Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.02.2021 16:56 | Správy | Domáce správy
FotoVideo

Prezidentka si pozvala odborníkov, virológ Klempa: Takáto je pravda o československom variante

Koronavírus na Slovensku úplne vymkol spod kontroly. V prepočte na milión obyvateľov patríme v počte úmrtí k najhorším krajinám na svete.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Situácia trápi aj prezidentku Zuzanu Čaputovú, ktorá si zavolala do paláca odborníkov. Vo svojom príhovore prezidentka na úvod poukázala na to, že Slovensko prekročilo hranicu 6-tisíc úmrtí na koronavírus. V tejto súvislosti vyjadrila úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. Opäť zdôraznila potrebu počúvať vedecký hlas, pretože "pandémia je výsostne odborná, a nie politická otázka". Je podľa nej nevyhnutné, aby vláda na aktuálnu situáciu reagovala.

Za príčinu súčasnej situácie označila prezidentka neskoršie aplikovaný striktný lockdown. "Robme veci, ktoré sú osvedčené. Menej sa venujme experimentom," vyhlásila prezidentka na tlačovej konferencii. Prezidentka odporúča precíznejšie trasovanie kontaktov infikovaných a apeluje na lepšiu kontrolu zavedených opatrení. Ako dodala, s odborníkmi sa zhodli na lepšom sekvenovaní vírusu a zlepšení COVID automatu. „Neplatí, že lockdown nefunguje,“ tvrdí hlava štátu. Lockdown treba dodržiavať a prezidentka poďakovala všetkým ľuďom, ktorí to robia.

"Hromadné testovanie má okrem zvýšenej mobility aj psychologický efekt," poukázala Čaputová. Hovorí, že ľudia často považujú modrý papierik za pocit zdravia.

Očkovanie považuje prezidentka, rovnako ako vedci, za najlepšie riešenie v súčasnej situácii. Uvedomuje si však aj problém s dostupnosťou. Vakcína z ktorejkoľvek krajiny, ktorá bude spoľahlivá, verifikovaná, overená a pomôže vyriešiť situáciu, je preto podľa nej dobrá vakcína. "Orientujme sa na akúkoľvek vakcínu, ktorá však bude mať štandardnú registráciu, napríklad v Európskej liekovej agentúre," reagovala na otázku o ruskej očkovacej látke Sputnik.

V súvislosti s možnou výrobou vakcín na Slovensku skonštatovala Čaputová, že jej úlohou je otvárať dvere. O téme komunikuje s ministrom zdravotníctva. Informovať sa plánuje aj pri štvrtkovom (18. 2.) telefonáte s rakúskym prezidentom Alexandrom Van der Bellenom.

 

Virológ Boris Klempa prehovoril o variantoch koronavírusu, ktoré sú na Slovensku. Takzvaný československý kmeň by si nedovolil dávať na úroveň britského alebo juhoafrického variantu. Na Slovensku bol prítomný už na jeseň. "Nie je pravda, že by sa od nás do sveta šíril český alebo československý variant," dodal. Podľa jeho slov ho u nás vytlačil britský variant. Virológ pripustil, že na Slovensku už môže byť aj juhoafrický variant koronavírusu. Podľa neho sa to zatiaľ nepodarilo odhaliť, keďže na Slovensku sekvenujeme málo vzoriek.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: cas.sk, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.
Mrazivé slová Lavrova: Rusko je pripravené postaviť sa pri nájazdu USA a spojencom z NATO
Foto
Slovan utrpel jednu z najvyšších prehier v histórii! Experti o príčinách: S takým výkonom neuspejete!
Ivana okrem žiaľu po tragickom úmrtí syna sužuje hnev na talianskeho rapera.
Foto
Na Ivanovho syna († 9) na katolíckom festivale spadla bránka: Otec nerozumie bezcitnosti známeho rapera
Kadyrov sa sťažuje, že auto mu nejde.
Tak to je bizár! Musk dal Kadyrovovi Cybertruc, no teraz... Bojovníkovi ostali oči pre plač
Dvojica spolu randí krátko.
Foto
Rozvášnená Sklenaříková ukázala NOVÉHO priateľa! Horúce bozky na červenom koberci: Aha, koho ulovila
Mačák (v krúžku) získal so spoluhráčmi veľa úspechov.
Foto
Smutná správa pre športový svet! Bolestivý koniec futbalistu Jara Mačáka († 50): Ku koncu už len šepkal
Ilustračné foto
Foto
Horor v Zázrivej: Úchylák lákal malé školáčky do auta! Jedna z nich skončila v nemocnici
Robert Fico znižuje DPH na potravinách, ktoré ľudia kupujú najčastejšie.
Fico a Takáč sľubujú lacnejšie potraviny: Ako si vláda posvieti na obchodníkov?
Herečka bola považovaná za sexsymbol 50. rokov.
Foto
Žijúca legenda: Sophia Loren oslavuje 90. narodeniny! Spoznáte ju ešte?
Mohamed Al Fayed († 94), otec Dodiho Al Fayeda († 42), ktorý bol priateľom lady Diany († 36), bol posmrtne obvinený zo znásilnenia.
Foto
Priateľ († 42) princeznej Diany († 36): Temné ODHALENIE o jeho otcovi († 94)! Otrasné, čo mal robiť ženám
close-up of man holding knife smeared with blood and still dripping.
Tragický útok v Rotterdame: Ozbrojený muž zaútočil na viacero osôb
Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval vo štvrtok na okamžité prímerie medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh.
Britský minister zahraničných vecí vyzval na okamžité prímerie: Reaguje tak na eskaláciu napätia