Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.01.2021 13:32 | Správy | Zahraničné správy

Dráma o výsledku amerických volieb pokračuje: Títo Senátori odmietnu víťazstvo Joea Bidena, neslýchané!

Jedenásť republikánskych senátorov a novozvolených členov Senátu v sobotu oznámilo, že budú namietať proti rátaniu hlasov Zboru voliteľov počas budúcotýždňového zasadnutia Kongresu, na ktorom by mali potvrdiť volebné víťazstvo novozvoleného demokratického prezidenta Joea Bidena.

Skupina vedená texaským senátorom Tedom Cruzom navrhuje zriadenie volebného výboru, ktorý by vykonal "mimoriadny desaťdňový audit" výsledkov volieb v sporných štátoch. Požadujú to napriek tomu, že neexistujú dôkazy, ktoré by naznačovali rozsiahlejší volebný podvod počas novembrových prezidentských volieb, informuje spravodajský portál CNN.

Okrem Cruza sú v skupine namietajúcich senátorov Ron Johnson z Wisconsinu, James Lankford z Oklahomy, Steve Daines z Montany, John Kennedy z Louisiany, Marsha Blackburn z Tennessee a Mike Braun z Indiany a tiež novozvolení senátori Roger Marshall z Kansasu, Bill Hagerty z Tennessee, Tommy Tuberville z Alabamy a Cynthia Lummis z Wyomingu. "Spravodlivý a dôveryhodný audit, ktorý sa uskutoční rýchlo a dokončí pred 20. januárom, by dramaticky zlepšil vieru Američanov v náš volebný proces a výrazne by zvýšil legitimitu toho, kto sa stane našim budúcim prezidentom. Dlžíme to ľuďom," uviedli politici vo vyhlásení, v ktorom tiež tvrdia, že hlasovanie Kongresu 6. januára je "jedinou ústavnou právomocou, ktorá zostáva na zváženie a vynútenie vyriešenia viacerých obvinení zo závažného volebného podvodu".

Už v stredu oznámil republikánsky senátor z Missouri Josh Hawley, že plánuje vzniesť námietku voči výsledkom, pričom naznačil že tak spraví prinajmenšom v prípade hlasov zo štátu Pensylvánia. V sobotu na oznámenie svojich kolegov reagoval s tým, že je rád, že sa pridávajú k boju.

 

Podľa CNN námietky spojencov prezidenta Donalda Trumpa, ktorý stále namieta proti výsledkom volieb a usiloval sa ich zvrátiť i na súdoch, majú v podstate minimálnu šancu na zmenu konečného výsledku volieb.

Dosluhujúci viceprezident Mike Pence, ktorý je predsedom amerického Senátu, podporil krok spomínaných senátorov. Šéf jeho úradu Marc Short v stanovisku pre CNN uviedol, že viceprezident "zdieľa obavy miliónov Američanov o volebnom podvode a nezrovnalostiach" a víta úsilie senátorov o vznesenie námietok a prednesenie dôkazov v Kongrese.

Bidenov hovorca Mike Gwin úplne odmietol plán republikánskych senátorov, pričom ho nazval len "kúskom", ktorý nezmení fakt, že Biden zloží 20. januára prezidentský sľub. Za neslýchaný počin to označil napríklad aj republikánsky senátor z Utahu Mitt Romney.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Trnavskí policajti v krátkom čase vypátrali dva ukradnuté bicykle aj páchateľov.
Zlodeji v Trnave KRADLI priamo pod kamerami: Polícia ich vypátrala, no potom... Okamžitý telefonát záchranárom!
Diddy usporadúval večierky vo svojom luxusnom sídle.
Desivá SPOVEĎ Diddyho trénera: Sexuálna HRAČKA pre celebrity?! Príšerné DETAILY
Na snímke obžalovaný Marián Magát prichádza na pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku 23. októbra 2024.
Aktualizované
Marián Magát je vinný z extrémizmu: Ide do basy! Takýto TREST mu uložil súd
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Nabrúsený Orbán: Vieme, že nás chcú prinútiť vstúpiť do vojny!
Každé zvýšenie minimálnej mzdy pomôže najmenej zarábajúcim.
Erik Tomáš prezradil DETAILY zvyšovania minimálnej mzdy! Sledujte, o koľko porastie
Imro sa stal majstrom sveta na nedávnej súťaži v Trnave aj držiteľom rekordu.
FotoVáš Tip
Slovenský silák udivuje vzhľadom aj výkonom: Imro súťaží len rok, už sa stal majstrom sveta a pokoril aj rekord!
18 years old guy defends himself with his palm isolated
Správa o boji proti obchodovaniu s ľuďmi zhodnotila Slovensko: Aha, čo nám vyčíta
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Aktualizované
Nepríjemné správy Šutaja Eštoka: Výstavbu koncovej nemocnice v Ružinove nepovažuje za...
Policajtom bratislavskej krajskej kriminálky sa včera podarilo zadržať tri osoby v súvislosti s trestnou činnosťou spáchanou v Rakúsku ako aj na Slovensku.
Foto
Detaily dramatickej RAZIE pred nákupným domom v Bratislave: Drogy, krádež a...
Matka s dcérou pri spomienke na zosnulého otca zosmutneli.
Foto
Srdcervúci osud matky s dcérou v ČSMT: ODKAZ pre otca do NEBA! Ich príbeh vás chytí za srdce
(ilustračné foto).
Aktualizované
Riaditeľ podpísal prvých desať zmlúv na výstavbu staníc ZZS: Projekt je financovaný z plánu obnovy
Prvá predvolebná debata prezidentských kandidátov v USA.
Trump vs. Harrisová, ak by prezidenta USA volili Česi: Víťaz vás prekvapí!