Minulý ročník totiž chýba, pretože im vôbec neprialo počasie. Bolo veľmi teplo a hrozno sa oberá vtedy, keď ortuť teplomera klesne pod -7 °C. Tento utorok boli podmienky priam ideálne. Vo vinohrade sa pracovalo už od piatej ráno a vonku bolo -8,5 °C.
Mrazivé biele ráno potešilo vinárov v Topoľčiankach. Už od rána oberali zamrznuté bobule hrozna na ľadové víno, ktoré minulý rok pre teplé počasie nerobili. Tentoraz si mrazivý vzduch pochvaľovali. „Teplomer nám ukazuje -8,5 °C a kľúčové je pri tomto víne, že dužina sa mení doslova na dreň a voda na kryštáliky ľadu. Pri lisovaní táto voda ostáva v hrozne a vyteká nám veľmi sladká šťava, ktorá je koncentrovaná s cukrom a kyselinkami,“ vraví marketingový manažér vinárstva Adam Žilík (36) a dodáva: „Musí sa obrať veľmi rýchlo, ešte zamrznuté a také sa musí aj lisovať.“
A tak sú vinári nechaní napospas počasiu, ktoré si často musia vymodliť. Potrebný mráz je totiž čiastočne lotéria a vinári v nej nevyhrávajú každý rok. Preto je ľadové víno podľa Žilíka taká vzácnosť. „Vlani sa to nepodarilo. Aj v minulosti sa to stávalo, aj toto je už druhý pokus tohtoročnej úrody,“ dodáva.
Pripomína, že dennodenne sledujú predpovede meteorológov a majú ľudí v pohotovosti. Tým veru teplo pri zbere nebolo. „Je veľká zima na ruky, ale aj tak je to dobrý pocit,“ priznáva Patrik (22), ktorý vo vinárstve pracuje už druhý rok. Výsledok v podobe voňavého a sladkého vína je pre všetkých dostatočnou motiváciou.
Vínna rarita
- prvá zmienka o ľadovom víne je z roku 1794
- najväčší producenti: Nemecko, Rakúsko, Švajčiarsko, Slovinsko a Kanada
- na výrobu sa používajú neskoré odrody
- najčastejšie u nás: Frankovka modrá, Rizling rýnsky, Tramín červený či Alibernet