Výhodou je aj úžasné prepojenie chutí vďaka tomu, že sa všetky prísady pečú spolu. Ktorý z našich receptov vyskúšate ako prvý?
Potrebujeme:
- 1,5 kg zemiakov
- 1 a 1/2 šálky strúhaného syra
- 1/2 šálky cibule nakrájanej nadrobno
- 1 šálka šunky alebo slaniny, nakrájanej na malé kocky
- 2 ČL soli
- 1/2 ČL čierneho korenia
- bylinky nakrájané nadrobno
- 1 šálku smotany alebo jogurtu
Príprava:
1. Rúru predhrejeme na 190 stupňov. Zapekaciu misu vymastíme maslom. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Do misy uložíme spodnú vrstvu zemiakov, osolíme a okoreníme. Potom pridáme vrstvu slaniny/šunky, syra, cibule, byliniek. Nasleduje ďalšia vrstva zemiakov.
2. Vrstvíme dovtedy, kým sa nám neminú prísady. Na vrch dáme cibuľu, posypeme syrom a polejeme smotanou. Misu zakryjeme alobalom a pečieme 30 minút. Potom alobal odstránime a pečieme ďalších 30 minút. Podávame so zeleninovým šalátom.
Potrebujeme:
- 500 g cestovín (penne, rigatoni)
- 250 g brokolice uvarenej na pare
- 4 PL olivového oleja
- 4 vajíčka
- 3 PL smotany na šľahanie
- 2 strúčiky cesnaku
- čili vločky
- soľ, mleté čierne korenie
- 100 g syra (čedar, gouda)
Na krustu
- 30 g strúhaného parmezánu
- 30 g strúhanky
- 10 g masla
Príprava:
1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Do zapekacej misy nasypeme uvarené cestoviny, pridáme pokrájanú brokolicu, olivový olej, na plátky nakrájaný cesnak a všetko dôkladne osolíme a okoreníme. Podľa chuti pridáme čili. A zmes premiešame.
2. V miske rozšľaháme vajcia so smotanou a rovnomerne rozlejeme po cestovinách. Pečieme 30 minút. Medzitým v miske zmiešame parmezán, strúhanku a mäkké maslo a prstami vytvoríme posýpku. Po 30 minútach cestoviny rovnomerne posypeme strúhaným syrom a zmesou na krustu. Zapekáme ešte 15 min. dozlatista.