Hlúb z brokolice, šupky zo zeleniny či korienky z póru. Kuchár Vojtech Vegh založil v exotickej Kambodži prvú vegánsku zero waste (bezodpadovú) reštauráciu na svete! Pandémia mu však prekazila všetky plány v zahraničí!
Rodáka z Dunajskej Stredy a vyštudovaného kuchára zo začiatku škola nebavila. Varenie bral ako povinnosť, no postupne ho začalo čoraz viac baviť. Už počas školy sa dostal na zahraničné stáže do Grécka a po jej skončení ako 18-ročný navštívil Anglicko, Stredozemie či Áziu, kde zostal aj žiť. Po stážach vo viacerých reštauráciách sa Vojtech začal zamýšľať nad tým, ako sa využívajú suroviny.
„Každý hľadal len ten najlepší kúsok mäsa či zeleniny a zvyšok končil v odpade. V reštauráciách vyhadzovali extrémne množstvo odpadu, začalo mi to biť do očí, neprišlo mi to v poriadku,“ prezrádza Vojtech s tým, že vo vyhodených surovinách videl chuť a nové možnosti.
Preto sa rozhodol, že si v Kambodži otvorí svoj vlastný podnik. Trvalo mu to dva roky. „Podarilo sa mi stihnúť urobiť prvú zero waste vegan reštauráciu na svete,“ hovorí mladík, podľa ktorého je podnikanie v Kambodži oveľa jednoduchšie, než v Európe, keďže sa vyhnete byrokratickým opletačkám.
„Nasadil som si latku veľmi vysoko, bol som veľmi prísny, chcel som všetko len organické, lokálne, len z Kambodže, všetko ručne vyrábané a muselo to byť celé vegánske a ešte k tomu zero waste. Mal som čo robiť,“ upresňuje mladý kuchár. Z osobných dôvodov musel napokon reštauráciu koncom roka 2018 zatvoriť a vrátiť sa po rokoch späť na Slovensko.