Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.01.2021 18:39 | Správy | Domáce správy

Umelecký vedúci FS Železiar: Súbor je momentálne polomŕtvy, už nie je z čoho dávať výplaty

Pandémia nového koronavírusu výrazne ovplyvnila aj košický folklórny súbor (FS) Železiar. Vlani museli zrušiť 28 dohodnutých vystúpení.

"Súbor je momentálne polomŕtvy," povedal pre TASR jeho umelecký vedúci Vladimír Urban. Ročne zvykli absolvovať 50 až 80 vystúpení. V roku 2020 ich bolo sedem vrátane televíznych a zahraničného zájazdu. "Veľkú časť našich príjmov sme mali z toho, čo zarobíme na vystúpeniach, to drží súbor nad vodou. Teraz nemáme žiadne príjmy. Prišli sme o krojárku aj manažérku, už nie je z čoho dávať výplaty," povedal.

Obáva sa, že ak sa pandémia skončí, veľká časť členov sa do súboru nevráti. Niekoľko odídencov už zaevidovali. Podľa neho hrozí podobná situácia vo všetkých folklórnych súboroch, skupinách či detských telesách, ktoré boli nútené svoje aktivity obmedziť na minimum a napokon celkom zrušiť. "Keď som chcel na september zohnať súbor na medzinárodný folklórny festival Cassovia Folkfest, ktorého termín sme trikrát preložili, súbory sa nevedeli zmobilizovať. Návyky sa radikálne zmenili. Niekedy mali tanečníci nácviky dva až trikrát týždenne, náhle boli bez nich niekoľko mesiacov. Odvykli si, alebo sa začali venovať inému," uviedol.

Podľa Urbana si ľudia vo všeobecnosti zvykajú na protiepidemické opatrenia aj napriek tomu, že potrebujú sociálny kontakt. Ako sa bude situácia vyvíjať ďalej a do akej mieri pandémia ovplyvní samotný folklór podľa neho ukáže čas. "Verím, že sa postupne budeme môcť stretávať. Práve hudba, spev a tanec si pýtajú viacerých ľudí na to, aby sa vytvorila hodnota, emócia. Keď sa spieva viachlasne, nedá sa to robiť individuálne. Ani párový tanec sa nedá tancovať bez partnera," povedal s tým, že to isté platí aj u muzikantov. "Kontráš ani basista si sám nezahrá," dodal.

 

Uvedený súbor pôsobí na slovenskej folklórnej scéne od roku 1964. Zameriava sa na prezentáciu ľudového umenia z regiónov Abov, Zemplín, Šariš, Spiš. V roku 2019 mal takmer 60 členov. Momentálne ho tvorí 22 tanečníc, 12 tanečníkov, osem muzikantov a šesť speváčok. "Predbežne máme dohodnutých niekoľko vystúpení, ktoré sa začnú propagovať až keď bude jasné, že predstavenia sa môžu zrealizovať," dodal.

FS Železiar sídli v Dome ľudového tanca, kde pôsobí viacero súborov. Ako Urban povedal, pre obmedzenia v súvislosti s pandémiou vôbec žiadne aktivity nevyvíjajú súbor pohybových hier Jazierko, ani detský súbor Železiarik. Aktívny nie je ani folklórny klub seniorov Omladina. V posledných týždňoch sa aktivizoval mládežnícky folklórny súbor Želiezko, ktorý sa pripravoval na súťaž do televíznej folklórnej šou Zem spieva. "Išli tam po dlhej prestávke v činnosti, bez dostatočnej prípravy, a dokázali sa vypnúť k maximálnemu výkonu. Veľmi sa tešíme z ich prezentácie," doplnil Urban.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Katka a Richard boli spolu 14 rokov.
Foto
Katka Feldeková chystá manželovi († 55) pohreb: Splní mu sen, ktorý niekoľko rokov odmietala!
hacker in hoodie typing code in program using laptop in dark studio
Spravodlivosť sa konečne pohla vpred: Prísnejšie tresty za nechutný obsah na internete!
Silhouette of several muslim militants with rifles
Militanti namierili na policajné auto a začali strieľať: Zomreli dvaja muži zákona
Slovenský hokejový reprezentant Juraj Slafkovský.
Foto
Osobnosti reagujú na Slafkovského kritiku voči SZĽH: Hovor, až keď niečo dokážeš!
Spevák nechcel o druhej svadbe ani počuť.
Foto
Richard Müller sobáš ODMIETAL: Aký je PRAVÝ dôvod svadby po 20-ročnom vzťahu?!
Shocked mature businessman touching his head with hands and looking at camera while sitting at his seat in airplane
ŠKANDÁL na palube lietadla: Na toto cestujúci tak skoro nezabudnú! Budete sa červenať
Foto
Hrozné nešťastie! Futbalového reprezentanta († 31) našli mŕtveho v bazéne
(ilustračná fotografia).
EVAKUÁCIA na juhu Ruska: Dronový útok! Požiar vypukol neďaleko vojenskej základne
The Tree geoglyph at Nazca in Peru
Fascinujúci pohľad do histórie: Svetoznáma púšť odhalila ďalšie tajomstvá! Ide o veľký krok vpred
(ilustračné foto)
To, čo sa deje ženám a deťom v Afrike, naháňa hrôzu: Neľudské! Prvýkrát zverejnili čísla
Flag of Israel on the tank
K Izraelu sa blížil dron: Znepokojivé, odkiaľ prišiel! Aha, kto sa prihlásil k zodpovednosti
Jozef Golonka ocenil, že Juraj nešetril kritikou ohľadom olympijského bronzu
Foto
Golonka reaguje na kritiku Slafkovského: Legendárny Žiletka to povedal na plné ústa!