Pozitívne zdravotné účinky pravidelnej konzumácie vlákniny boli prvýkrát zaznamenané už v 70. rokoch 20. storočia. Dnes sa táto zložka stravy opäť dostáva na popredné miesta v snahe o vyvážený jedálniček, podporujúci naše zdravie a štíhlu líniu. „Aj napriek tomu, že ľudské telo nie je schopné vlákninu úplne stráviť, v našej výžive zohráva mimoriadne dôležitú úlohu, čo potvrdzujú mnohé vedecké publikácie“, potvrdzuje Ing. Zuzana Chlebová, PhD. z Katedry výživy ľudí Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.
Dôležité zdroje vlákniny
Tvoria ju predovšetkým neškrobové polysacharidy (celulóza, hemicelulóza, pektínové látky, beta-glukány, rastlinné gumy) a lignín. Optimálny príjem u dospelých mužov je v rozpätí od 22 g do 32 g a u dospelých žien od 20 g do 28 g vlákniny za deň. Z hľadiska rozpustnosti vo vode je možné hovoriť o vláknine nerozpustnej a rozpustnej.
Nerozpustná vláknina po skonzumovaní zväčšuje objem natrávenej potravy a stolice, čím podporuje pohyby čriev a črevnú peristaltiku. Rozpustná vláknina, ako vyplýva z jej názvu, sa vo vode naopak rozpustí. Baktérie v hrubom čreve ju následne skvasujú (fermentujú), vzniká plyn a ďalšie sekundárne produkty. „Takýto typ vlákniny má prebiotické vlastnosti, ktoré pozitívne vplývajú na ľudské zdravie“, vysvetľuje Ing. Zuzana Chlebová.
Hlavnými zdrojmi nerozpustnej vlákniny sú predovšetkým:
• celozrnné obilné zrná
• pšeničné a kukuričné otruby
• fazuľa
• hrach
• orechy
• karfiol
• cuketa
• zelené fazuľové struky
• zemiaky
• ovocie
• plodová zelenina vrátane šupiek
Rozpustnú vlákninu nájdete v:
• obilninách typu jačmeň, raž, ovos
• v strukovinách
• v ovocí (jablká, hrušky, bobuľovité ovocie a slivky)
• v semienkach
• v orechoch
• v zelenine (batát, mrkva a cibuľa)
Hlavné benefity
Pokiaľ človek v strave neprijíma dostatočné množstvo vlákniny, či už rozpustnej alebo nerozpustnej, jeho trávenie býva spomalené, zhoršuje sa pravidelnosť a hustota stolice, objavujú sa problémy so zápchou či bolesťami hlavy. V neposlednom rade môže dôjsť k oslabeniu imunity, keďže správna funkcia čriev priamo súvisí s obranyschopnosťou organizmu.
Pri menovaní pozitívnych účinkov vlákniny na ľudské telo nemožno zabudnúť na jej vplyv na znižovanie hladiny cukru v krvi. Podieľa sa na regulovaní vstrebávania tukov a cholesterolu, čo následne znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení. Mimoriadne dôležitá je pri prevencii vzniku rakoviny, predovšetkým rakoviny hrubého čreva.
Vláknina sa často spomína v súvislosti s udržiavaním optimálnej hmotnosti. Preukázateľne totiž navodzuje pocit sýtosti, ktorý vám pomôže prijať menej kalórií a zároveň predchádzať návalom nekontrolovateľného hladu. Právom je považovaná za bojovníka proti obezite.
Pri nákupoch sledujte Nutri-Score
Pokiaľ sa snažíte preferovať potraviny s vysokým množstvom vlákniny, namiesto zdĺhavého čítania sa pri nakupovaní radšej spoľahnite na prehľadný farebný semafór. Pravidlá sú jednoduché - čím bližšie k písmenu A sa vami zvolený produkt nachádza, tým viac pozitívnych hodnôt, medzi ktoré patrí aj vláknina, spravidla obsahuje. Nutričné skóre danej potraviny sa vypočítava odrátaním celkového počtu bodov, získaných na základe zastúpenia prospešných zložiek potraviny, od celkového počtu bodov za neprospešné zložky produktu.
Nutri-Score radí vlákninu do kategórie pozitívnych hodnôt, tzv. P hodnôt. To znamená, že vysoký obsah vlákniny pozitívne ovplyvňuje výsledné hodnotenie daného produktu. Okrem vlákniny mení celkové hodnotenie aj obsah ovocia, zeleniny, strukovín, orechov a niektorých druhov olejov, ako je repkový, vlašský a olivový olej, pokiaľ daný výrobok obsahuje minimálne 40 % týchto zložiek.
Kaufland ako jeden z prvých na Slovensku prináša svojim zákazníkom dobrovoľné moderné označovanie potravín Nutri-Score. „Zavedením systému Nutri-Score do praxe podporujeme zdravý životný štýl našich zákazníkov,“ hovorí Lucia Vargová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland a dodáva: „Chceme byť nápomocní pri zorientovaní sa na trhu s potravinami. Nutri-Score je správna voľba pre tých, ktorým záleží na vyváženom stravovaní.“
Nájdete ho na webstránke pri vybraných výrobkoch privátnych značiek K-take it veggie, K-bio, K-free a K-to-go a postupne aj na obaloch produktov priamo v predajniach.