Potrebujeme:
- 500 g zemiakov
- štipku soli
- 1 vajce
- trocha majoránu
- mleté čierne korenie
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL hladkej múky
- 100 g kyslej kapusty
- olej na vyprážanie
Príprava:
1. Zemiaky očistíme, umyjeme a postrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme soľ, vajce, majorán, mleté čierne korenie, nadrobno nasekanú cibuľu, prelisovaný cesnak, hladkú múku a premiešame.
2. Kapustu posekáme na menšie kúsky a vmiešame k zemiakovej zmesi. Na väčšej panvici si rozpálime olej a zo zemiakovo-kapustovej zmesi tvarujeme malé placky. Opečieme ich z oboch strán doružova a ihneď podávame.
Potrebujeme:
Na cesto
- 250 g polohrubej múky
- 1/2 KL soli
- 1/2 KL sušeného tymianu
- 1 balíček sušeného droždia
- 170 ml vlažnej vody
- 1 PL olivového oleja
- Na plnku
- 500 g kyslej kapusty
- 200 g oravskej slaniny
- 3 vajcia
- 3 PL hladkej múky
- rascu, soľ, mleté čierne korenie
Príprava:
1. Droždie zamiešame do vlažnej vody a necháme pár minút postáť. V miske zmiešame múku, soľ a tymian, zalejeme vodou s droždím a spracujeme varechou. Cesto premiestnime na pracovnú dosku (ak treba, prisypeme múku) a miesime, aby sme dostali elastické cesto. Potom ho vložíme naspäť do misky, ktorú sme vymastili olivovým olejom a zakryté utierkou necháme nakysnúť aspoň 1 hodinu.
2. Medzitým na panvici upražíme na kocky nakrájanú slaninu. Kyslú kapustu premyjeme a necháme odkvapkať. Potom z nej vytlačíme prebytočnú šťavu, nakrájame ju nadrobno a pridáme ku slaninke. Spolu opekáme asi 5 minút, odstavíme a dochutíme soľou, korením a rascou.
3. Keď kapusta so slaninkou trochu vychladnú, primiešame k nim celé vajíčka a múku. Plnku odložíme bokom. Cesto rozdelíme na dve časti – väčšiu a menšiu (2:1). Z väčšej časti na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme kruh, ktorý premiestnime na olejom vymastenú koláčovú formu. Cesto by malo presahovať cez okraje formy. Na cesto navrstvíme kapustovú plnku. Z menšej časti cesta vyvaľkáme tenký kruh zhruba v priemere formy a prekryjeme plnku prekryjeme.
4. Koláč uzavrieme presahujúcimi okrajmi spodného cesta a na povrchu ho prepichneme vidličkou.
Koláč necháme odpočívať vo forme, kým sa nám rozohreje rúra na 200 °C. Potom ho jemne potrieme zmesou oleja a vody a pečieme 30 - 35 minút.