Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Testovanie sa začalo aj v Košiciach: Pripravených je 66 odberných miest

V Košiciach sa v piatok o 16.00 h začalo štvordňové dobrovoľné plošné testovanie na ochorenie COVID-19.

Počas prvých troch dní bude k dispozícii 66 odberných miest a takmer 110 odberných tímov, v pondelok (11. 1.) budú ešte fungovať dve odberné miesta. Mesto má na tento účel pripravených viac ako 132 000 testov. Novinárom to potvrdil primátor Košíc Jaroslav Polaček.

Odberné miesta sú celkovo v 18 mestských častiach, v 31 prípadoch ide o základné školy. Testovanie v piatok trvá do 20.00 h, v sobotu a nedeľu (9. - 10. 1.) od 9.00 do 17.00 h. V pondelok bude v tomto čase otvorené odberné miesto v Kulturparku na Kukučínovej ulici. Odberné miesto je aj v areáli oceliarní U. S. Steel, kde začali s testovaním v piatok už o 13.30 h. Cez víkend a pondelok tam testujú od 7.00 do 19.00 h. Informácie o testovaní a odberných miestach sú na webstránke korona.kosice.sk.

"Cieľom nášho spoločného snaženia s mestskými časťami je odľahčiť enormný tlak na košické nemocnice, na našich zdravotníkov, ktorí denne podávajú heroické výkony, a pomôcť pri záchrane ľudských životov," uviedol Polaček. Otestovať sa môžu prísť nielen Košičania. Primátor pritom vyzval tých, ktorí sú v karanténach, aby v nej ostali. "Testovanie je pre všetkých tých, ktorí majú zvýšenú mobilitu, chodia do práce, starajú sa o svojich blízkych, starých rodičov, rodičov, tých, ktorí sú v kritickej infraštruktúre a môžu byť potenciálnym rizikom pre svoje rodiny a blízkych," povedal. Testovanie má podľa primátora pomôcť zlepšiť situáciu s pandémiou v Košiciach a vyhnúť sa tak ďalším opatreniam vrátane možného tvrdého lockdownu. Ocenil ochotu zdravotníkov, ktorí sa vo veľkom počte hlásili do odberných tímov. "Do 24 hodín sa do našich elektronických formulárov zapísalo viac ako 600 zdravotníkov," povedal. Kapacita v tímoch je pritom podľa neho do 250 zdravotníkov.

 

Súčasťou testovania je aj výskum zo strany Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ). Na vybraných 16 odberných miestach ľudia, ktorí budú mať pozitívny výsledok antigénového testu a nebudú mať klinické príznaky, budú môcť na overenie vzápätí absolvovať aj PCR test. "Tým pomôžeme validovať toto antigénové testovanie a vlastne uvidíme, koľko nám to antigénové testovanie dá falošne pozitívnych výsledkov. Tým, že máme akreditované laboratórium, tieto výsledky budú nahodené do systému, ľudia dostanú spätnú väzbu, budú informovaní a v prípade negatívneho výsledku PCR testu môžu byť z karantény uvoľnení," priblížila prednostka Ústavu epidemiológie LF UPJŠ Monika Halánová. Takéto odberné miesta budú napríklad v Kulturparku či na magistráte.

Prednosta Kliniky infektológie a cestovnej medicíny Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Pavol Jarčuška potvrdil, že košická nemocnica je v dôsledku pandémie pod extrémnym náporom. "Nám každodenne prichádza asi 30 ľudí, ktorých musíme prijať, mnohí z týchto ľudí prídu neskoro a už v takom štádiu, keď majú nízku saturáciu kyslíka, závažné prejavy zápalu pľúc a veľakrát im už pomôcť nevieme. Preto chcem poprosiť všetkých tých, ktorí budú pozitívne testovaní, sú z rizikových skupín a majú prejavy infekcie, aby neváhali a čo najskôr kontaktovali či už svojho obvodného praktického lekára alebo, eventuálne, v prípade vážneho stavu aj našu univerzitnú nemocnicu," povedal. Dodal, že včasná liečba pri ochorení COVID-19 je najlepšou metódou, ako predísť závažným komplikáciám.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Rudolf Huliaj v relácii Diskusný klub so Šimonom Ždárským.
Huliak o urážke Plavákovej: Danko po tlačovke povedal, že som jej dobre dal
Nemecký tréner chce dodržať zmluvu s Liverpoolom a potom si dožičiť rok pauzy od futbalu.
Foto
Jürgen Klopp sa vracia do sveta futbalu: TOTO je jeho nové pôsobisko!
Tínedžer z Nepálu sa stal v stredu najmladším horolezcom, ktorý zdolal 14 najvyšších vrcholov sveta.
Foto
Tínedžer z Nepálu dokázal niečo neuveriteľné: Keď zistíte, o čo ide, budete ohromení
Kto je dievčatko na obrázku?
Foto
FOTOhádanka: To je ale grimasa! Viete, ktorá obľúbená herečka ju vystrúhala už ako malé dievčatko?
Tsuchinshan-ATLAS bude pozorovateľná nízko nad obzorom.
FotoVáš Tip
Nedajte si ujsť pôsobivé nebeské divadlo: Blíži sa k nám najjasnejšia kométa za 100 rokov! Ako ju pozorovať?
Tomáš Szalay, šéf odboru zdravotníctva BSK
Padli vážne obvinenia! Generálna prokuratúra vyšetruje trestné oznámenie na Tomáša Szalaya: Čoho sa mal dopustiť?
Ilustračná fotografia.
Zomrel jeden z najvýznamnejších slovenských lekárov († 81): Špičkového chirurga uznávali aj v zahraničí
Ilustračné foto
Trápia vás kruhy pod očami? Zbystrite pozornosť: Môže za tým byť prekvapivá vec
Zranenému mužovi už nedokázali záchranári pomôcť.
Smutné správy z Veľkej Fatry: Pod Ploskou našli ležať mŕtve telo pastiera († 42)
Na snímke uprosted Richard Pánik (Slovan), vpravo Oldrich Kotvan a vľavo brankár Adam Vay (obaja Poprad) počas predohrávky 6. kola.
Foto
Unikli nové informácie o Pánikovej budúcnosti v Slovane: Ostane u belasých do konca sezóny?
Speváčku muselo pódium vyjsť draho.
Veľkolepé turné Katky Knechtovej: Svetová úroveň! Špeciálne prekvapenie dorazilo až z Londýna
Kvôli hnedouhoľnej bani Turów sa sporia Poľsko s Českom (archívne foto).
Poľsko a Česko sa sporia kvôli bani na hnedé uhlie: Jasné vyhlásenie premiéra Tuska