Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Eve dal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou za pravdu: Za smrť manžela žiadala 200-tisíc €!

Dva roky sa domáhala pravdy na súdoch.

Eva Ludvigová (77) je od smrti svojho manžela Ondreja († 80) v roku 2018 presvedčená, že za jeho predčasný odchod môže neadekvátny zákrok lekárov michalovskej nemocnice. Pochybenie potvrdilo aj vyšetrovanie Úradu pre dohľad nad verejnou starostlivosťou. Užialená seniorka si za smrť životného partnera, ktorý jej pomáhal s výchovou postihnutého pravnúčika, žiadala odškodné. Z verdiktu súdu však ostala sklamaná.

Nebohý Ondrej bol pre manželku Evu (77) nenahraditeľnou oporou pri opatere pravnúčika Kristiánka (16), ktorý trpí mozgovou obrnou. Obrovský zlom v osude už tak ťažko skúšanej rodiny nastal v septembri 2018. Ondreja začali trápiť obličky, ku ktorým sa pridružili viaceré zdravotné problémy. Bola potrebná hospitalizácia, z nemocnice však prišla Eve najhoršia správa jej života.

Otvoriť galériu

„Podľa pitevného protokolu bola príčina smrti nekrotizujúci zápal slepého čreva, septický šok a zápal pobrušnice,“ vysvetlila Eva. Manželka zosnulého mala od začiatku pocit, že lekári neurobili všetko správne, následkom čoho ju mal manžel predčasne opustiť.

 

Úrad jej dal za pravdu

Vyšetrovanie Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou potvrdilo jej zlé tušenie. Ondrejovi († 80) totiž nebola správne stanovená diagnóza a pre pochybenie vyrúbil nemocnici pokutu 2-tisíc eur, proti ktorej sa zariadenie odvolalo.

„Úrad zistil, že zdravotná starostlivosť bola vášmu manželovi v dohliadanom období v Nemocnici s poliklinikou Štefana Kukuru Michalovce a. s. poskytnutá nesprávne,“ uviedol Úrad v stanovisku s odôvodnením, že zdravotnícke zariadenie nesprávne realizovalo chirurgické vyšetrenie a malo nesprávne vedenú zdravotnú dokumentáciu. Hovorkyňa siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková, pod ktorú michalovská nemocnica patrí, potvrdila, že pacient u nich absolvoval chirurgické vyšetrenie.

Žiadala odškodné

Eva sa rozhodla na základe šetrenia úradov pýtať si od nemocnice odškodné vo výške 200-tisíc eur. Po vyše ročnom chodení na súdy v decembri konečne padol rozsudok. „Súd mi určil odškodné 15-tisíc eur. Spolu s mojím právnikom sme sa proti verdiktu odvolali, pretože obhajca nemocnice navrhoval vyššiu sumu,“ uviedla dôchodkyňa.

Dodala, že o peniaze jej už nejde, keďže ľudský život je nenahraditeľný. „Pomáhal mi s Kristiánkom, vozil nás do nemocnice i na úrady. Spoločne sme sa o malého starali,“ hovorí so slzami. Eva je dodnes svedkom silného puta, aké si jej manžel a pravnúčik vytvorili.

„Manžel ho veľmi ľúbil. Bol už na dôchodku, takže sa mu naplno venoval, kŕmil ho, prebaľoval a hral sa s ním, dával na neho neustále pozor. Keď Kristiánkovi spomeniem jeho meno, usmeje sa a pozrie sa na kreslo, kde sedával,“ opísala Eva, ktorá vie, že manžela jej už nikto nevráti. „Sľúbila som mu, že budem bojovať za pravdu o jeho smrti, za ktorú môžu lekári,“ dodala.

Nemocnica vinu odmieta

Otvoriť galériu

Nemocnica akékoľvek pochybenia zo svojej strany odmieta. Hovorkyňa siete nemocníc Svet zdravia Jana Fedáková, pod ktorú michalovská nemocnica patrí, potvrdila, že pacient u nich absolvoval chirurgické vyšetrenie.

„Podľa názoru nemocnice bol rozsah tohto vyšetrenia s ohľadom na aktuálne symptómy pacienta dostatočný. Vedenie nemocnice je presvedčené, že ani v prípade podrobnejšieho chirurgického vyšetrenia by nebolo možné zvrátiť pacientov stav,“ uzavrela Fedáková.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zubra zachytila aj ďalšia Slovenka, ktorá sa s fotkou podelila v komentári.
Váš Tip
Peter nakrútil ducha lesa: Extrémne vzácny jav na východnom Slovensku! Toto mu závidia aj dokumentaristi
Rakúska polícia (ilustračné foto).
Foto
Hrôza u našich susedov: Slovák mal starenku († 91) zneužiť a zabiť! Zverejnili FOTO podozrivého
Poľský turista bol letecky transportovaný na heliport v Starom Smokovci.
Poliak si vo Vysokých Tatrách spôsobil škaredé zranenia: Horskí záchranári sa vybrali na pomoc!
(ilustračné foto).
Páni, máte strach, že sa vaša PÝCHA časom zmenší? Všetko je inak! Aha, čo prezradila urologička
Prestrelku pri izraelskom konzuláte označila polícia za teroristický útok.
PANIKA v uliciach mesta: Neznámy šialenec strieľal na hodinárstvo! Súvisí to s inými incidentmi?
Z doposiaľ nezistených príčin došlo k zrážke dvoch motorových vozidiel s dvomi cyklistami.
Havária v Petržalke: Autá sa zrazili s dvoma cyklistami! Z miesta hlásia obeť
Milan Škriniar podstúpi na budúci týždeň v katarskej Dauhe operáciu zraneného ľavého členka.
Francúzsky expert prehovoril: Pravý dôvod Škriniarovho trápenia v Paríži!
(ilustračná foto)
Zomrela herecká a dabingová ikona: Len pred pár týždňami mu fanúšikovia spievali k narodeninám
(ilustr. foto)
Šialený trend na internete: Ľudia jedia HLINU! Aha, aké zázračné účinky má mať
Čierna reďkovka je mimoriadne aromatická a výživná.
Výrazná chuť a jedinečné vlastnosti: Zelenina, ktorú takmer nepoznáte, má týchto 15 skvelých benefitov!
ilustračné foto
EVAKUÁCIA v Rusku: Útok vyše 100 dronov z Ukrajiny! Požiar vznikol na tomto mieste
Ilustračné foto
Brutálny útok neďaleko Žarnovice: Chlap NOŽOM napadol dve osoby! Sú mimo ohrozenia života?