V tomto období sa pridáva ďalší problém. Štatistiky totiž dokazujú, že nadváha je faktor výrazne zhoršujúci priebeh ochorenia COVID-19. Koľko kíl navyše je už problém a čo všetko kvôli nim hrozí?
Obezita je pri ochorení COVID-19 dokázateľne priťažujúcim faktorom. „Ľudia s obezitou (BMI nad 30) majú preukázateľne ťažší priebeh ochorenia, dvakrát častejšie sú hospitalizovaní, končia na JIS a dlhšie sa uzdravujú,“ vysvetľuje Hana Vrabcová, predsedníčka Slovenskej koalície ľudí s obe- zitou a nadváhou. Pacienti s obezitou majú vyššiu vírusovú záťaž a uzdravujú sa priemerne o 5 dní dlhšie. Tukové tkanivo zvyšuje schopnosť vírusu vstupovať do buniek.
„Ľudia s BMI nad 35 majú asi desaťkrát vyššie riziko, že ochoreniu COVID-19 podľahnú, ako pacienti s normálnou hmotnosťou,“ vysvetľuje ďalej Hana Vrabcová. Spojenie obezity a ochorenia COVID-19 je ako začarovaný kruh. Ľudia sa boja a izolujú sa. Domáca izolácia je však spojená s nehýbaním sa, obvykle nezdravým a kalorickým stravovaním a k tomu sa pridáva stres a strach z ochorenia, ktorý sa vie podpísať aj na váhe. Stres sám osebe oslabuje našu imunitu, a tým zvyšuje riziko ochorenia.
Prečo sú kilá navyše priťažujúcim faktorom?
Hana Vrabcová, Slovenská koalícia ľudí s obezitou a nadváhou
- Bývajú prítomné ďalšie choroby - najmä vysoký krvný tlak, diabetes 2. typu a kardiovaskulárne komplikácie.
- Tukové tkanivo produkuje prozápalové látky - dochádza k oslabeniu imunity a zvyšuje sa riziko vzniku infekcie a ďalších ochorení. Silné reakcie imunitného systému následne vedú aj k ťažkým priebehom ochorenia COVID-19.
- Kvôli obezite je vytváraný väčší tlak na bránicu a tým sa znižuje kapacita pľúc. To môže byť jedným z dôvodov, prečo pľúca pacientov s obezitou zlyhávajú rýchlejšie v porovnaní s pacientmi s normálnou hmotnosťou.
Chudnite pomaly a efektívne
- na polovici taniera majte zeleninu - surovú, tepelne upravenú, kvasenú (doplníte si vitamíny, antioxidanty a vlákninu)
- ryby konzumujte 2x týždenne, zaraďujte aj tučnejšie morské druhy (doplníte si omega-3 )
- omega-3 doplníte aj zaradením ľanového semienka, ľanového alebo repkového oleja
- buďte vonku a chytajte prvé slnečné lúče, vďaka ktorým sa nám tvorí dôležitý vitamín D
- vitamín D je tiež obsiahnutý v rybách, žĺtku, mlieku a mliečnych výrobkoch
- zinok reguluje imunitný systém, hlavnými zdrojmi sú mäso, vajcia, mlieko a syry, orechy (vlašské, mandle, arašidy) a semienka (tekvicové), strukoviny a celozrnné obilniny (ovsené vločky)
- zaraďujte každý deň kyslomliečne výrobky, ktoré pozitívne ovplyvňujú črevnú mikroflóru, dôležitú pre imunitu
Obezita spôsobuje:
- diabetes 2. typu
- vysoký tlak
- náhlu cievnu mozgovú príhodu
- infarkt myokardu
- aterosklerózu
- vznik nádorov
- zaťažuje kĺby
- zhoršuje imunitu
- sociálne, psychické a ďalšie problémy
Vypočítajte si index - BMI:
BMI = hmotnosť v kg : (telesná výška v m)²
Stupnica hodnôt BMI:
do 18,5: podvýživa
18,5 – 25: ideálna a zdravá váha
25 – 30: mierna nadváha
30 – 40: obezita
40 a viac: ťažká obezita
Budú potrebovať tretiu dávku?
Talianski vedci zistili, že obézni zdravotnícki pracovníci produkovali len asi polovičné množstvo protilátok v reakcii na druhú dávku očkovania v porovnaní so zdravými ľuďmi. Aj keď sa nevie, čo to znamená pre účinnosť vakcíny, mohlo by to znamenať, že ľudia s obezitou potrebujú ďalšiu posilňovaciu dávku, aby sa im zabezpečila primeraná ochrana pred koronavírusom.