Pečené kuracie s karí zeleninou
Potrebujeme:
- 600 g kuracích štvrtí
- morskú soľ, čierne korenie, olivový olej
- 1 cuketu
- 1 baklažán
- 1/2 karfiolu
- 1 cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 veľkú paradajku
- 1 lyžicu karí korenia
- 3 bobkové listy
- 1 lyžicu strúhaného kokosu
- 150 ml mlieka
- 150 ml smotany na šľahanie (33 %)
- 1/2 citróna
- 1 štipľavú papričku
- hrsť nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Príprava:
1. Umyté a osušené kuracie štvrte rozrežeme na polovice, osolíme a okoreníme. Na panvici rozpálime olivový olej a orestujeme kuracie mäso z oboch strán.
2. Cuketu a baklažán nakrájame na väčšie, približne rovnako veľké kúsky. Karfiol rozoberieme na ružičky a nakrájame ich na menšie kúsky. Cibuľu a cesnak nasekáme nadrobno a orestujeme na druhej panvici na olivovom oleji dozlatista. Pridáme nakrájanú zeleninu, osolíme, okoreníme a premiešame. Podľa potreby pridáme trochu olivového oleja. Restujeme, kým zelenina trochu nezmäkne. Potom pridáme olúpanú paradajku nakrájanú na mesiačiky. Ochutíme karí, bobkovými listami a strúhaným kokosom. Premiešame a restujeme asi 1 minútu. Podlejeme mliekom a smotanou a necháme prejsť varom. Na záver pridáme šťavu z polovice citróna.
3. Zeleninu preložíme do zapekacej misy, na ňu položíme opečené kuracie mäso a posypeme nasekanou štipľavou papričkou. Pečieme v predhriatej rúre pri 180 °C asi 30 - 45 minút domäkka.
Dusené bravčové so slivkami a špeclami
Potrebujeme:
- 600 g bravčových kociek na guláš
- 1 stredne veľkú cibuľu
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 stopky stopkového zeleru
- 1 lyžica bravčovej masti
- 2 bobkové listy morskú soľ, čierne korenie
- 100 g sušených sliviek
- 1 lyžička strúhaného zázvoru
- štipka mletej škorice
- hrsť strúhanky
- 1 lyžicu slivkového lekváru
- 150 ml suchého červeného vína
- 1 l teplého zeleninového vývaru
- šťavu z 1 citróna
- chladené špecle
- 1 lyžicu masla
Príprava:
1. Cibuľu, cesnak a stopkový zeler nakrájame nadrobno a orestujeme v hrnci na rozohriatej bravčovej masti. Pridáme bobkové listy, bravčové kocky, osolíme a okoreníme. Keď je mäso orestované, pridáme sušené slivky prerezané na polovice, nastrúhaný zázvor, štipku škorice a strúhanku. Pridáme slivkový lekvár a ešte chvíľu restujeme. Podlejeme červeným vínom a počkáme, kým sa z neho odparí alkohol. Potom prilejeme asi 700 ml teplého zeleninového vývaru. Bravčové kocky dusíme na miernom plameni pod pokrievkou približne 1 hodinu domäkka. Počas dusenia podľa potreby prilievame zvyšný vývar. Na záver pridáme šťavu z polovice citróna.
2. Špecle krátko povaríme vo vriacej osolenej vode kým nevyplávajú, scedíme a necháme odkvapkať. Potom ich orestujeme na panvici na rozpustenom masle.