Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.01.2021 06:00 | Správy | Domáce správy
Foto

Slovenská gastronómia prišla o známeho šéfkuchára Antovszkého († 79): Náhla smrť!

Pripravoval delikatesy a jeho jedlá ochutnali milióny ľudí!

Známy šéfkuchár Ondrej Antovszký († 79), ktorý varil aj pre poľského premiéra, na banket pre 250 členov Olympijského výboru a pripravoval chody aj pre dánsku kráľovnú, zomrel na infarkt, keď šoféroval domov. Jeho život však nebol prechádzkou v ružovej záhrade.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Keď mal Ondrej dvanásť, učiteľke povedal, že sníva o tom, že bude najlepším kuchárom, akého ľudia poznajú. Rúbal poriadne vysoko - chcel variť pre kráľov a kráľovné. Čo sa jeho pedagogičke mohlo zdať úsmevné, no z utiahnutého chlapca sa napokon naozaj stal symbol slovenskej gastronómie. Jeho život podľa pamätníkov predurčilo aj to, ako prišiel na svet - narodil sa so štyrmi vyrastenými zubami.

„V Békešskej Čabe (Maďarsko) obývali rozľahlý dom s vlastnou krčmou, kde bola príprava jedla na dennej báze,“ odhalil Gustáv Murín, ktorý o kuchárovi napísal aj knihu. Keď v Európe zúrila druhá svetová vojna, presťahoval sa s rodinou do Tekovských Lužian (okr. Levice). Rodinnú idylu však v roku 1948 zničili komunisti, keď jeho otca označili za kulaka, teda dedinského úžerníka. Vtedy sa začalo peklo. Zhabali im majetky a poškvrnili ich meno.

 

„Ondrejov otec urážky nezvládol a dostal infarkt. Mama zostala na osem detí sama,“ dodal Murín s tým, že Ondro prisahal v slohovej úlohe pomstu režimu. Do školy prišli príslušníci ŠtB a zamietli mu vysnívané učenie za pekára. Napokon sa však cez kamaráta dostal do školy v Banskej Bystrici, kde sa vyučil a mal naozaj talent! „Už v pätnástich ho vymenovali za šéfkuchára. Mal pozoruhodnú fantáziu a schopnosť intuitívne objavovať nové recepty,“ prezradil Murín s tým, že dodnes obľúbený recept na opekaný oštiepok sa mu prisnil.

Drotárska kapsa aj černohor

Neskôr, keď nemal ešte ani 18 rokov, sa stal vrchným kuchárom v novootvorenej Gotickej pivnici v Kremnici. Po návrate z vojenčiny sa stal vedúcim v Centrálnej vývarovni pre reštaurácie a bufety okresu Žiar nad Hronom. Do roka z nej vytvorili najväčšiu prevádzku v Československu. „Jeho originálne recepty sú dnes už klasikou: rezeň Marína, Drotárska kapsa, Čachtické rezne, Zbojnícka pochúťka, opekaný oštiepok, šunková rolka s chrenovou penou a černohorský rezeň,“ povedal Murín s tým, že potom dostal prvú ponuku variť vo Viedni. „Tam sa mu však nepáčilo, že mu riaditeľ vyčítal rozmiestnenie jedla na tanieri, no našťastie sa to neskončilo väčším konfliktom a tržba sa vďaka Antovszkému stále zvyšovala,“ opísal jeho raketový štart na európskej kulinárskej scéne.

Jeho jedlá poznal každý Slovák

Jedlá ako černohorský rezeň či opekaný oštiepok ochutnal azda každý Slovák a mnoho turistov, ktorí si tieto pokrmy nevedia vynachváliť. Vycibrené kuchárske umenie napokon využili aj v Prezidentskom paláci, keď pripravoval delikatesy, na ktorých si pochutnávali známi štátnici či športovci. Varil pre poľského premiéra, na banket pre 250 členov Olympijského výboru a niekoľkochodový obed pripravoval aj pre dánsku kráľovnú počas jej návštevy Slovenska. Ako šéfkuchár Klubu slovenských spisovateľov stretol mnohé osobnosti umenia a vytvoril napríklad aj Tri básničky studenej kuchyne. „Ondrej Antovszký je dodnes nezmapovanou legendou slovenskej gastronómie,“ uzavrel Gustáv Murín.

 

Otvoriť galériu

Ingrediencie:

  • 1 kg bravčové karé
  • 500 g zemiaky
  • 2 ks vajce
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ks cibuľa
  • 3 PL hladká múka
  • podľa chuti soľ
  • podľa chuti mleté čierne korenie
  • podľa chuti mletý kmín
  • podľa chuti majoránka
  • olej na vyprážanie
  • hladká múka na obaľovanie
  • strúhaný syr na posypanie

Postup: 

1. Mäso si nakrájame na plátky, ktoré zľahka naklepeme a následne osolíme a okoreníme.

2. Cibuľu a cesnak ošúpeme, pokrájame nadrobno a spolu s 1 vajíčkom rozmixujeme. Zemiaky nastrúhame najemno, pridáme rozmixovanú cibuľu s cesnakom, vajíčko, múku a podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, mletý kmín a majoránku. Všetko spolu dobre premiešame. Múku pridávame postupne - podľa potreby môžeme ubrať alebo pridať.

3. Rezne obalíme v hladkej múke a následne v zemiakovom cestíčku. Takto pripravené rezne vyprážame v rozhorúčenom oleji. Pred podávaním môžeme ešte posypať strúhaným syrom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ah, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Cvičením a prísnou diétou sa dnes Victoria udržiava vo forme.
Foto
Extrémna diéta Victorie Beckham: Vyše 20 rokov je to isté jedlo! Prezradila DÔVOD prísnych pravidiel
Herec môže vyskúšali tiež. zavesiť Rockyho boxerské rukavice na klinec a venovať sa umeniu.
Foto
Talentovaný Sylvester Stallone: Prerod z boxera na maliara! Dražba jeho maľby vyletela do závratných výšin
Americký prezident Joe Biden.
Príde Biden na slávnostnú inauguráciu Trumpa? Biely dom prehovoril: Žiadne prekvapenie
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Juraj Blanár.
Blanár sa zúčastnil konferencie v Ríme: Neostal ticho! Jedna vec ho veľmi trápi
Na snímke predseda vojenského výboru NATO admirál Rob Bauer.
Výzva pre firmy a podnikateľov! Pripravte sa na možný vojnový scenár, odkazuje šéf Vojenského výboru NATO
Ruský prezident Vladimir Putin.
Kauza použitia zakázaného plynu na Ukrajine: Rusi hovoria o pomste! Na koho ukazujú prstom?
Český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.
Dočkáme sa konca krízy? Český minister o rokovaní so slovenskou vládou: Takto to vidí on
Mužovi smrť zmenila život
Vincent bol 45 minút klinicky mŕtvy: Na všetko sa pozeral zhora! Z druhej strany si odniesol 3 veci
Tajomník ruskej Rady bezpečnosti Sergej Šojgu.
Ruský tajomník Sergej Šojgu rokoval s Talibanom: Hovoria o prehĺbení spolupráce
Juraj Slafkovský v drese Montrealu.
Foto
Tvrdá rana pre Slafkovského: Tréner Montrealu učinil rázny krok!
Ošípané v chlieve (ilustračná fotografia).
Školáčku († 17) uštvali k smrti ošípané: V chlieve išlo o sekundy! Desivé, čo zvieratá urobili
Gisele Pelicotová sa stala obeťou približne 200 opakovaných znásilnení.
Roky ju dával znásilňovať jej vlastný muž: Prešla si peklom! Takýto trest navrhujú