Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.02.2021 17:43 | Správy | Zahraničné správy

Táto krajina očkuje proti covidu najrýchlejšie v kontinentálnej Európe: Ľudia si dokonca môžu vybrať, ktorú vakcínu dostanú

Srbsko očkuje proti novému koronavírusu v pomere k počtu obyvateľov najrýchlejším tempom spomedzi štátov kontinentálnej Európy.

Tento balkánsky štát s populáciou sedem miliónov zaočkoval podľa odborného časopisu Our World in Data už 450.000 svojich obyvateľov. Informovala o tom v sobotu rakúska stanica ORF.

Ide o najvyšší počet zaočkovaných ľudí v Európe po Británii. Ako napísal v piatok denník The Washington Post, prvú dávku vakcíny dostalo v Srbsku viac ako sedem percent obyvateľstva; v Británii ide o približne 15 percent ľudí. Napríklad v Nemecku dostalo vakcínu 2,4 percenta ľudí, čo zhruba zodpovedá miere zaočkovanosti aj v ostatných európskych krajinách, vyplýva z údajov agentúry Bloomberg.

V Srbsku bolo podaných doteraz už viac než 530.000 dávok vakcíny proti novému koronavírusu. V celosvetovom meraní je tak táto balkánska krajina štvrtou najrýchlejšie očkujúcou v prepočte na 100 obyvateľov po Izraeli, Británii a Spojených štátoch, uvádza agentúra HINA.

 

Zatiaľ čo sa EÚ v uplynulých týždňoch musela zaoberať meškaním dodávok vakcín či výrobnými problémami, Srbsko sa spoľahlo najmä na čínsku či ruskú vakcínu. Do Srbska, ktoré nie je členským štátom EÚ, dorazila v polovici januára z Číny dodávka v objeme jedného milióna dávok vakcín od spoločnosti Sinopharm. Je to tretia vakcína proti koronavírusu, ktorú v balkánskej krajine používajú - po vakcíne od firiem Pfizer/BioNTech a ruskom Sputniku V. Obyvatelia si môžu sami vybrať, ktorou zo schválených vakcín sa nechajú zaočkovať.

Na otázku, za akú cenu Srbsko nakúpilo čínsku vakcínu, prezident Aleksandar Vučič pre miestne médiá uviedol, že uzavrel "dobrú dohodu". Masívne očkovanie proti ochoreniu COVID-19 spustila krajina 19. januára a stala sa prvou v Európe, kde sa používa vakcína vyrobená čínskou spoločnosťou Sinopharm. Vakcínami od firiem Pfizer/BioNTech začala kandidátska krajina na členstvo v EÚ, ktorá má zároveň blízke ekonomické a politické vzťahy s Moskvou a Pekingom, očkovať 24. decembra.

Srbsko si zabezpečilo takmer 1.055.000 dávok troch vakcín a dohodlo si dodávku dodatočných šiestich miliónov dávok, oznámila v polovici januára tamojšia premiérka Ana Brnabičová.

Belehrad plánuje do konca roka spustiť i domácu produkciu ruskej vakcíny Sputnik V, ako v piatok pre agentúru Reuters povedal Vučič. Srbsko podľa jeho slov uzavrelo "počiatočnú dohodu" s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. "Momentálne nemáme (výrobné) kapacity na (Sputnik V), ale postavíme ich. Cena nie je dôležitá, zainvestujeme do toho," poznamenal srbský prezident. Cieľom je túto vakcínu nielen vyrábať, ale aj exportovať do krajín v regióne, dodal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Umelkyňa sa výziev vôbec nebojí.
Foto
STRACH o Jiřinu Bohdalovú: Herečka je vo vážnom stave na JIS-ke
Abandoned railway station with damaged wagons
V Budapešti sa VYKOĽAJIL vlak: Ide o druhý podobný prípad! Čo sa tam stalo?
Na snímke policajné auto.
Po pasoch ďalšia zmena? Rezort vnútra chce nový dizajn policajných áut: Menili sa nedávno
Herec nedávno vystúpila aj všou Česko Slovensko má talent
Foto
Herec Ivan Kozák odriekol hranie v muzikáli a ZMIZOL: Už týždeň je NEZVESTNÝ! Rodina prosí o pomoc
(ilustračné foto)
Slováci ZNECHUTENÍ z dovolenky pri mori: Do tejto DESTINÁCIE sa už NIKDY nevrátime!
(ilustračné foto)
Na sociálnej sieti sa predával NELEGÁLNY obsah: Zakladateľ reaguje, upokojuje situáciu
6-ročného chlapca mala uniesť z parku žena (ilustračná fotografia).
6-ročného chlapca pred rokmi UNIESLA žena: Prekvapivé rozuzlenie! Rodina neverila tomu, čo vidí
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident otvorene o problémoch, ktoré riešia: Nie je žiaduce rozkolísanie vlády, tvrdí
Alžírska boxerka Imane Khelifová na milánskom týždni módy.
Foto
Takto ste kontroverznú alžírsku boxerku ešte nevideli: Aha, čím sa blysla na týždni módy!
Táto monumentálna socha má nohu položenú na Jeepe kvôli stabilite...
FotoVáš Tip
Sabolovci z Humenného si splnili sen: Z vrakov postavili TRANSFORMERA! Ako vznikol 8-metrový obor?
Andrej Danko (SNS)
Andrej Danko je ochotný podstúpiť radikálny krok, ak to pomôže: TOTO si ale vyprosí! Čo odkazuje Hlasu?
Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Koniec konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou? Brazília a Čína majú PLÁN: Hovoria o 6 bodoch