Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.02.2021 13:54 | Správy | Politika

Voľba špeciálneho prokurátora: Koaličné strany čakajú rokovania, majú už favorita?

Koaličné poslanecké kluby by mali v súvislosti s voľbou špeciálneho prokurátora v Národnej rade (NR) SR zasadnúť do štvrtka (4. 2.), aj klub SaS bude o tejto téme hovoriť až vo štvrtok.

Tak sa podľa slov predsedníčky klubu SaS Anny Zemanovej nateraz dohodli. Následne sa uvidí, aká bude zhoda na menách. Zemanová nevylúčila, že sa následne ešte zídu koaliční lídri. To, že by sa voľba mohla konať ešte tento týždeň, je podľa nej málo pravdepodobné.

"Predbežne sme sa dohodli ako predsedovia klubov, že do zajtrajšieho večera (štvrtok, poznámka TASR), keď má klub OĽANO, zvoláme aj ostatné kluby. Čiže aj my budeme mať klub k tomu až vo štvrtok," povedala s tým, že sa zatiaľ o voľbe nerozprávali. Nechcela preto predbežne hovoriť o preferenciách pri voľbe nového šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP).

Na otázku o termíne voľby reagovala tým, že je málo pravdepodobné, aby sa konala ešte tento týždeň. "Nie je to zaradené v programe, ale závisí to od toho, aké budú výstupy z klubov," uviedla s tým, že ďalší postup možno bude taký ako pri voľbe generálneho prokurátora, teda že sa stretnú ďalej ešte koaliční lídri. Indikatívne hlasovanie označila za jednu z možností.

Poslanci Národnej rady (NR) SR za Sme rodina budú preferovať takého kandidáta na špeciálneho prokurátora, na ktorom sa zhodne koalícia. Pre TASR to povedal predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský. Chcú si počkať na koaličnú radu, ktorá by podľa neho mohla byť vo štvrtok (4. 2.) alebo v piatok (5. 2.). Pčolinský dodal, že Sme rodina nepreferuje žiadneho konkrétneho kandidáta.

"Sme rodina nejde na koaličnú radu so žiadnym konkrétnym menom, samozrejme, že si na klube prejdeme všetkých štyroch kandidátov. Chceme, aby mala koalícia spoločného kandidáta, ktorý bude mať silný mandát," reagoval Pčolinský.

Na koaličnej rade majú strany zhodnotiť verejné vypočutie kandidátov. Debata o tzv. indikovanom, teda skúšobnom hlasovaní v koalícii podľa Pčolinského nebola. Vie si prestaviť indikované, teda skúšobné hlasovanie aj v prípade voľby špeciálneho prokurátora, no hovorí, že pri voľbe generálneho prokurátora poslanci skúšobne hlasovali, pretože mali viacero preferovaných kandidátov.

V súvislosti s väzbami Pčolinského a jeho rodiny na osobu kandidáta Daniela Lipšica povedal, že nejde o žiadne čerstvé väzby. Vylučuje vplyv na Lipšica, skonštatoval, že advokát je autonómnou osobou.

 

Členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR odporučili v utorkovom (2. 2.) hlasovaní všetkých štyroch kandidátov na šéfa ÚŠP na voľbu v parlamente. Rozhodli tak po dvojdňovom verejnom vypočúvaní uchádzačov. Termín voľby špeciálneho prokurátora v NR SR ešte nie je známy. O funkciu sa uchádzajú štyria kandidáti, a to advokát a exminister Daniel Lipšic a prokurátori ÚŠP Peter Kysel, Vasiľ Špirko a Ján Šanta.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tunel Branisko.
Mimoriadna uzávierka Braniska: S obmedzeniami rátajte aj na budúci týždeň!
Ilustračné foto.
Mladíka na letisku PREŠLO lietadlo: Cítil som, ako mi PRASKAJÚ kosti! Hrôzostrašná spoveď o nehode
(ilustračné foto).
Platové rozdiely na východe Slovenska: Najviac to pociťujú TIETO pozície! Koľko zarobia v Košiciach?
Michal strávil s Peťou v Taliansku chvíle plné radosti.
Foto
Vlhovej priateľ posledné tri mesiace potichu tvrdo pracuje: Kyselicov tajný plán!
Podľa Ťapákovej sú Jaurovej vyjadrenia o chaose v SND zavádzajúce.
Chaos v SND? Ťapáková neostala ticho: Rázna REAKCIA na kritiku Jaurovej z PS!
Dlhoročný cyklista Pavol Pella nechápe, ako mohlo dôjsť k takémuto lapsusu.
FotoVáš Tip
Prešovčania sa smejú z nového cyklochodníka za vyše 300-tisíc: Stavajú ho Pat a Mat?! Neuveriteľné faux pas
Kramár sa s peniazmi už začal lúčiť.
Kramár ZÚRI, z vyše POL MILIÓNOVEJ investície uvidí len OMRVINKY: Naletel som!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Drsná a otvorená kritika Orbána: Klamstvám je KONIEC! Uf, toto maďarský premiér ťažko rozchodí
Ilustračné foto.
Novinky v prípade Rusa, ktorý chcel narušiť olympiádu: Hrôza, čo mal v pláne
vojaci
Ministerstvo obrany chce nakúpiť tisíce pechotných zbraní: Majú stáť 157 miliónov eur
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán si nedával servítku pred ústa: Okrem nás chcú všetci VOJNU! Neuveríte, čo tvrdí
Ruský prezident Vladimir Putin.
Test JADROVÝCH zbraní v Rusku?! Znepokojivé, čo sa v krajine deje: Putin posiela Západu ODKAZ