Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.02.2021 17:20 | Správy | Zahraničné správy
Foto

Čo by vám povedal váš pes, ak by vedel rozprávať? Neuveríte, akým spôsobom komunikuje táto sučka

Ak máte domáceho miláčika, pravdepodobne ste si niekedy želali, aby s vami mohol hovoriť. Škoda, že je to nemožné. Alebo žeby predsa? Alexis Devine (40) Naučila svoje šteniatko komunikovať ľudskou rečou – svojím spôsobom.

Alexis je umelkyňa z Tacomy vo Washingtone a už rok a pol sa stará o svojho psa menom Bunny. Väčšina ľudí sa uspokojí, keď si psík sadne, ľahne či podá labku. Alexis posunula latku na celkom novú úroveň. Naučila Bunny komunikovať pomocou tlačidiel, na ktorých sú nahraté rôzne slová a frázy. Vždy, keď chce Bunny niečo povedať, labkou stisne tlačidlo.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Na internete sa okamžite stali obrovskou senzáciou a na sociálnej sieti TikTok majú už takmer 6 miliónov sledovateľov, ktorí žasnú nad neuveriteľnými schopnosťami a inteligenciou tejto sučky. Na videách vidieť, že keď chce ísť Bunny von, hrať sa alebo ísť na prechádzku, jednoducho stisne tlačidlo s príslušným slovom.

Devine sa inšpirovala na Instagrame, kde našla Christinu Hunger, ktorá učí svojho psa Stellu, ako komunikovať týmto spôsobom. „Mojím cieľom na začiatku bolo mať s Bunny viac prepojený vzťah a zistiť či sa to naozaj dá. Mám pocit, že vo vzťahoch so zvieratami je veľa potenciálu a naozaj som ho chcela využiť naplno," povedala Alexis v rozhovore pre The Seattle Times.

 

So svojím manželom Bunny trénujú od malého šteniatka, začali, keď bola osem týždňov stará. Jej prvým slovom bolo „von“.  Alexis položila tlačidlo k dverám a vždy, keď išli von, stlačila ho a slovo zopakovala aj nahlas. Kľúčom je opakovanie a veľa trpezlivosti. Bunny si po pár týždňoch vytvorila asociáciu a naučila sa gombík stlačiť sama vždy, keď chcela ísť von.

Postupne začali pridávať stále viac a viac tlačidiel, napríklad „hrať“ „pláž“ „škrabkať“ a dokonca aj emócie ako „ľúbim ťa“ alebo „hnev“. V súčasnosti Bunny pozná vyše 70 rôznych slov a fráz a väčšinu z nich používa pravidelne. Dokonca týmto spôsobom skladá jednoduché vety!

@what_about_bunny

Relationships are about compromise😂##bunnythedog ##talkingdog ##fyp

♬ original sound - I am Bunny

Doma iniciuje rozhovory neustále. Vždy, keď ju chce Alexis naučiť niečo nové, snaží sa to slovo čo najčastejšie opakovať, používať ho vo vete a modelovať na situácii, aby si ho Bunny s niečím spojila. „Sú to stovky a stovky malých opakovaní a odmeňovaní žiaduceho správania. Presne ako keď trénujete psa iné triky,“ povedala hrdá majiteľka.

Devine používa na uchytenie gombíkov dosky podobné kúskom puzzle, ktoré majú šesťuholníkový tvar. Vyrába ich spoločnosť FluentPet, ktorú založil kognitívny vedec Leo Trottier. Tlačidlá sú usporiadané pomocou systému Fitzgerald Key, ktorý vyvinula učiteľka Edith Fitzgerald pôvodne pre nepočujúce deti. Pracovala s myšlienkou, že pre tieto deti je jednoduchšie naučiť sa vetnú štruktúru, ak sú slová zoskupené do skupín, napríklad ľudia, činy, miesta a veci.

Tlačidlá sa používajú ako nástroj na augmentatívnu a alternatívnu komunikáciu (AAC), čo je prax, ktorú používajú rečoví pegagógovia na komunikáciu s neverbálnymi ľuďmi.

