„Prvý tréning bol trochu náročný, pretože mám po zjazdoch stále problém prehodiť do slalomoveho módu. Trať je skvelá, podmienky sú dobré. Teším sa, že sa ma cez víkend ochladiť, pretože tak to mám rada,“ podelila sa o prvé dojmy z „rodnej trate“ Petra Vlhová.
V Jasnej už sú hotové obe trate. „Jedna z nich je pripravená na tréning, s tou druhou musíme ešte počkať, aby sme videli, ako sa nám celý svah skompaktní. Našu Peťu máme doma od pondelka, no prvýkrát trénovať bola až v stredu,“ uviedla športová riaditeľka podujatia Jana Palovičová.
Ideálna teplota
Samotnú prípravu kopca má na starosti muž s príznačným menom - Michal Mrázik. „Finálna preparácia pozostávala v tom, že pod tlakom 8 - 10 barov sme vstrekovali vodu do snehovej podložky. Snažili sme sa totiž dosiahnuť jej jednoliatu vrstvu. Tým, že sme tam naliali vodu, ktorá pôsobením mrazu zhutní kopec, sme vytvorili jednu hrubú vrstvu snehu na celom svahu. To je vlastne princíp celého procesu, aby sa počas pretekov neodlupovali jednotlivé časti snehu a aby trať bola úplne ideálna,“ vysvetlil Mrázik a jedným dychom dodal:
„Ideálna teplota počas tohto procesu je -4 až -6 stupňov, čo sa nám v príprave pošťastilo. Dôležitá časť toho celého je totiž to, že vplyvom mrazu na kopec sa vyparí nadbytočná voda a zostane len pevná vrstva snehu.“ Celý proces sa volá tzv. bulkovanie. „Dúfame, že traťoví komisári z FIS budú spokojní. Všetci sa už tešia, pretože aj vo svete nás poznajú ako skvelého organizátora, tak dúfame, že ani tento rok nesklameme,“ uzavrel Mrázik.