Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.02.2021 20:47 | Správy | Zahraničné správy

Česká vedúca úradu vlády má COVID-19, ale premiér Babiš do karantény nešiel: Hygiena jeho krok neschvaľuje

Vedúca úradu vlády Tünde Bartha má koronavírus, s chorobou covid-19 sa lieči tretí deň.

Informoval o tom vo štvrtok server Zoznam Správy. Niektorí blízki spolupracovníci premiéra Andreja Babiša (ANO) sú v karanténe a čakajú na testy. Premiér podľa šéfky úradu do karantény nemusí, pretože bol už naočkovaný oboma dávkami vakcíny proti chorobe. Podľa hygienických staníc v Prahe i Stredočeskom kraji, kde Babiš žije, ale povinná karanténa stále platí aj pre ľudí očkovaných proti koronavírusu.

Bartha, ktorá minulý piatok sprevádzala Babiša na ceste do Maďarska, uviedla, že prvé príznaky choroby pocítila v pondelok. K súčasnému pracovnému režimu premiéra uviedla, že Babiš "do karantény nemusí vďaka tomu, že má už obe dávky očkovania a od druhej dávky má sedemdňový odstup. Tým je chránený". Situáciu konzultovala s hlavnou hygieničkou Jarmilou Rážovou a s epidemiológom a premiérovým poradcom, exministrom zdravotníctva Romanom Prymulom.

Regionálne hygienické stanice však majú opačný názor. "Na očkovaných sa ešte karanténa v tomto prípade, žiaľ, vzťahuje, ale do budúcnosti sa počíta s tým, že to tak nebude," povedala serveru iROZHLAS.cz riaditeľka pražskej hygienickej stanice Zdeňka Jágrová. "Nemôžeme s určitosťou povedať, že človek po očkovaní sa už nikdy nemôže nakaziť a nemôže byť infekčný. V tejto chvíli teda platí, že aj keď je niekto očkovaný, tak rovnako po kontakte s pozitívnym do karantény musí," povedala serveru Zoznam Správy hovorkyňa hygienickej stanice Stredočeského kraja Dana Šalamunová. U premiéra sa podľa médií vyskytol covid už vlani v rodine. Zvolil vtedy odlúčenie. Koncom decembra sa nechal ako prvý v Česku očkovať, druhú dávku Babiš potom dostal po štyroch týždňoch, 24. januára. 

 

Do podobnej situácie ako Babiš teraz sa dostal nedávno aj moravskoslezský hajtman Ivo Vondrák (ANO), ktorý bol tiež doočkovaný dvoma dávkami vakcíny proti covidu-19. Po kontakte s pozitívne testovaným na koronavírus predminulý týždeň však išiel Vondrák preventívne do karantény. Odôvodnil to tým, že nemožno vylúčiť, že očkovaný človek nemôže byť nakazený. "Pretože táto vakcína vás v podstate ešte neochráni pred nákazou. Vakcína je certifikovaná len na to, že 95 percent ľudí nedostane stredný alebo ťažký priebeh choroby," povedal ČTK Vondrák.

Z ministrov Babišovho vlády si chorôb už prešli minister obrany Ľubomír Metnar (za ANO), minister zahraničia Tomáš Petříček (ČSSD), ministerka pre miestny rozvoj Klára Dostálová (za ANO), vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček a minister poľnohospodárstva Miroslav Toman (obaja ČSSD ). V karanténe bol napríklad minister kultúry Lubomír Zaorálek (ČSSD). V dobrovoľnej izolácii bola kvôli koronavírusu niekoľkokrát ministerka sociálnych vecí Jána Maláčová, rovnako tak Petříček.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Abandoned railway station with damaged wagons
V Budapešti sa VYKOĽAJIL vlak: Ide o druhý podobný prípad! Čo sa tam stalo?
Na snímke policajné auto.
Po pasoch ďalšia zmena? Rezort vnútra chce nový dizajn policajných áut: Menili sa nedávno
Herec nedávno vystúpila aj všou Česko Slovensko má talent
Foto
Herec Ivan Kozák odriekol hranie v muzikáli a ZMIZOL: Už týždeň je NEZVESTNÝ! Rodina prosí o pomoc
6-ročného chlapca mala uniesť z parku žena (ilustračná fotografia).
6-ročného chlapca pred rokmi UNIESLA žena: Prekvapivé rozuzlenie! Rodina neverila tomu, čo vidí
Český prezident Petr Pavel.
Český prezident otvorene o problémoch, ktoré riešia: Nie je žiaduce rozkolísanie vlády, tvrdí
Alžírska boxerka Imane Khelifová na milánskom týždni módy.
Foto
Takto ste kontroverznú alžírsku boxerku ešte nevideli: Aha, čím sa blysla na týždni módy!
Táto monumentálna socha má nohu položenú na Jeepe kvôli stabilite...
FotoVáš Tip
Sabolovci z Humenného si splnili sen: Z vrakov postavili TRANSFORMERA! Ako vznikol 8-metrový obor?
Andrej Danko (SNS)
Andrej Danko je ochotný podstúpiť radikálny krok, ak to pomôže: TOTO si ale vyprosí! Čo odkazuje Hlasu?
Ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Koniec konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou? Brazília a Čína majú PLÁN: Hovoria o 6 bodoch
Fľaštička skrývala poklad.
Foto
Archeológovia našli 200 rokov starý ODKAZ vo FĽAŠI: Čo sa tam PÍŠE, ich ohromilo!
Podporu 27-tisíc eur dostala rodinná spoločnosť tajomníka s pár prasatami rovnako ako veľká firma so stovkami ošípaných.
Dve krajiny vyhrali nad africkým morom ošípaných: Ako sa im to podarilo?
Teploty na Slovensku klesnú pod nulu! (Ilustračné foto)
Slováci, pripravte sa na dramatickú ZMENU počasia: Príde prvý MRÁZ?! V tento deň sa to začne