Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Majú obavy, bratislavskí a košickí hygienici sú za jedno: Školy by sa nemali otvárať

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) hlavného mesta Bratislavy odporúča otvoriť všetky školy na území okresov Bratislava I až V, Malacky, Pezinok a Senec najskôr o dva týždne. Informoval o tom na sociálnej sieti.

"Je obava, že otvorenie škôl v súčasnej situácii môže viesť k zhoršeniu epidemiologickej situácie vo výskyte ochorenia COVID-19 v Bratislavskom kraji," uviedol RÚVZ.

 

 

Bratislavský kraj podľa hygienikov lokálne v niektorých okresoch vykazuje najvyšší stupeň varovania, t. j. čiernu farbu.  Poukázal tiež na všeobecne vysokú mieru sedemdňovej incidencie, ktorá má v Bratislavskom kraji iba mierne klesajúci, respektíve stagnujúci charakter, ako aj na vysoký podiel prítomnosti britskej mutácie nového koronavírusu. Situáciu RÚVZ naďalej sleduje.

Základné ani materské školy v Košiciach by sa od pondelka (8. 2.) nemali otvoriť. Navrhla to riaditeľka košického regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Zuzana Dietzová. Ako informuje mesto na svojej webovej stránke, definitívne o tom rozhodne okresný krízový štáb, ktorý zasadne v sobotu o 18.00 h.

Dietzová svoj návrh zdôvodnila zvyšujúcim sa výskytom britskej mutácie nového koronavírusu, ktorá medzi pozitívne testovanými ľuďmi v Košiciach dosahuje viac ako 80 percent, ako aj kritickou situáciou v košických nemocniciach a závažným priebehom ochorenia u nakazených osôb. Ďalšími dôvodmi sú podľa nej aj zvyšujúce sa čísla u detí vo veku do desať rokov s ťažkým priebehom ochorenia COVID-19. Od začiatku roka ich evidujú 86, pričom u väčšiny z nich sa potvrdila britská mutácia.

Regionálna hygienička zdôraznila, že denný nárast pozitívne testovaných v meste a v okrese Košice-okolie sa za uplynulých 14 dní drží na čísle 500 osôb a neznižuje sa. Takisto uviedla, že počet úmrtí na ochorenie COVID-19 každý týždeň prudko rastie. Celkovo na nový koronavírus zomrelo v Košiciach a okolí za viac ako päť týždňov spolu 320 ľudí, za posledný týždeň ich bolo 75.

"Vzhľadom na vyššie spomínané čísla žiadam prehodnotiť rozhodnutie o návrate detí v okresoch Košice a Košice-okolie do škôl. Navrhujem zotrvať pri súčasnom režime školskej dochádzky s tým, žeby materské školy a prvý stupeň základných škôl navštevovali iba deti rodičov pracujúcich v kritickej infraštruktúre," povedala Dietzová.

Podľa nej by rodičia, ktorých deti zostanú doma a budú sa vyučovať on-line, mali mať aj naďalej nárok na pandemickú OČR.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Libanon je na pokraji síl: Vyhýba sa OSN prijať zodpovednosť?
Ilustračné foto
USA pošlú Ukrajine bomby, rakety i vozidlá: Balík za obrovské milióny
Kamala Harrisová a Donald Trump.
Trump vs Harrisová: Najnovší prieskum poteší jedného z kandidátov! Kto by vyhral?
Umelkyňa sa výziev vôbec nebojí.
Foto
STRACH o Jiřinu Bohdalovú: Herečka je vo vážnom stave na JIS-ke
Abandoned railway station with damaged wagons
V Budapešti sa VYKOĽAJIL vlak: Ide o druhý podobný prípad! Čo sa tam stalo?
Na snímke policajné auto.
Po pasoch ďalšia zmena? Rezort vnútra chce nový dizajn policajných áut: Menili sa nedávno
Tipy na prípravu
Zaujímavé zistenia vedcov o vaječných žĺtkoch: Ak uvidíte TOTO, nepanikárte
Herec nedávno vystúpila aj všou Česko Slovensko má talent
Foto
Herec Ivan Kozák odriekol hranie v muzikáli a ZMIZOL: Už týždeň je NEZVESTNÝ! Rodina prosí o pomoc
(ilustračné foto)
Ťažko choré dievčatko († 8) a jej mamu († 40) našli bez známok života: Slová polície trhajú SRDCE
Ilustračné foto
Hackerský útok stále nemá viníka: Švédsko ukazuje prstom na Irán, rázna reakcia
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
Erdogan na plné ústa: V Pásme Gazy neumierajú len deti, ale aj systém OSN! Prišiel s riešením
(ilustračné foto)
Slováci ZNECHUTENÍ z dovolenky pri mori: Do tejto DESTINÁCIE sa už NIKDY nevrátime!