"Popravde sme trošku závideli Skalici ich Skalický trdelník. Na Švábkafeste sme sa začali zamýšľať nad tým, či by sme našli špecifický regionálny produkt, ktorý je vyrábaný len na Liptove. Parenice a syry sú síce známe, ale vyrábajú sa hocikde na Slovensku. Preto sme sa rozhodli, že náš región bude prezentovať tradičná špecialita, ktorá je typická len preň a navyše výborne chutí," povedal Blcháč.
Doplnil, že v roku 2016 najskôr vzniklo občianske združenie (OZ) Liptovské droby a potom nasledovali práce v teréne. "Zbierali sme recepty a pristúpili sme k zjednoteniu receptúry, keďže droby sa vyrábajú vo viacerých obciach od Stankovian až po Važec. A aj v rámci jednotlivých obcí existujú odtienky v použitých ingredienciách," vysvetlil liptovskomikulášsky primátor.
"Na príprave dokumentov pre zabezpečenie ochrannej známky spolupracoval aktívne aj Úrad priemyselného vlastníctva v Banskej Bystrici. Žiadosti sme odoslali EK, ktorá ju zverejnila v úradnom vestníku Európskej únie (EÚ), na základe čoho ju mohli pripomienkovať členské krajiny. Nasledoval zdĺhavý proces vyčkávania na pripomienky v zmysle platnej európskej legislatívy," priblížil predseda OZ Liptovské droby Štefan Packa.
Liptovské droby sú dodnes obľúbené v domácnostiach, sú však aj neoddeliteľnou súčasťou ponuky na jarmokoch či na Švábkafeste. "Veľmi podobným jedlom ako liptovské droby sú šialence. Plnka je rovnaká, ale plnia sa do baraních čriev. Sú teda tenšie a špirálovo zatočené," vysvetlil Packa.
Po kontrole potravinárskou inšpekciou budú môcť výrobcovia ochrannú známku používať od 1. marca 2021. "Máme dvoch výrobcov liptovských drobov, v Ružomberku a v Beňadikovej. Tradičnú špecialitu budú vyrábať podľa jednotného receptu s pridelenou ochrannou známkou. Liptovské droby sú vhodné na samostatnú konzumáciu, ale sú aj vhodnou prílohou k mäsu. Konzumujú sa tiež s kapustou, výborne chutia s čalamádou či nakladanými uhorkami," dodala hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.