verejnosti: Po rokoch ju len ťažko spoznáte!
ilustračné foto
Povolala Moskva do vojny na Ukrajine aj KĽDR? Zarážajúce informácie o padlých vojakoch!
Nobelova cena
Aktualizované
Odovzdala sa Nobelova cena za literatúru: Získala ju táto žena!
Začal sa proces s trojicou antirúškarov.
Antirúškari z piešťanského supermarketu: Prípad sa nekončí! Čo sa dialo na súde?
Dmitrij Peskov
Rozčarovaný Peskov: CHAOS v Európe? Sebavedomá reakcia po kritike od vysokopostaveného muža
Holubová krúti hlavou nad dianím v nemocnici.
Foto
Rozčarovaná Eva Holubová po vážnej OPERÁCII: Nepochopiteľné, čo sa DEJE v nemocnici!
Na snímke tanker (vľavo) plaviaci sa pod gréckou vlajkou, ktorý po vyše troch týždňoch úspešne odtiahli z vôd Červeného mora pri Jemene v pondelok 16. septembra 2024.
Napätie v Červenom mori: Tanker s chemikáliami poškodil projektil! Plavidlo bolo neďaleko pobrežia