Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.02.2021 09:00 | Správy | Domáce správy | Bratislava

V Bratislave zúri britská mutácia covidu, je otváranie škôl v ohrození? Starostovia prehovorili

Po dlhom rozhodovaní nakoniec vláda oznámila verdikt - od pondelka sa otvoria brány škôl. Škôlkari, žiaci prvého stupňa, špeciálnych škôl alebo koncové ročníky stredných škôl budú musieť povinne nosiť rúška a potrebný bude aj negatívny výsledok testu. Tým sa budú musieť preukázať aj zamestnanci školských zariadení i rodičia žijúci v spoločnej domácnosti s deťmi.

Vnímam to ako správny krok

Michal Vĺček, starosta MČ Vajnory

- Po porade s riaditeľmi škôl a škôlok som sa rozhodol, že v pondelok otvoríme. Je nesmierne dôležité pre zabezpečenie kvalitného vzdelávania detí, aby sa vrátili do škôl a kolektívu. Preto to vnímam ako správny krok a podporujem ho. Som presvedčený, že to zvládneme. Pre rodičov, učiteľov a pracovníkov vajnorských škôl a škôlok otvárame jedno odberné miesto, kde budú testovaní prednostne.

Testovanie bude v sobotu

Michal Drotován, starosta MČ Rača

- Pripravujeme všetko na to, aby sa zamestnanci škôl a aj rodičia detí mohli otestovať a mohli sme otvoriť materské a základné školy. Je potrebné, aby deti mali možnosť navštevovať školu, ak sa vyskytne nejaký prípad covidu v triede, budeme to riešiť podobne ako v septembri až decembri.

Otvoriť galériu

Zodpovednosť ohľadom otázky, či je to správny krok z hľadiska ochrany verejného zdravia, je na štátnych orgánoch. Nastavili sme testovanie tak, aby sa rodičia aj učitelia vedeli dať otestovať – plánujeme ho v prípade potreby aj pravidelne – preto je nastavené na sobotu v daných školách.

Pýtame sa aj rodičov

 Dana Čahojová, starostka MČ Karlova Ves

- Pripravili sme schému pretestovania pedagogických aj nepedagogických zamestnancov našich školských zariadení, aby sme vedeli posúdiť personálne zabezpečenie výučby. Zároveň sme sa opäť obrátili na rodičov s otázkou, či majú záujem o umiestnenie dieťaťa od 8. februára s podmienkou, že jeden zo zákonných zástupcov, ktorý žije s dieťaťom v spoločnej domácnosti, sa dá otestovať na prítomnosť vírusu COVID-19. Konečné rozhodnutie o každom jednom zariadení bude závisieť od týchto zistení.

Pre deti je to prospešné

Martin Kuruc, starosta MČ Vrakuňa

- Školy otvárame. Určite pre vývoj detí a ich socializáciu je to prospešné, samozrejme, má to aj riziká, ale tie musíme zodpovednosťou a prísnym dodržiavaním zvýšených hygienických pravidiel čo najviac znížiť. Robíme všetko pre to, aby sme to zvládli.

Obávame sa nákazy

Gabriela Ferenčáková, starostka MČ Čunovo

- Školy otvárame, hoci sa nám to zdá zle načasované vzhľadom na aktuálnu situáciu. Takto sa ako každý obávame nákazy a nezodpovedných rodičov, ktorí urobia a povedia všetko, aby dostali deti do škôl.

Čakáme na vyjadrenie

Jana Vedejová, hovorkyňa MČ Devínska Nová Ves

- Zvažujeme otvorenie, no zatiaľ sú školy a škôlky otvorené iba pre kritickú infraštruktúru, tak ako doteraz. Momentálne riešime testovanie zamestnancov a čakáme, či RÚVZ nevydá nejaké vyjadrenie. Jedna materská škola je v karanténe do 11. februára a jej otvorenie teraz neprichádza do úvahy.

Všetko ukážu výsledky testovania

Martin Chren, starosta Ružinov

- Počítame s otvorením škôl, ale stále ešte čakáme na definitívne rozhodnutie vlády. Samotný začiatok prezenčného vyučovania závisí aj od výsledkov testovania. Práve kvôli plánovanému otváraniu škôl sme na tento víkend v Ružinove pripravili 34 odberných miest.

