Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2021 13:29 | Správy | Politika

Čaputová bez obalu opísala, čo sa na Slovensku dialo: Rok klamstiev, manipulácií a ľudskej hlúposti

Uplynulý rok bol podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej výnimočný a ťažký.

K naplneniu veľkých cieľov obnovy Slovenska po pandémii v roku 2021 je podľa nej najskôr potrebné obnoviť dôveru. Uviedla to v novoročnom príhovore. Pripomenula, že v aktuálnom roku Slovensko zavŕši dvadsiaty deviaty rok svojej štátnosti.

V novom roku je podľa prezidentky potrebné spojiť sily, aby sa nepremárnila bezprecedentná pomoc v podobe Fondu obnovy. "Miliardy eur, ktoré v nasledujúcich rokoch môžeme získať z Európskej únie na Slovensko, nám pomôžu nielen odstraňovať následky krízy, ale aj riešiť príčiny našej zraniteľnosti a slabej odolnosti," podotkla.

Upozornila tiež na potrebu reformy školstva. Vyzvala aj na obnovu ekonomiky a investovanie do inovácií a nových technológií tak, aby sa to, čo je kvalitné, pozdvihlo a dostalo na svetovú úroveň. Volá tiež po konkrétnych krokoch k napĺňaniu klimatických cieľov. Riešiť by sa mali podľa nej aj príčiny chudoby. "Slovensko sa postaví na nohy, len ak na nohy postavíme ľudí s najnižšími príjmami, ktorých korona ťažko zasiahla," upozornila.

 

K napĺňaniu veľkých cieľov obnovy Slovenska je však podľa prezidentky potrebné najprv obnoviť dôveru. "Potrebujeme obrátiť pozornosť od toho 'kto za to môže' k tomu, 'čo s tým vieme urobiť'. Sledujúc dianie posledných dní a týždňov je táto úloha ešte naliehavejšia," skonštatovala. Ľudia podľa nej musia dôverovať, že štát im v kríze pomôže, že rozhodnutia politikov prichádzajú včas a sú najlepšie možné a že blaho občanov a nie osobné záujmy sú predmetom politickej súťaže.

V príhovore ocenila vedcov, ktorí hľadali riešenia v boji proti novému koronavírusu. Vyzvala, aby im ľudia dôverovali aj pri vývoji vakcín. "Od toho, koľko ľudí presvedčia argumenty o dôležitosti očkovania pri boji s vírusom, bude závisieť miera získanej kolektívnej imunity, a tiež čas, keď sa budeme môcť vrátiť k spôsobu života, na ktorý sme boli zvyknutí," zdôraznila.

Zdravotníci boli pre nás podľa nej "vakcínou ľudskosti". Vyzdvihla aj prácu dobrovoľníkov, ozbrojených síl, policajtov a hasičov, ale aj učiteľov v čase pandémie. Poukázala tiež na prehliadané, no v kríze kľúčové profesie, ako sú predavači alebo opatrovateľky.

V boji s korupciou a v prístupe k spravodlivosti sme podľa Čaputovej stihli viac, ako za niekoľko predchádzajúcich rokov dokopy. Ocenila kompletný Ústavný súd, obnovenú Súdnu radu, nové vedenie Najvyššieho súdu aj Generálnej prokuratúry. "Vyšetrujú sa tiež skutky, ktoré boli roky zakrývané a prehliadané," dodala.

Prezidentka v príhovore upozornila na ľudí, "ktorých nevedomosť bola nahradená sebavedomým krikom". Vytráca sa podľa nej úcta k vzdelaniu a odbornosti. Vyzvala ľudí, aby boli pozorní k zdrojom, z ktorých čerpajú informácie.

Skonštatovala tiež, že v uplynulom roku sme zažili až príliš veľa sporov, vrátane tých politických. "Nie sme súčasťou vojny a nenávisť, ktorá sa v spoločnosti šíri, nie je riešením. Našim nepriateľom nie sú opatrenia, ani ľudia s iným názorom," zdôraznila.

Hlava štátu v príhovore vyjadrila tiež úprimnú účasť tým, ktorí stratili blízkych. Pripomenula, že minulý rok pre mnnohých znamenal aj stratu istôt či zamestnania. Ocenila finančnú pomoc od vlády smerom k zamestnancom a podnikateľom. Upozornila však, že opatrenia treba ďalej upravovať, aby nikto neprepadával cez záchrannú sieť pomoci.

Novoročný príhovor prezidentky SR Zuzany Čaputovej v plnom znení

Vážené spoluobčianky, vážení spoluobčania, milí diváci na Slovensku i v zahraničí, príjemné sviatočné popoludnie vám želám!

