Lekár vám poradí, či je treba nasadiť liek, alebo si vystačíte s tým, čo máte doma. Vari v každej kuchyni, špajze, či záhrade sa nájdu pomocníci, ktorí podporia vašu imunitu a zatočia s nepríjemnými infekciami.
Mäta
Je známe, že mäta pieporná má silné antivírusové vlastnosti a bežne sa pridáva do čajov a tinktúr určených na prirodzenú liečbu vírusových infekcií. Čaj z mäty pomáha pri nadúvaní a žalúdočných kŕčoch, podporuje trávenie. Je účinným liekom proti kašľu, používa sa aj pri liečbe nádchy.
Tip: Zmiešajte trocha vínneho octu, štipku soli a trstinový cukor tak, aby vznikla omáčka. Je to výborné dochucovadlo k pečenému mäsku.
Oregano
Podľa vzoru Talianov si pridávajte do jedla oregano. Samozrejme, najlepšie je čerstvé, ale pokojne využite aj mrazené, prípadne sušené. Má povesť vynikajúceho prírodného antibiotika. Dokáže pomôcť „zatočiť“ s chorobami dýchacích ciest, znížiť horúčku a uľaviť pri nádche. Ničí baktérie, plesne a vírusy.
Tip: Uvarte cestoviny bežným spôsobom, pridajte olivový olej, sušené rajčiny, cesnak a oregano. Jednoduché, zdravé a skvostné!
Majorán
Majorán záhradný má antiseptické účinky a podporuje prirodzenú obranyschopnosť tela. V ľudovom liečiteľstve sa z majoránky pripravuje odvar na kloktanie, ktorý sa používa pri ochoreniach dýchacích ciest a ako prevencia proti nachladnutiu. Pomáha odstraňovať kašeľ a uvoľňuje hlieny. Pomáha výrazne pri nadúvaní, hnačke, žalúdočných kŕčoch, má dezinfekčné účinky a podporuje tvorbu červených krviniek.
Tip: V šálke zalejte jednu čajovú lyžičku sušenej majoránky 2 dcl vriacej vody. Nápoj nechajte lúhovať 10 minút a potom ho sceďte. Pije sa teplý po dúškoch.
Zázvor
Zázvor je skutočným pokladom, ktorý by nemal chýbať v žiadnej domácnosti. Je skvelý vďaka obsahu gingerolu. Zabraňuje množeniu baktérií a vírusov, čím pôsobí preventívne proti mnohým respiračným ochoreniam. Najväčšie účinky má vtedy, keď ho konzumujete v surovom stave, stačí malý kúsok denne. Zázvorový čaj je neoddeliteľnou súčasťou chladných dní - zahreje aj lieči. Na prípravu čaju je vhodné použiť maximálne 4 gramy čerstvého postrúhaného zázvoru.
Tip: Obľúbený je aj v kuchyni pri príprave slaných i sladkých jedál a múčnikov, tu sa osvedčil v strúhanej forme.
Cesnak
Je populárnym prírodným pomocníkom proti celému radu ochorení, vrátane vírusových infekcií. Vnútri tela pracuje tak, že podporuje schopnosť bielych krviniek bojovať s infekciami a stimuluje všetky imunitné bunky v organizme, ktoré sú dôležité pri boji s vírusovou i s bakteriálnou infekciou. Pôsobí ako prírodné antibiotikum, zatočí s chrípkou typu A a B a s prechladnutím. Má silné antibakteriálne a antivírusové účinky. Je dokázané, že pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Konzumáciou surového cesnaku vyženiete parazity von z tela.
Tip: Ak máte veľa cesnaku, urobte si domácu cesnakovú pastu, ktorú pridávajte do jedál. Roztlačený cesnak pomiešajte so soľou, naložte do skleneného pohára a uskladnite v chladničke.