Kuracie karí s basmati ryžou
Potrebujeme:
- 500 g kuracích pŕs
- 1 cibuľa
- 1 - 2 štipľavé papričky
- 6 - 7 cm zázvoru
- olivový olej morskú soľ, čierne korenie
- 1/3 ananásu
- 1 cuketu
- 1 lyžica trstinového cukru
- 1 lyžicu karí korenia
- 1 lyžicu masla
- 250 ml smotany na šľahanie (33 %)
- limetkovú alebo citrónová šťavu podľa chuti
- 250 g basmati ryže
- hrsť nasekanej čerstvej pažítky
Príprava:
1. Cibuľu, štipľavú papričku zbavenú semienok a očistený zázvor nasekáme nadrobno. Orestujeme ich na rozohriatej panvici s olivovým olejom. Potom pridáme umyté a osušené kuracie prsia nakrájané na kocky. Osolíme a okoreníme.
2. Očistený ananás a cuketu nakrájame na približne rovnaké kúsky ako kuracie prsia a pridáme na panvicu restovať. Po chvíli prisypeme trstinový cukor a karí korenie. Keď sa cukor rozpustí, pridáme maslo. Počkáme, kým sa rozpustí a podlejeme smotanou.
3. Karí varíme na miernom ohni asi 5 minút, kým omáčka trochu nezhustne. Dochutíme limetkovou alebo citrónovou šťavou. Ryžu varíme vo vriacej osolenej vode asi 10 minút. Potom scedíme a necháme odkvapkať. Na záver k nej primiešame najemno nasekanú pažítku. Ryžu a kuracie karí servírujeme v samostatných miskách.
Losos na ázijský spôsob
Potrebujeme:
- 600 g čerstvého lososa
- 4 lahôdkové cibuľky
- 1 mrkvu
- 1 cuketu
- 30 g čerstvého zázvoru
- 1 štipľavú papričku
- 4 strúčiky cesnaku
- arašidový olej, morskú soľ, čierne korenie, sójovú omáčku
- šťavu z 1 a 1/2 citróna
- 300 g sklenených rezancov
- 1 lyžicu sezamu
- 2 lyžice olúpaných nesolených arašidov
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Príprava:
1. Lahôdkové cibuľky, mrkvu a cuketu nakrájame na rovnako tenké pásiky. Zázvor očistíme, zo štipľavej papričky odstránime jadierka a nasekáme ich nadrobno. Strúčiky cesnaku nasekáme nadrobno. Zeleninu orestujeme v rozpálenom woku na arašidovom oleji dozlatista. Ochutíme soľou, čiernym korením, sójovou omáčkou a šťavou z polovice citróna.
2. Sklenené rezance uvaríme v osolenej vriacej vode domäkka. Scedíme a pridáme k restovanej zelenine. Potom pridáme sezam a arašidy, ktoré sme orestovali na suchej panvici a nasekanú petržlenovú vňať a premiešame.
3. Z umytého lososa odstránime kožu a nakrájame ho na 3 – 4 cm hrubé plátky. Ochutíme soľou a čiernym korením. Lososa opečieme z oboch stranán na troche arašidového oleja dozlatista. Na záver pokvapkáme citrónovou šťavou.