Bielej zelenine to však veľmi svedčí aj v iných receptoch. Navyše obsahuje vysoké množstvo vitamínu C a dodá vám aj vlákninu a minerály. Vyskúšajte niektoré z našich obľúbených karfiolových jedál.
Karfiolové placky
Potrebujeme:
- 1 karfiol
- 2 mrkvy
- 2 vajcia
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 jarnú cibuľku
- 2 PL strúhanky
- soľ, mleté čierne korenie, majorán
- hrsť kôpru alebo petržlenovej vňate
Karfiol očistíme a uvaríme v osolenej vode. Predvarený karfiol a mrkvu nastrúhame do väčšej misky. Pridáme vajíčka, strúhanku, nakrájanú cibuľku, lisovaný cesnak. Zmes okoreníme, osolíme a ak je riedka, pridáme viac strúhanky. Nakoniec prisypeme ešte posekaný kôpor alebo petržlenovú vňať. Na panvici rozpálime olej a smažíme placky dozlatista z oboch strán.
Potrebujeme:
- väčší karfiol
- 100 g strúhaného parmezánu
- 5 strúčikov cesnaku (nasekaného)
- väčšiu hrsť kučeravého petržlenu
- soľ
- citrónovú šťavu
- olivový olej
- PL masla
1. Rúru predhrejeme na 200 °C. Karfiol očistíme a rozrežeme na polovice (hlúb nevyrežeme, aby sa nám plátky nerozpadli). Potom od stredu krájame plátky hrubé asi 1 cm. Zvyšné ružičky spolu s plátkami poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potom ich potrieme olivovým olejom, plech prekryjeme a pečieme 15 minút. Plech s karfiolom vyberieme z rúry a jednotlivé plátky a ružičky posypeme strúhaným parmezánom. Potom ich znova vložíme do rúry a neprekrytý pečieme ďalších 15 minút.
2. Medzitým na panvici na miernom plameni roztopíme maslo, pridáme cesnak a 2 minúty restujeme. Potom pridáme petržlen, pokvapkáme citrónovou šťavou a ďalších 30 sekúnd spolu restujeme. Upečený karfiol potrieme petržlenovým pestom, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a podávame.
Na 4 porcie potrebujeme:
- veľký karfiol
- 4 PL olivového oleja
- 2 PL mletej údenej papriky
- 1 PL mletej kurkumy
- 1 ČL mletej rímskej rasce
- 1 ČL mletého koriandru
- soľ a mleté čierne korenie
1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Plech vyložíme papierom na pečenie.
2. Karfiol zbavíme listov, potrieme olivovým olejom a posolíme. V miske zmiešame korenie a rukou potrieme karfiol, aby na ňom vznikla rovnomerná vrstva. Pečieme približne 1 – 1 ¼ hodiny, kým karfiol nezmäkne. Doba pečenia závisí od jeho veľkosti. Upečený karfiol podávame teplý.
Náš tip: Korenie môžeme ľubovoľne obmieňať – karfiol je vynikajúci aj s trochou čili alebo kajenského korenia, s mletou kurkumou alebo žltým karí.
Potrebujeme:
- 1 kg karfiolu
- soľ
- maslo na vymastenie pekáča
- petržlenovú vňať na ozdobu
Na omáčku
- 50 g masla
- 50 g hladkej múky
- ½ l mlieka
- soľ
- štipku muškátového orieška
- štipku bieleho korenia
1. Karfiol očistíme od listov a hlúbov, umyjeme a dáme variť do osolenej vody asi na 8 minút. Medzitým si pripravíme bešamelovú omáčku: v hrnci roztopíme maslo a doň za stáleho miešania pridávame hladkú múku. Vytvoríme svetlú zápražku, ktorú rozriedime mliekom. Rozšľaháme dohladka a za stáleho miešania varíme, kým nezhustne (asi 15 minút).
2. Predvarený karfiol rozdelíme na ružičky, ktoré poukladáme do vymasteného pekáčika. Bešamelovú omáčku ochutíme soľou, strúhaným muškátovým orieškom a bielym korením a polejeme ňou karfiol.
3. Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 200 °C a zapekáme 15 - 20 minút. Nakoniec ho posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou a podávame.