Do uzávierky sa nevyjadrili: Jarovce, Nové Mesto, Lamač, Rusovce

Šíri sa rýchlejšie

Mesto ponúklo všetkým pozitívnym, ktorí sa dali otestovať minulý víkend na odberných miestach zriadených magistrátom, možnosť absolvovať PCR test. Ak ich pozitivita nebola falošná, podstúpili aj špecifický test, ktorý mal odhaliť, či ide o britskú mutáciu. Z takmer 50 ľudí sa podľa hovorkyne magistrátu Kataríny Rajčanovej prišlo znova otestovať 28 ľudí.

„Jeden z nich bol falošne pozitívny. Až u 23 ľudí zo zvyšných 27 bola zistená britská mutácia, čo predstavuje 85 %,“ prezrádza šokujúci výsledok s tým, že vzorka, ktorú kontrolovali, síce nie je veľká, ale zodpovedá skladbe spoločnosti. „Testovaní boli v rôznych časoch, rozdielneho veku a tiež z viacerých odberových miest v rôznych mestských častiach, čo potvrdzuje, že nepochádzajú z jedného možného ohniska,“ doplnila Rajčanová.

Špeciálne testy im poskytol vedec Pavol Čekan. Okrem nich použili aj testy na kloktanie. „Znamená to však tiež, že pokiaľ z bezpečnosti a obozretnosti poľavíme, prítomnosť tejto mutácie môže vyvolať prudký nárast infikovaných, keďže sa šíri rýchlejšie ako podoba vírusu z minulého roku,“ upozorňuje Vallo s tým, že údaje, ktoré získali, ponúka epidemiológom a vláde, aby s nimi pracovali pri ďalších úvahách o plošnom testovaní a otváraní škôl.

späť
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ah, lut, db, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lopušanová si v USA zvyká na nový život.
Foto
Lopušanová predviedla svoje majstrovstvo: Takto rozhodla zápas!
Ak milujete búrky či blesky, tento pohľad si zamilujete. Tak blízko a zároveň tak ďaleko
Video, ktoré vám ostane v pamäti: Rušňovodič sa blíži k búrke, ktorá vám naženie zimomriavky
Na snímke hasiči zasahujú po ruských útokoch na mesto Záporožie, metropolu rovnomennej oblasti na juhu Ukrajiny v nedeľu 29. septembra 2024.
Ruský kritik Kremľa zažíval vo väzení mučenie, po prepustení bojoval za Ukrajinu: Zahynul počas bojov za Kyjev!
Ilustračné foto
Strašná tragédia: V meste zastrelili 18 ľudí, medzi obeťami boli aj deti! Polícia zadržala 3 podozrivých
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Opäť v rukách polície: Aktivistku Thunbergovú zadržali na klimatickom proteste v Bruseli
Dym stúpa z domov počas razie izraelskej armády v meste Kvabatíja na okupovanom Západnom brehu Jordánu vo štvrtok 19. septembra 2024.
Krvavý útok v Pásme Gazy: Zahynulo 17 ľudí vrátane detí!
Referendum
Starostka z Kysúc šoférovala opitá: Takto sa obec pozviechala z hanby!
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Šokujúce vyjadrenie prezidenta: Predpokladal, že demisiu podá iná ministerka!
Táto zelenina má mnoho benefitov.
Foto
Super potravina reďkovka čierna: Neuveríte, na čo všetko pomáha! Zaraďte ju do jedálnička čo najskôr
Katka Feldeková s manželom Richardom Šimurkom.
Foto
Smutný odkaz dcéry Feldekovcov Katky o manželovi: Môj Riško nám hrá, žiaľ, už z neba
Futbalový tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss starší.
Foto
Tréner Weiss vypenil na novinára: Krátka hádka a potom nasledovalo toto
Filling glass with tap water. Modern faucet and sink in home kitchen. Man pouring fresh drink to cup.
Situácia je neudržateľná: Hrozia Slovensku problémy v zásobovaní vodou?