Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.02.2021 21:04 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Bratislavský Ružinov školy v pondelok neotvorí, starosta Chren vyzýva na otestovanie sa

Bratislavský Ružinov v pondelok (8. 2.) svoje základné školy neotvorí.

Starosta Martin Chren poukazuje na súčasnú situáciu, ktorá je horšia ako v čase zatvárania škôl. Vyzýva však všetkých, najmä rodičov, aby sa cez víkend prišli otestovať na ochorenie COVID-19, aby mestská časť mohla poznať reálny stav. Na základe neho sa môže prípadne rozhodnúť o individuálnom otváraní škôl od utorka (9. 2.). "Dnes som absolvoval rozhovory s odborníkmi, niektorými našimi riaditeľmi a vidím jediné rozumné a zodpovedné riešenie, ktoré niektorých rodičov síce nepoteší, ale je v záujme života a zdravia našich detí a učiteľov. Plne si za ním stojím bez ohľadu na možnú kritiku," uvádza Chren na sociálnej sieti.

Starosta poukazuje na aktuálnu situáciu, ktorá je podľa neho kritická a horšia ako v dobe, keď sa školy zatvárali. Pozornosť upriamuje aj na odporúčanie bratislavského regionálneho hygienika, podľa ktorého by sa v celom Bratislavskom kraji nemali školy otvárať ešte dva týždne. "Je to však len odporúčanie, nie je to rozhodnutie ani nariadenie. Preto ťarcha rozhodnutia zostáva na nás," konštatuje Chren. Aj na základe rozhovorov sa vedenie mestskej časti rozhodlo, že školy začiatkom budúceho týždňa neotvorí. Na základe výsledkov testov medzi učiteľmi a rodičmi by sa však malo rozhodnúť o individuálnom otvorení jednotlivých škôl od utorka.

Šéf miestnej samosprávy zdôrazňuje, že sa nechce správať alibisticky a nechať rozhodnutie na vláde či ministrovi, nechce sa ani skrývať pred zodpovednosťou. "Chceme otvoriť naše školy čo najskôr, ale musíme si byť istí, že do nich nastúpia zdraví učitelia a zdravé deti," podotýka Chren. Obyvateľov vyzýva, aby sa prišli otestovať. Ubezpečuje, že mestská časť urobila všetko pre to, aby víkendové testovanie bolo ľahké, rýchle a komfortné.

 

Čo sa materských škôl týka, starosta poznamenáva, že sú v podstate otvorené pre deti zamestnancov kritickej infraštruktúry. Poukazuje však na to, že čím viac sa otvárajú, tým viac je potrebné ich zatvoriť. "Neprejde deň, aby sme pre nový koronavírus medzi rodičmi, učiteľkami a už aj deťmi nemuseli zatvoriť nejakú škôlku. Ochorenie nám zúri v detských jasliach aj v domovoch dôchodcov, a to napriek najprísnejším opatreniam, ktoré nás chránili takmer rok," hovorí Chren pýtajúc sa, či má v takejto situácii zmysel otvárať školy, aby ich vzápätí bolo treba zatvoriť.

Aj najväčšia bratislavská mestská časť Petržalka informuje, že základné a materské školy budú otvorené najskôr v utorok. Závisieť to bude od výsledkov víkendového testovania. "V pondelok bude fungovať MŠ Bzovícka 6, ktorej prevádzka ostáva nemenná. Je určená pre umiestnenie detí zákonných zástupcov pracujúcich v kritickej infraštruktúre," informuje samospráva na sociálnej sieti.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lopušanová si v USA zvyká na nový život.
Foto
Lopušanová predviedla svoje majstrovstvo: Takto rozhodla zápas!
Ak milujete búrky či blesky, tento pohľad si zamilujete. Tak blízko a zároveň tak ďaleko
Video, ktoré vám ostane v pamäti: Rušňovodič sa blíži k búrke, ktorá vám naženie zimomriavky
Na snímke hasiči zasahujú po ruských útokoch na mesto Záporožie, metropolu rovnomennej oblasti na juhu Ukrajiny v nedeľu 29. septembra 2024.
Ruský kritik Kremľa zažíval vo väzení mučenie, po prepustení bojoval za Ukrajinu: Zahynul počas bojov za Kyjev!
Ilustračné foto
Strašná tragédia: V meste zastrelili 18 ľudí, medzi obeťami boli aj deti! Polícia zadržala 3 podozrivých
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Opäť v rukách polície: Aktivistku Thunbergovú zadržali na klimatickom proteste v Bruseli
Dym stúpa z domov počas razie izraelskej armády v meste Kvabatíja na okupovanom Západnom brehu Jordánu vo štvrtok 19. septembra 2024.
Krvavý útok v Pásme Gazy: Zahynulo 17 ľudí vrátane detí!
Referendum
Starostka z Kysúc šoférovala opitá: Takto sa obec pozviechala z hanby!
Peter Pellegrini a Zuzana Dolinková počas tlačovej konferencie v priestoroch Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosvelta v Banskej Bystrici.
Šokujúce vyjadrenie prezidenta: Predpokladal, že demisiu podá iná ministerka!
Táto zelenina má mnoho benefitov.
Foto
Super potravina reďkovka čierna: Neuveríte, na čo všetko pomáha! Zaraďte ju do jedálnička čo najskôr
Katka Feldeková s manželom Richardom Šimurkom.
Foto
Smutný odkaz dcéry Feldekovcov Katky o manželovi: Môj Riško nám hrá, žiaľ, už z neba
Futbalový tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss starší.
Foto
Tréner Weiss vypenil na novinára: Krátka hádka a potom nasledovalo toto
Filling glass with tap water. Modern faucet and sink in home kitchen. Man pouring fresh drink to cup.
Situácia je neudržateľná: Hrozia Slovensku problémy v zásobovaní vodou?