- 1,1 kg hovädzieho stehna
- 2 PL balzamikového octu
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 2 PL extra panenského olivového oleja
- 4 šálky cibule nakrájanej na tenké plátky
- 1 PL cukru
- 3 pretlačené strúčiky cesnaku
- 1 PL mletej rasce
- 1 ½ PL sladkej papriky
- 1 ČL štipľavej papriky
- 2 PL čerstvých sekaných majoránových listov
- 1 ČL čerstvých sekaných tymiánových listov
- 1 bobkový list
- 3 PL paradajkového pretlaku
- soľ, mleté čierne korenie
1. Vo veľkej panvici zohrejeme olivový olej, pridáme nakrájanú cibuľu a cukor a necháme skaramelizovať. Pridáme cesnak a rascu, chvíľu povaríme. Potom pridáme sladkú aj štipľavú papriku, majorán, tymián a bobkový list. Povaríme ďalšiu minútu, kým sa chute nespoja.
2. Pridáme paradajkový pretlak, primiešame ocot a vývar a pridáme hovädzie mäso, soľ a korenie. Privedieme k varu, stiahneme teplotu a za občasného miešania varíme 1 ½ hodiny. Keď je mäso mäkké, dochutíme guláš podľa chuti soľou a korením. Podávame s haluškami alebo s knedľou.
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 cibuľu
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 2-3 lyžice paradajkového pretlaku
- 400 g paradajok v konzerve
- 1 veľkú mäsitú papriku
- 1 PL sladkej papriky
- soľ, korenie podľa výberu
- 400 g cestovín
- kukuricu
- tvrdý syr
1. Vo väčšej panvici na oleji restujeme hovädzie mäso s nakrájanou cibuľou a cesnakom asi 5 minút. Pridáme na kocky pokrájanú papriku, drvené paradajky z konzervy, v troche vody rozmiešaný pretlak, kukuricu a ochutíme paprikou a korením podľa chuti. Dusíme zakryté 10 - 15 minút.
2. Medzitým dáme variť cestoviny. Keď sú uvarené, pridáme dusené hovädzie mäso. Servírujeme posypané strúhaným syrom.