Popri tom však rozbehol biznis s makrónkami. Prečo stavil práve na tento biznis so sladkosťami, Novému Času prezradil sám vedec, biznismen a fotograf, ktorý sa môže pochváliť troma hviezdičkami z prestížnej svetovej súťaže Great Taste Awards 2020!
Lukáš pečie makrónky vo vlastnom podniku Gallé v Bratislave. „Mali sme všetko, čo priťahuje zákazníkov. Intenzívnu chuť, rôznofarebnosť a nespočetné možnosti kombinácií chutí,“ prezradil. Čaro chutných malých sladkostí objavil pri návšteve sestry v Paríži, ktorá tam pracovala ako šéfkuchárka. Keď tam ochutnal makrónky svetoznámej značky Pierre Hermé Paris, povedal si, že by skúsil robiť vlastné.
A podarilo sa mu to. Pracuje s najkvalitnejšími surovinami! „Dovážame lieskové orechy z malej farmy v talianskom Piemonte alebo vanilku z francúzskej Polynézie,“ vysvetlil majiteľ firmy, ktorá na trh vstúpila v novembri 2016. „Ak mám niečo vyzdvihnúť, tak určite tri hviezdičky v prestížnej svetovej súťaži Great Taste Awards 2020,“ pochválil sa Lukáš, ktorý sa v prostredí gastronómie dovtedy nepohyboval.
Pôsobí totiž ako vedecký pracovník na Fakulte chemickej a potravinárskej technológie na STU v Bratislave a fotí svadby. „Pracujem na oddelení polygrafie a aplikovanej fotografie,“ dodal. Ako dokáže skĺbiť všetky svoje „povolania“? „Je to o prioritách. Tým, že máme výrobu priamo v areáli STU, ušetril som na presune z práce do výroby. Fotografovanie svadieb som obmedzil na minimum. Realita je taká, že veľa voľného času venujeme firme,“ doplnil.
Originálne chute
Lukáš prezradil, že dlho bola najnekonvenčnejšou príchuť slaného karamelu, no potom začali chrliť jednu za druhou. „Vystriedala ju mätovo-hrášková príchuť,“ šokoval vedec-cukrár s tým, že slaný karamel má stále úspech. Aby dosiahol, čo chcel, obklopil sa schopnými ľuďmi.
„V začiatkoch mi pomáhal okrem priateľky aj môj kamarát Juraj. Momentálne náš tím tvoria traja ľudia - ja, moja priateľka Dominika (31) a grafik Marek,“ dodal Lukáš s tým, že investovali 50-tisíc eur. Kvalita a nekonvenčnosť sa však vyplatili. Aj v ťažkých časoch pre gastro si Lukáš môže povedať, že jeho biznis funguje. „Koncom februára minulého roka investovali nemalú čiastku do novej technológie, prvá vlna bola náročná, momentálne sme stabilizovaní,“ uzavrel.