Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.02.2021 01:39 | Správy | Zahraničné správy

Taliansko predlžuje zákaz cestovať medzi regiónmi: Britská mutácia sa šíri nebezpečne rýchlo

Talianska vláda v piatok oznámila, že vzhľadom na rastúce obavy z rozšírenia infekčnejších variantov koronavírusu SARS-CoV-2 predlžuje do 25. februára zákaz cestovania medzi talianskymi regiónmi.

Podľa pôvodných plánov toto nariadenie malo prestať platiť na budúci pondelok. Okrem toho vláda odstupujúceho premiéra Giuseppeho Conteho počínajúc od nedele sprísňuje epidemiologické opatrenia v štyroch regiónoch krajiny: Abruzzo, Ligúria, Toskánsko a autonómna oblasť Trentino, kde budú zatvorené bary, reštaurácie a múzeá, informovala agentúra AFP.

Kým tieto štyri regióny sa od nedele ocitnú v tzv. oranžovej zóne - čo znamená stredné epidemiologické riziko -, zvyšok krajiny je "žltý": bary a reštaurácie sú verejnosti otvorené do 18.00 h, avšak v noci v celej krajine platí zákaz vychádzania.

Taliansko bolo prvou európskou krajinou, ktorá pred rokom čelila pandémii ochorenia COVID-19. Koronavírusom SARS-CoV-2 sa v Taliansku infikovalo 2,7 milióna ľudí. Infekcii a jej následkom podľahlo viac ako 93.000 chorých.

 

Po čiastočnom lockdowne cez vianočné a novoročné sviatky talianska vláda začiatkom februára zmiernila reštriktívne opatrenia, ale nárast výskytu nových variantov koronavírusu SARS-CoV-2 opäť vyvolal obavy, pričom v niekoľkých provinciách v strednom Taliansku vyhlásili lokálne lockdowny.

Z údajov zverejnených v piatok talianskym ústavom pre verejné zdravie vyplýva, že v takmer 18 percentách nedávno detegovaných prípadov ide o britský variant SARS-CoV-2. Vo Francúzsku je podiel tohto variantu 20-25 percent, zatiaľ čo v Nemecku 30 percent. Reprodukčné číslo, ktoré vyjadruje, ako rýchlo sa infekcia šíri v populácii, v porovnaní s minulým týždňom v Taliansku mierne stúplo z 0,84 na 0,95, poznamenala agentúra AFP.

Experti na verejné zdravie v tejto situácii zdôraznili nutnosť líderstva a prijímania zodpovedných rozhodnutí pri zvládaní pandémie; talianska politická scéna bola totiž takmer mesiac paralyzovaná pre rozpad vládnej centristicko-ľavicovej koalície, ktorej predseda Conte. Conte podal demisiu pred dvoma týždňami. Post predsedu novej talianskej vlády prijal v piatok bývalý šéf Európskej centrálnej banky Mario Draghi.

"Potrebujeme rýchle rozhodnutia, pretože šírenie vírusu a jeho variantov sa určite nespomalí pre vládnu krízu," varoval vo štvrtok zdravotnícky think-tank GIMBE.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Vodiči, zbystrite: Tieto DVA diaľničné TUNELY budú 11 dní uzavreté
Z miesta hlásia ranených.
AktualizovanéFoto
Vážna nehoda v Žilinskom kraji: Zrazili sa TRI KAMIÓNY s dodávkou, hlásia ranených
Foto
Slovan utrpel jednu z najvyšších prehier v histórii! Experti o príčinách: S takým výkonom neuspejete!
Vládne konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov
Foto
Konsolidačné opatrenia nahnevali Slovákov: Politici by mali začať šetriť od seba! Čo sa ľudí najviac dotklo?
Dvojica spolu randí krátko.
Foto
Rozvášnená Sklenaříková ukázala NOVÉHO priateľa! Horúce bozky na červenom koberci: Aha, koho ulovila
Karsci sedel vzadu v aute. Po zrážke, žiaľ, utrpel zranenia nezlučiteľné so životom.
Foto
Nezvratný osud? Smrť verného fanúšika Karcsiho († 63) cestou zo zápasu: Zomrel v aute, v ktorom nemal byť!
Mačák (v krúžku) získal so spoluhráčmi veľa úspechov.
Foto
Smutná správa pre športový svet! Bolestivý koniec futbalistu Jara Mačáka († 50): Ku koncu už len šepkal
Ilustračné foto
Foto
Horor v Zázrivej: Úchylák lákal malé školáčky do auta! Jedna z nich skončila v nemocnici
Robert Fico znižuje DPH na potravinách, ktoré ľudia kupujú najčastejšie.
Fico a Takáč sľubujú lacnejšie potraviny: Ako si vláda posvieti na obchodníkov?
Herečka bola považovaná za sexsymbol 50. rokov.
Foto
Žijúca legenda: Sophia Loren oslavuje 90. narodeniny! Spoznáte ju ešte?
Mohamed Al Fayed († 94), otec Dodiho Al Fayeda († 42), ktorý bol priateľom lady Diany († 36), bol posmrtne obvinený zo znásilnenia.
Foto
Priateľ († 42) princeznej Diany († 36): Temné ODHALENIE o jeho otcovi († 94)! Otrasné, čo mal robiť ženám
Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval vo štvrtok na okamžité prímerie medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh.
Britský minister zahraničných vecí vyzval na okamžité prímerie: Reaguje tak na eskaláciu napätia