Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.01.2021 08:00 | Správy | Domáce správy

Zlá situácia v nemocniciach: Vyčerpaní zdravotníci prosili ľudí pred Silvestrom o opatrnosť, takto to dopadlo

Lekári a zdravotníci bijú na poplach. Do kolapsu nemocníc ostáva len pár dní. Situácia je naozaj vážna a odborníci už skloňujú aj výstavbu poľných nemocníc.

Ľudia však boli aj v posledný deň roka neopatrní a do nemocníc napriek nedostatku miesta prúdili stovky pacientov s úrazmi či intoxikáciou. 

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Vážnosť situácie popísal šéf lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský: „Vrchol príde v januári, odhadujem, že máme tak 7 až 10 dní do tej najhoršej situácie. My sme sa vôbec nepoučili z toho, čo sa dialo v Bergame, Španielsku či v USA.“ Ministerstvo zdravotníctva vydalo zoznam 43 nemocníc, ktoré poskytujú už len neodkladnú zdravotnú starostlivosť, príkaz platí do 31. januára.
Bratislava

Hrozivé štatistiky vychádzajú z najväčšej nemocnice na Slovensku. Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) totiž hlási najviac pacientov hospitalizovaných na ochorenie COVID-19.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava máme aktuálne hospitalizovaných 229 pacientov s ochorením COVID-19, z toho 14 pacientov je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Počty hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19 majú stúpajúcu tendenciu. Podľa aktuálneho vývoja situácie si uvedomujeme, že bude potrebný vyšší počet lôžok, a preto robíme všetky potrebné kroky v nadväznosti na personál a na poskytovanie neodkladnej a akútnej zdravotnej starostlivosti,“ povedala hovorkyňa nemocníc Eva Kliská.

 

Reaguje tak na nariadenie ministerstva zdravotníctva. Plánované operácie sú pritom už od 27. októbra naďalej pozastavené. Keďže nemocnice sú plné pacientov pozitívnych na COVID-19, vyčerpaní zdravotníci vopred upozorňovali, aby si ľudia na Silvestra dávali pozor a neriskovali. Aj napriek tomu ošetrili nemocnice v Ružinove, Starom Meste, na Antolskej a na Kramároch posledný deň v roku až 420 ľudí.

Podľa slov Evy Kliskej bolo najčastejším úrazom práve poranenie spôsobené pyrotechnikou a 12 pacientov museli ošetriť na Klinike popálenín a rekonštrukčnej chirurgie. Až 30 ošetrených pacientov prišlo do nemocnice s bolesťou brucha, 15 so psychickými problémami a 23 ľudí bolo intoxikovaných z nadmerného množstva alkoholu.

Košice

V Košiciach majú v súvislosti s COVID-19 plné ruky práce záchranári. Záchranná služba Košice zaznamenáva ďalší výrazný nárast počtu výjazdov súvisiacich s ochorením COVID-19.

Otvoriť galériu

„Počet pacientov pozitívnych na COVID-19 vzrástol dokonca až o 40 percent, čím bol prekonaný rekord za predchádzajúci týždeň a oba ukazovatele sa dostali na vôbec najvyššiu úroveň od začiatku pandémie v marci,“ informoval hovorca ZS KE Viktor Wurm.

„Ani počas vianočných sviatkov sa naše posádky nezastavili, naopak, počet COVID-výjazdov zo dňa na deň pribúdal a za tri sviatočné dni ich bolo 210, z toho 166 k pozitívnym pacientom,“ konštatoval Wurm. Nemocnice v Košiciach a v Prešove však zaznamenali relatívne pokojnú silvestrovskú noc a len málo pacientov s úrazmi súvisiacimi s oslavami príchodu Nového roku.

pokračovanie
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mf, dus, lut, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rafael Nadal ukončí v novembri kariéru vo veku 38 rokov.
Foto
Rafael Nadal oznámil dlho očakávanú správu: Končím!
Leonid Volkov, blízky spolupracovník väzneného ruského opozičného politika Alexeja Navaľného prevzal v jeho mene mediálnu cenu M100
Navaľného († 47) kolegu dobili kladivom: Súd rozhodol o podozrivých, môže sa naďalej strachovať?!
Dym stúpa pri explózii po izraelskom leteckom útoku na pásmo Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela 2. decembra 2023.
Tragické správy: Izraelský nálet na školu v Pásme Gazy zabil najmenej 21 ľudí
Ratan Tata, bývalý predseda predstavenstva Tata Group, zomrel vo veku 86 rokov.
Foto
Smrť významného investora († 86): Nikdy sa neoženil a obrovskú spoločnosť postavil na nohy!
Rocket launch with fire clouds. Nuclear Missiles With Warhead Aimed at Gloomy Sky at night. Balistic Rockets War Backgound.
Rusi zaútočili na loď v Odese! Strašné následky: Počet obetí stúpol
Na Bratislavské módne dni zavítali viaceré známe tváre.
Foto
Prominenti na Bratislavských módnych dňoch: Vitteková s priateľom, okúzľujúca Czoborová aj ligotavá Parišková!
Ukrajinskí vojaci strieľajú zo samohybnej húfnice na ruské pozície pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny
Ukrajinská ofenzíva v Rusku trvá už dva mesiace: Vojaci prehovorili, prichádzajú POCHYBNOSTI?!
Preslávil sa vďaka Mr. Beanovi.
Foto
Tajný boj Atkinsona s PORUCHOU: Pre TOTO bol Mr. Bean tak TICHÝ?!
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Horor v Handlovej: Muž vyčíňal ako šialený! Hrozné, čo sa tam dialo
Peter Pellegrini.
Je to tu: Prezident Pellegrini schválil dôležitú zmluvu s Rakúskom! Aký je jej cieľ?
Katka a Richard boli spolu 14 rokov.
Foto
Katka Feldeková chystá manželovi († 55) pohreb: Splní mu sen, ktorý niekoľko rokov odmietala!
hacker in hoodie typing code in program using laptop in dark studio
Spravodlivosť sa konečne pohla vpred: Prísnejšie tresty za nechutný obsah na internete!