Na začiatku nového roka vám všetkým prajem, nech ste zdraví, šťastní a spokojní v kruhu svojich najbližších. Nech sa nám darí objavovať svoj vnútorný pokoj, lebo len tak ho dokážeme dať ostatným. Nech máme všetci úspešnejší a bezpečnejší rok, v ktorom Slovensko zavŕši dvadsiaty deviaty rok svojej štátnosti.

Dovoľte mi, aby som sa vám, v tomto náročnom období, prihovorila skôr ľudsky ako politicky.

Keď som takto pred rokom predniesla svoj prvý novoročný príhovor, len málokto tušil, aký rok nás čaká. Bol to výnimočný a ťažký rok, asi najťažší, aký si za svoj život pamätám. Rok, v ktorom sa udialo aj veľa dobrého a ukázalo sa v ňom veľa hrdinov a hrdiniek. Rok dôležitých zmien, rok nádejí, ale aj sklamaní, rok pravdy a jej popierania a tiež rok bolesti. Každého empatického a vnímavého človeka tento rok donútil - obrazne povedané - pokľaknúť, skloniť hlavu a uznať si, že hoci ako ľudstvo vieme lietať do vesmíru, voči neviditeľnému vírusu sme na čas boli bezradní. Nedávno ma zaujala jedna myšlienka: "Tam, kde vzniká nebezpečenstvo, zároveň rastie sila záchrany."

Boli sme teda svedkami nezlomného ľudského úsilia, spolupráce, kreativity, odbornosti, ktoré pomáhali hľadať liečbu a vakcínu. Vedci na celom svete a skvelé vedecké osobnosti na Slovensku prichádzali s riešeniami, postupmi, testami. Slovenská veda opäť raz ukázala vysokú kvalitu, napriek jej ťažkým podmienkam. Dôverujme vedeckému poznaniu a globálnemu úsiliu vedeckej komunity aj pri vývoji vakcín. Od toho, koľko ľudí presvedčia argumenty o dôležitosti očkovania pri boji s vírusom, bude závisieť miera získanej kolektívnej imunity a tiež čas, keď sa budeme môcť vrátiť k spôsobu života, na ktorý sme boli zvyknutí.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Taylor siahne hlboko do vreciek a milióny rozdá ľuďom.
Taylor Swift rozdá MILIÓNY zo svojho majetku a dá ich... Wau, ľudia sú v úžase!
Mariánovi sa podaril aj neuveriteľný úlovok, niekoľko kilogramový 5 dubák.
FotoVáš Tip
Marián drží úlovok, aký ste NIKDY na vlastné oči nevideli: Také niečo sa podarí RAZ za život! Pozrite si FOTO
Vladimir Putin (vpravo) a čečenský vodca Ramzan Kadyrov
Putinov spojenec zverejnil tvrdé obvinenia: Kto si chcel objednať jeho vraždu? Hrozí krvnou pomstou!
3D rendering of a nuclear submarine moving underwater.
Schyľuje sa k niečomu veľkému: Krajina chystá námorné zbrane na jadrový pohon!
2005: Ferova hviezda vystrelila po účinkovaní v historicky prvej reality show Mojsejovci.
Foto
ELIXÍR z Lýbie ho robí mladším! Versačeho na najnovších FOTO nespoznáte
Diviak.
Obyvateľov slovenskej obce ohrozuje divá zver: Zasadal krízový štáb! Situácia je vážna
Cropped shot of a stressed businessman sitting at his deskhttp://195.154.178.81/DATA/i_collage/pi/shoots/783721.jpg
Prieskum o duševnom zdraví: U našich susedov je to alarmujúce! V ktorej krajine zvládajú stres najlepšie?
Filling glass with tap water. Modern faucet and sink in home kitchen. Man pouring fresh drink to cup.
Hrozí na Slovensku rapídny NÁRAST cien za vodu?! ÚRSO reaguje: Takto to bude
Michal Koudelka, šéf českej Bezpečnostnej informačnej služby (BIS).
Varovanie šéfa českej Bezpečnostnej informačnej služby: Čína sa snaží pôsobiť ako priateľ, ide jej však o...
Lisa Marie prišla o milovaného syna, keď mal len 27 rokov.
Priznanie dcéry († 54) Elvisa Presleyho († 42): Zvláštne, čo spravila s telom mŕtveho syna († 27)
Veľkej láske odzvonilo.
Foto
Pikantná FOTO Stanky po rozchode s politikom Gyimesim: LEN v spodnom prádle!
Polícia na mieste krvavého incidentu.
STREĽBA neďaleko kancelárie: Podozrivý útočník nemá ani 15 rokov! Násilných činov pribúda