Aromatická bolonská omáčka z mletého mäsa a paradajok má fanúšikov na celom svete.
Lazane
Otvoriť galériu
Lazane
Zdroj: getty images
Na 4 porcie potrebujeme:
- 300 g lazaní
- 300 g strúhaného parmezánu
- soľ a mleté čierne korenie
- ragú podľa základného receptu
Na bešamel:
- 40 g hladkej múky
- 500 ml mlieka
- mleté biele korenie
Príprava:
- Z masla a hladkej múky pripravíme bledú zápražku, zalejeme ju mliekom a všetko rozšľaháme metličkou. Za stáleho miešania privedieme omáčku k varu. Varíme asi 10 minút, kým nezhustne. Dochutíme soľou a bielym korením.
- Do zapekacej misky vlejeme nízku vrstvu bolonského ragú. Naň rozprestrieme plátky lazaní. Na cestoviny dáme opäť ragú, naň rozotrieme vrstvu bešamelu, posypeme parmezánom a opäť dáme vrstvu cestovín. Opakujeme až po naplnenie misky. Poslednú vrstvu lazaní potrieme iba bešamelom a posypeme parmezánom.
- Naplnenú zapekaciu misku dáme do rúry predhriatej na 180 °C a pečieme 35 - 40 minút. Pred podávaním necháme 10 minút stáť, aby sa lazane lepšie krájali.