Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.02.2021 21:54 | Správy | Zahraničné správy

Nepokoje v Mjanmarsku pokračujú: Armáda napriek kritike spravila ďalší neporiadok

Mjanmarská armáda v utorok neskoro večer v Rangúne urobila raziu v sídle Národnej ligy za demokraciu (NLD) zosadenej líderky Aun Schan Su Ťij, ktoré zároveň zdemolovala.

Došlo k tomu len niekoľko hodín po tom, ako OSN odsúdila ako "neprijateľné" násilie, ktoré v Mjanmarsku páchajú bezpečnostné zložky voči demonštrantom požadujúcim návrat krajiny k demokracii.

Podľa agentúry AFP o razii vo svojom sídle v Rangúne informovala NLD prostredníctvom svojho konta na sociálnej sieti Facebook. V krátkom vyhlásení však neboli ďalšie podrobnosti.

K razii došlo po tom, čo sa v utorok, už štvrtý deň po sebe, konali v Mjanmarsku demonštrácie proti uzurpácii moci armádou. Polícia vo viacerých mestách nasadila proti demonštrantom vodné delá, do davu v hlavnom meste Nepjito strieľala gumenými projektilmi a v meste Mandalaj použila slzotvorný plyn. Najmenej dvaja ľudia sú po zásahu gumenými projektilmi v kritickom stave.

 

Tieto zhromaždenia sa konali napriek varovaniu junty, že podnikne kroky proti demonštráciám ohrozujúcim "stabilitu" krajiny. Vojenské velenie vyhlásilo zákaz zhromažďovania viac ako piatich ľudí a v 90 menších lokalitách na území 30 miest aj zákaz nočného vychádzania. Ten sa týka aj 44 oblastí v bývalej metropole Rangún.

V reakcii na tieto udalosti OSN v utorok večer vyjadrila "silné znepokojenie" z používania neprimeranej sily voči demonštrantom a označila ho za neprijateľné, uviedol Ola Almgren, koordinátor OSN v Mjanmarsku.

Šéf zahraničnej politiky EÚ Josep Borrell v utorok na pôde Európskeho parlamentu uviedol, že v súvislosti s vojenským prevratom v Mjanmarsku by EÚ mala zvážiť uvalenie ďalších sankcií na tamojšiu armádu, ktoré by však nemali zasiahnuť obyvateľstvo. Podľa neho by mohlo ísť o adresné sankcie voči jednotlivcom a firmám vo vlastníctve armády.

Agentúra AFP pripomenula, že EÚ už na Mjanmarsko uvalila zbrojné embargo a v súvislosti s brutálnym zásahom proti prevažne moslimskému etniku Rohingov potrestala 14 vysoko postavených vládnych úradníkov zmrazením ich majetku v EÚ a zákazom cestovať do EÚ.

Vláda Nového Zélandu v utorok ako vôbec prvá zahraničný kabinet podnikla konkrétne kroky a oznámila, že s Mjanmarskom prerušuje vojenské a politické kontakty na vysokej úrovni.

USA prišli zasa s výzvami, aby sa generáli vzdali moci. V pondelok vydali nové vyhlásenie, v ktorom dokonca použili pôvodný názov krajiny a adresovali ho "obyvateľov Barmy".

K prevratu v Mjanmarsku - niekdajšej Barme - došlo 1. februára, teda v deň, keď sa mala konať ustanovujúca schôdza nového parlamentu, ktorý vzišiel z novembrových volieb.

Armáda puč zdôvodnila podozreniami z volebných podvodov. Vo voľbách drvivo zvíťazila NLD vedená laureátkou Nobelovej ceny za mier a de facto premiérkou Aun Schan Su Ťij.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Statný kuchár Kemkovi poriadne vylepí.
V šou Možné je všetko lietali facky! Martin Novák si pre Kemku pripraví nezabudnuteľnú odvetu
Päťnásobný majster Európy v kulturistike Adam Cibuľa (60) už 7 rokov nemal v rukách činky a je bez poriadnej strechy nad hlavou.
Foto
Z kulturistu Adama Cibuľu je bezdomovec: Šampión ŽOBRE na ulici a stravu hľadá v kontajneroch!
(ilustračné foto)
Váš Tip
Slovenskí vedci na misii v Tichom oceáne: Aká je pravdepodobnosť, že človeka zraní vesmírny odpad?
Foto
Zásadné zmeny v živote Slafkovského: Teraz sa pochválil aj novým luxusným kúskom
Len pred pár dňami sa syn Roba Beňa († 54) postavil pred markizácke kamery v ich úspešnom seriáli Dunaj.
Foto
Syn Roba Beňa († 54) kráča v jeho šľapajach: PREMIÉRA pred kamerami! Tínedžer debutoval v úspešnom seriáli
Jana Gantnerová - Vo Svetovom pohári bola v prvej desiatke 29-krát.
Foto
Absolventi športového gymnázia: Stretnutie po 50 rokoch! Aké esá vyrástli v unikátnej lyžiarskej triede?
Chrápanie môže byť predzvesťou vážneho ochorenia (ilustračná fotografia).
Robí vám chrápanie zo života peklo? POZOR, nie je to len nepríjemnosť: Skúste tieto TRIKY
Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok 19. septembra 2024 náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, začali búrať.
AktualizovanéFoto
Most v banskobystrickej Kremničke CHÁTRAL: Mesto prijalo rozhodnutie, stavbu začali BÚRAŤ
(ilustračné foto)
Astronomická jeseň je ZA ROHOM, oproti minulému roku nastala ZMENA: Dôvod je prostý
Foto
Vstup do Ligy majstrov belasým nevyšiel: Bude Slovan fackovací panák?
Kozák a Slováková spolu randia už niekoľko rokov. V minulosti sa však stihli už aj rozísť.
Foto
Nehnuteľnosti Kozáka a Slovákovej: Státisícová HACIENDA na Jadrane! Len na skok od vily známeho športovca
Samuel Libay
FotoVáš Tip
Oči Slovákov môžu vidieť jeho diela po prvýkrát naživo: Skvosty známeho slovenského šperkára vás zhypnotizujú!