Vďaka vysokému obsahu vitaminu C posilňuje imunitu a vitamíny skupiny B sa postarajú o vašu fyzickú a duševnú pohodu. Z kyslej kapusty si možno pripraviť množstvo vynikajúcich pokrmov.
Potrebujeme:
- 1 balíček lístkového cesta
- 300 g kyslej kapusty
- 200 g slaniny
- 2 stredné cibule
- 1 kápiu
- 1 vajce na potretie
- soľ, mleté čierne korenie, majorán, rascu celú
Príprava:
1. Vo väčšom hrnci dáme smažiť pokrájanú slaninku. Keď pustí masť a je takmer chrumkavá, pridáme nadrobno nasekanú cibuľku a restujeme do sklovita. Potom pridáme na kocky nakrájanú kápiu a minútku opečieme. Nakoniec pridáme scedenú kapustu, asi pol deci vody a zakryté necháme krátko podusiť 5 - 7 minút.
2. Na pracovnej doske rozbalíme už vyvaľkaný plát lístkového cesta. Keď kapusta vychladne natoľko, že nepáli, rovnomerne ju rozložíme na cesto a posypeme trochou majoránu. Cesto pozdĺžnou stranou zavinieme do rolky a premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Závin potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme rascou a pečieme pri teplote 180 °C približne 20 minút.
Potrebujeme:
- 1 kg zemiakov
- 800 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 1 cibuľu
- 250 g bryndze
- 150 g slaniny
- 300 g kyslej kapusty
- 1 PL kryštálového cukru
- 1 KL drvenej rasce
- 1 bobkový list
- soľ
Príprava:
1. Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Potom ich očistíme a prelisujeme. Pridáme múku, vajíčka, soľ a vymiešame husté cesto.
2. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku cca 4 mm. Pohárom alebo formičkou na pirohy vykrajujeme pirohy, ktoré plníme bryndzou. Cesto preložíme napoly a okraje zlepíme tak, aby bryndza nevytekala. Pirohy uvaríme v mierne osolenej vriacej vode. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové. Prepláchneme ich studenou vodou a udržiavame v teple.
3. V hrnci na horúcom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme kryštálový cukor a miešame, aby nám vznikol karamel. Primiešame kapustu, rascu, bobkový list, všetko podlejeme troškou vody a dusíme cca 25 minút. Medzitým si opražíme slaninu. Pirohy podávame s dusenou kapustou a slaninou.