Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.02.2021 13:54 | Správy | Politika

Voľba špeciálneho prokurátora: Koaličné strany čakajú rokovania, majú už favorita?

Koaličné poslanecké kluby by mali v súvislosti s voľbou špeciálneho prokurátora v Národnej rade (NR) SR zasadnúť do štvrtka (4. 2.), aj klub SaS bude o tejto téme hovoriť až vo štvrtok.

Tak sa podľa slov predsedníčky klubu SaS Anny Zemanovej nateraz dohodli. Následne sa uvidí, aká bude zhoda na menách. Zemanová nevylúčila, že sa následne ešte zídu koaliční lídri. To, že by sa voľba mohla konať ešte tento týždeň, je podľa nej málo pravdepodobné.

"Predbežne sme sa dohodli ako predsedovia klubov, že do zajtrajšieho večera (štvrtok, poznámka TASR), keď má klub OĽANO, zvoláme aj ostatné kluby. Čiže aj my budeme mať klub k tomu až vo štvrtok," povedala s tým, že sa zatiaľ o voľbe nerozprávali. Nechcela preto predbežne hovoriť o preferenciách pri voľbe nového šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Na otázku o termíne voľby reagovala tým, že je málo pravdepodobné, aby sa konala ešte tento týždeň. "Nie je to zaradené v programe, ale závisí to od toho, aké budú výstupy z klubov," uviedla s tým, že ďalší postup možno bude taký ako pri voľbe generálneho prokurátora, teda že sa stretnú ďalej ešte koaliční lídri. Indikatívne hlasovanie označila za jednu z možností.

Poslanci Národnej rady (NR) SR za Sme rodina budú preferovať takého kandidáta na špeciálneho prokurátora, na ktorom sa zhodne koalícia. Pre TASR to povedal predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský. Chcú si počkať na koaličnú radu, ktorá by podľa neho mohla byť vo štvrtok (4. 2.) alebo v piatok (5. 2.). Pčolinský dodal, že Sme rodina nepreferuje žiadneho konkrétneho kandidáta.

"Sme rodina nejde na koaličnú radu so žiadnym konkrétnym menom, samozrejme, že si na klube prejdeme všetkých štyroch kandidátov. Chceme, aby mala koalícia spoločného kandidáta, ktorý bude mať silný mandát," reagoval Pčolinský.

Na koaličnej rade majú strany zhodnotiť verejné vypočutie kandidátov. Debata o tzv. indikovanom, teda skúšobnom hlasovaní v koalícii podľa Pčolinského nebola. Vie si prestaviť indikované, teda skúšobné hlasovanie aj v prípade voľby špeciálneho prokurátora, no hovorí, že pri voľbe generálneho prokurátora poslanci skúšobne hlasovali, pretože mali viacero preferovaných kandidátov.

V súvislosti s väzbami Pčolinského a jeho rodiny na osobu kandidáta Daniela Lipšica povedal, že nejde o žiadne čerstvé väzby. Vylučuje vplyv na Lipšica, skonštatoval, že advokát je autonómnou osobou.

 

Členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR odporučili v utorkovom (2. 2.) hlasovaní všetkých štyroch kandidátov na šéfa ÚŠP na voľbu v parlamente. Rozhodli tak po dvojdňovom verejnom vypočúvaní uchádzačov. Termín voľby špeciálneho prokurátora v NR SR ešte nie je známy. O funkciu sa uchádzajú štyria kandidáti, a to advokát a exminister Daniel Lipšic a prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Vasiľ Špirko a Ján Šanta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




ilustračné foto
Do vojny na Ukrajine sa mala zapojiť aj TÁTO krajina: HROZBA pre medzinárodné spoločenstvo! Príde reakcia?
Foto
Sexi bobistka sa vzdala slovenského občianstva: Podmienky u nás? Je to šialené!
(ilustračné foto)
Loď plná ľudí sa prevrátila pri pobreží Francúzska: Zahynulo malé dieťa!
Na archívnej snímke Richard Lintner a Juraj Slafkovský.
Foto
Lintner sa pustil do zväzu: Slafkovský? Samovražda a facka mladíkovi
Soukup na konanie svojej ex Hanychovej nenachádza slov.
Mimoriadne NECHUTNÉ! Vytočený Soukup reaguje na Hanychovej intímne PRIZNANIE
Na archívnej snímke z 13. apríla 2022 vodca Hamasu Jahjá Sinwár.
Mrazivé VIDEO posledných chvíľ vodcu Hamasu! Dron natočil Sinwára tesne pred KONCOM
Kamarátov sledoval z obrovskej výšky.
Váš Tip
Traja kamaráti sa vybrali do lesa na Liptove, netušili, kto ich sleduje zo stromu: Šokujúce video!
Smrteľné nešťastie v Hostišovciach: Strop domu sa zrútil na matku († 51) s chorým synom
Donald Trump, Volodymyr Zelenskyj.
Šokujúce tvrdenia Trumpa: Zelenského OBVINIL z... Toto myslí vážne?!
Lucia veľa priateľov nemá.
Foto
Najťažšie chvíle v živote Mokráňovej: Vážna operácia a... Nikto nevie, aké bude mať jej dcérka NÁSLEDKY!
(ilustračné foto)
Desivý objav: Na východe našli časti lebky mladého muža! Čudné okolnosti
Podpredseda NR SR Andrej Danko (SNS)
Foto
Andrej Danko terčom ODPORNEJ vyhrážky: Hrôza, čo šéf národniarov našiel na vlastnej záhrade!