Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.01.2021 14:01 | Správy | Zahraničné správy

Boris Johnson napriek zmutovanému koronavírusu posiela deti do škôl: Denný prírastok nakazených je obrovský

Britský premiér Boris Johnson v nedeľu varoval, že v Anglicku budú pravdepodobne sprísnené opatrenia proti šíreniu nového koronavírusu, ktorého nový nákazlivejší variant prispel k zvýšeniu miery infekcie v krajine na dosiaľ najvyššiu úroveň. Informovala o tom agentúra AP.

Johnson však tiež vyhlásil, že "nepochybuje" o bezpečnosti škôl, a vyzval rodičov, aby svoje deti poslali späť do tried v tých oblastiach Anglicka, kde tak môžu urobiť. Odborové organizácie zastupujúce učiteľov však apelovali na školy, aby prešli na dištančné vzdelávanie na ďalších aspoň niekoľko týždňov.

Spojené kráľovstvo je v akútnej fáze epidémie, keď v uplynulých piatich dňoch zaznamenalo viac než 50 000 nových prípadov nákazy denne. V sobotu hlásilo denné maximum 57 725 nových pozitívne testovaných. Británia, ktorá eviduje takmer 75 000 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, sa podľa dostupných údajov strieda s Talianskom na pozícii najviac postihnutej európskej krajiny, píše AP.

"Sme úplne zmierení s tým, že musíme urobiť, čo bude potrebné, aby sme dostali tento vírus pod kontrolu, čo môže zahŕňať prísnejšie opatrenia v nasledujúcich týždňoch," povedal Johnson v rozhovore pre stanicu BBC. K opatreniam v oblastiach pod najväčším tlakom by podľa jeho slov mohli patriť uzavretie škôl, zákazy vychádzania i úplný zákaz stretávania sa členov rôznych domácností.

 

Mimoriadne vysoké počty infikovaných zaznamenávajú v Londýne a v juhovýchodnom Anglicku, čo už viedlo k dohadom o sprísnení obmedzení. V niektorých častiach britskej metropoly a jej okolia zaznamenávajú približne 1000 prípadov na 100.000 obyvateľov.

Británia v boji proti pandémii medzitým postupuje rýchlo na očkovacom fronte. Ešte 8. decembra bola prvou krajinou, ktorá začala očkovať ľudí vo veku nad 80 rokov a zdravotníckych pracovníkov vakcínou konzorcia Pfizer-BioNTech. Tento týždeň regulačný úrad schválil ďalšiu vakcínu Oxfordskej univerzity a farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca, ktorá je lacnejšia a ľahšie použiteľná vzhľadom na skladovanie v štandardnej chladničke namiesto ultrachladného prostredia.

Očkovanie touto vakcínou by mali v krajine spustiť v pondelok, keď bude k dispozícii okolo 530 000 jej dávok, pričom k 700 aktívnym vakcinačným centrám pridajú v najbližšom týždni stovky ďalších v nemocniciach i lekárskych ordináciách, oznámila podľa agentúry DPA Národná zdravotná služba (NHS).

Cieľom Británie je čo najskôr zvýšiť kapacity na podanie vakcíny dvom miliónom ľudí za týždeň. "Dúfame, že budeme môcť (zaočkovať) desiatky miliónov ľudí v priebehu najbližších troch mesiacov," povedal Johnson.

Na rozdiel od iných krajín Británia tiež plánuje podávať druhú dávku oboch vakcín namiesto 21 dní až 12 týždňov po prvej, aby urýchlila imunizáciu čo najväčšieho počtu ľudí.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Juraj Slafkovský aj Filip Mešár pôsobia v tíme NHL Montreal Canadiens.
Foto
Mešár poriadne zavaril Slafkovskému: Od Juraja následne dostal TAKÚTO správu!
Jiřina by mala byť do pár dní opäť fit.
Foto
Správy, na ktoré všetci čakali! Život Bohdalovej visel na vlásku, ako je na tom? TOTO prezradil lekár
Počasie nám dá poriadne zabrať (ilustračná fotografia).
Slováci, držte si klobúky! SHMÚ vydáva výstrahy: V TÝCHTO okresoch poriadne zafúka
Zdravotná sestra Lucy Letby.
Sestrička zabíjala novorodeniatka: Rodičia dvoch zosnulých detí prehovorili, ich slová trhajú srdce
Monika Beňová sa vyjadrila k aktuálnej situácií v parlamente okolo poslankyni Lucií Plavákovej.
Nezostala ticho: Smeráčka Beňová kritizuje Huliaka za jeho vulgárny slovník voči Plavákovej!
Wojciech Szczesny zvažuje ponuku od Barcelony.
Foto
Minulý mesiac ukončil kariéru, teraz premýšľa o návrate: Uloví Barcelona brankársku stálicu Juventusu?
Americký prezident Joe Biden.
Bidenove slová neveštia nič dobré: Úplná vojna na Blízkom východe je možná, no existuje aj...
V tomto stroji mala seniorka zomrieť.
Čo sa deje v samovražednej kapsule: 6 POSLEDNÝCH slov pred smrťou!
Ilustračné foto
Ak si doprajete pár pohárikov týždenne, SPOZORNITE: Hrozné, čo to robí s naším telom
Hollywoodsky herec je vlasový chameleón
Foto
Ako chameleón! Drastické zmeny výzoru Brada Pitta: Kedy mu to pristalo najviac?
Prezident Peter Pellegrini.
Prezident je z diania v parlamente sklamaný: Zatiahnite ručnú brzdu! TOTO má byť vizitkou Slovenska v zahraničí?
Herec je nezvestný vyše týždňa.
Foto
Herec Ivan Kozák bol viac ako týždeň NEZVESTNÝ: Polícia má dobré správy, našli ho