Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Plošné testovanie v Nitre je na konci: Štvornásobne horšie výsledky oproti novembru!

V Nitrianskom okrese sa v nedeľu o 17. hodine skončilo prvé kolo plošného testovania na ochorenie COVID-19. Zapojilo sa doň všetkých 60 obcí spolu s mestami Nitra a Vráble.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

V Nitre bolo od piatka (8. 1.) do nedele (10. 1.) otestovaných celkovo 43 716 ľudí. Ako informovala radnica na sociálnej sieti, pozitívny výsledok na COVID-19 malo 932 testovaných, čo je 2,13 percenta.

V obciach bolo otvorených celkovo 70 odberných miest, vo Vrábľoch deväť a v Nitre 37. "Všetky fungovali bez problémov a testovanie prebiehalo plynule. Bolo to možné iba vďaka výbornej spolupráci s mestami, obcami, nemocnicami v regióne, ozbrojenými silami, políciou i vládou. Podľa posledných informácií bolo v celom okrese v nedeľu k 12. hodine otestovaných okolo 78 000 ľudí, z nich bolo pozitívnych do 2000 testovaných," uviedla prednostka Okresného úradu v Nitre Eva Hajdamárová.

Podľa slov nitrianskeho primátora Mareka Hattasa prebiehalo testovanie vo všetkých 37 odberových miestach bez problémov. "Niekedy sa vytvorili aj dvojhodinové rady, niekedy neboli žiadne. Podstatné je, že sme stihli otestovať všetkých, ktorí sa chceli dať otestovať. Účasť bola približne rovnaká ako pri testovaní vlani v novembri, pri celoslovenskom testovaní. Rozdiel bol v tom, že incidencia, respektíve pozitivita, je štvornásobne vyššia ako v novembri," zdôraznil Hattas.

S viacerými problémami pri zabezpečení testovania zápasili obce. Podľa slov starostu Malého Lapáša Petra Šveca sa však vďaka spolupráci všetkých zainteresovaných zložiek podarilo testovanie všade zorganizovať. "Okresný úrad nám pomohol so zazmluvnením zdravotníkov, čo bol náš najväčší problém. Pomohla nám nemocnica v Nových Zámkoch a pomáhali si aj obce navzájom. Veľa ľudí v našej obci už ochorenie COVID-19 malo alebo sú v karanténe, chodili teda hlavne mladší ľudia. Verím, že po ďalších kolách testovania sa situácia zlepší a ľudia nebudú zomierať tak ako doteraz," povedal Švec.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) považuje zorganizovanie plošného testovania v celom Nitrianskom okrese v priebehu troch dní za heroický výkon. Zároveň vyzval všetkých primátorov a starostov na Slovensku, aby sa pridali a ukázali, že im záleží na životoch ľudí. "Stovky z nich už posledné dva týždne píšu, že by chceli pretestovať svoju obec. Reálny zmysel to má iba vtedy, ak je to opakované testovanie a je tam aj podmienka, že bez testu sa nemôže vychádzať von. Treba sa zomknúť. Ak by to malo byť tak, že sa v jednej dedine otestujú a vo zvyšných to nechajú na prírodu, tak to nebude fungovať," myslí si Matovič.

 

Podľa jeho slov chce vláda prijať opatrenia na zabezpečenie dostatku antigénových testov. "Áno testy nie sú, ale v pondelok (11. 1.) urobíme zásadný krok, aby sme zmenili zodpovedného ministra, od ktorého budeme chcieť, aby testy nakupoval. Aby tu nebola situácia, že sa ľudia budú chcieť testovať, ale nebudú k dispozícii testy," dodal Matovič.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vládne konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov
Foto
Konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov: Politici by mali začať šetriť od seba! Čo sa ľudí najviac dotklo?
Ivana okrem žiaľu po tragickom úmrtí syna sužuje hnev na talianskeho rapera.
Foto
Na Ivanovho syna († 9) na katolíckom festivale spadla bránka: Otec nerozumie bezcitnosti známeho rapera
Kadyrov sa sťažuje, že auto mu nejde.
Tak to je bizár! Musk dal Kadyrovovi Cybertruc, no teraz... Bojovníkovi ostali oči pre plač
Dvojica spolu randí krátko.
Foto
Rozvášnená Sklenaříková ukázala NOVÉHO priateľa! Horúce bozky na červenom koberci: Aha, koho ulovila
Karsci sedel vzadu v aute. Po zrážke, žiaľ, utrpel zranenia nezlučiteľné so životom.
Foto
Nezvratný osud? Smrť verného fanúšika Karcsiho († 63) cestou zo zápasu: Zomrel v aute, v ktorom nemal byť!
Mačák (v krúžku) získal so spoluhráčmi veľa úspechov.
Foto
Smutná správa pre športový svet! Bolestivý koniec futbalistu Jara Mačáka († 50): Ku koncu už len šepkal
Ilustračné foto
Foto
Horor v Zázrivej: Úchylák lákal malé školáčky do auta! Jedna z nich skončila v nemocnici
Robert Fico znižuje DPH na potravinách, ktoré ľudia kupujú najčastejšie.
Fico a Takáč sľubujú lacnejšie potraviny: Ako si vláda posvieti na obchodníkov?
Herečka bola považovaná za sexsymbol 50. rokov.
Foto
Žijúca legenda: Sophia Loren oslavuje 90. narodeniny! Spoznáte ju ešte?
Mohamed Al Fayed († 94), otec Dodiho Al Fayeda († 42), ktorý bol priateľom lady Diany († 36), bol posmrtne obvinený zo znásilnenia.
Foto
Priateľ († 42) princeznej Diany († 36): Temné ODHALENIE o jeho otcovi († 94)! Otrasné, čo mal robiť ženám
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Tragický útok v Rotterdame: Ozbrojený muž zaútočil na viacero osôb
Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval vo štvrtok na okamžité prímerie medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh.
Britský minister zahraničných vecí vyzval na okamžité prímerie: Reaguje tak na eskaláciu napätia