Bunny sa učí, kde sú umiestnené tlačidlá, prostredníctvom svalovej pamäte a zvuku tlačidla. Rovnako, ako keď klavirista dokáže zahrať skladbu bez nôt alebo bez toho, aby sa díval na klávesy.

Môžete si myslieť, že Bunny stíska gombíky a tie len náhodou dávajú zmysel. Alexis o sebe rada hovorí, že je skeptik a nepreháňa to s nadšením. Povedala však, že sa niekedy naozaj zdá, že Bunny rozumie všetkému, čo hovoria jej majitelia. „Raz, keď Bunny videla za oknom susedovu mačku, okamžite stlačila „mačka“ „priateľ“ a „vonku“. Inokedy zasa jej bľabotanie vôbec nedáva zmysel,“ povedala.

@what_about_bunny

Please enjoy some cute, on us. ##cute ##loveyou ##whataboutbunny ##FeelingGood ##icouldcry ##bestdog

♬ original sound - I am Bunny

Veľmi silným momentom pre Alexis bolo, keď jej Bunny dala najavo, že ju niečo bolí. Stisla tlačidlá "au" "cudzinec" a "labka" a keď jej Alexis prezrela labku zistila, že v nej bola zabodnutá ostrá trieska. Zostala šokovaná, že jej Bunny týmto spôsobom dala presne najavo, že ju niečo bolí a vedela ukázať, kde.

Schopnosti tejto fenky zaujali aj vedcov. Devine je súčasťou výskumnej štúdie zameranej na výučbu jazykov pomocou zvukových tlačidiel, sponzorovanej spoločnosťou CleverPet, na Kalifornskej univerzite v San Diegu. Snažia sa zistiť hĺbku používania a porozumenia jazyka, predovšetkým psami.

Zatiaľ čo sa Alexis a Bunny bavia pomocou tlačidiel, bez nich komunikujú rovnako dobre a robia spolu všetky bežné veci, ktoré robia psy aj ľudia.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: bah

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vykurovanie
Dobrá správa pre obyvateľov Žiaru nad Hronom: Odstávka je na konci!
Princ George prišiel na svet 23. júla v roku 2013.
Foto
Princezná Kate musela po pôrode prekusnúť horkú pilulku: Pravidlo, ktoré ju ranilo
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Shengen nie je podľa Blanára úplne funkčný: Nelegálna migrácia si vyžaduje riešenie
Desať miliárd eur z kohézneho fondu Európskej únie (EÚ) považuje predseda vlády SR Robert Fico za "obrovskú pomoc".
Robert Fico považuje miliardy eur z fondu EÚ za obrovskú pomoc: Pri tomto najmä pomôžu!
Niektoré okresy na Slovensku zasiahnu prívalové povodne! (Ilustračné foto)
SHMÚ varuje: Hrozia ďalšie povodne! Tieto okresy sú v ohrození
Protest proti ministerke Šimkovičovej v Bratislave.
Foto
Proti Šimkovičovej protestovali v 14 mestách Slovenska: Hanba! Kričali rozhnevaní umelci
 Filmový chodník slávy sa dnes rozrástol o ďalšiu pamätnú dlaždicu s menom Juraj Kukura. 
Foto
Odhalenie dlaždice Juraja Kukuru na chodníku slávy: Naozaj TOTO Kňažko povedal? Aha, kto sa ukázal v dave!
Myšlienku pracovať v štruktúrach trnavského klubu Škrtel stále nezavrhol.
Foto
Reakcia Trnavy na príchod Škrtela do DAC: Náš klub si je plne vedomý sklamania...
Spoznávate chlapca na fotografii?
Foto
HÁDANKA: Spoznávate malého šibala na FOTO? Pre TENTO ikonický prvok ho pozná celé Slovensko
Predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová vyčíta svojmu predchodcovi Jánovi Mazákovi viaceré pochybenia.
Predsedníčka Súdnej rady vyčíta Mazákovi viaceré pochybenia: Toto uviedla v správe
(ilustračné foto)
Tragédia na Jarovskom ramene: Z vody vytiahli bezvládne telo muža († 53)
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Hrozí kolaps?! Dolinková: Konsolidácia verejných financií sa nemala dotknúť zdravotníctva