Skvelým pomocníkom v čase postenia sú ryby, ktoré obsahujú dôležité vitamíny a minerály prospešné pre našu obranyschopnosť. Aby bol pre vás pôst čo najchutnejší, prinášame vám tipy, ako si ho spestriť a navyše si dopriať more zdravia.
Čas zabíjačiek a hojnosti sa skončil
Tohtoročný pôst začal Popolcovou stredou, ktorá pripadla na 17. februára. Váš jedálny lístok by sa mal prispôsobiť očiste, ktorá trvá až do Veľkonočnej nedele. Neodmysliteľnou súčasťou pôstneho obdobia kresťanov sú práve ryby, ktoré sú základom zdravého jedálnička. „Pravidelnou konzumáciou rýb podporujeme naše zdravie a posilňujeme imunitu, ktorá je najmä v čase pandémie veľmi dôležitá. Ryby ponúkajú široké zastúpenie dôležitých výživových látok pre naše zdravie ako vitamín D, omega-3 mastné kyseliny a predovšetkým selén, ktorý je silný antioxidant,“ hovorí popredný slovenský infektológ, profesor Pavol Jarčuška. Ako dodáva, príjem dostatočného množstva potravín s prirodzeným obsahom vitamínov je spojený s mnohými zdravotnými výhodami, ktoré chránia náš organizmus a posilňujú imunitu.
Ako si rybami spestriť jedálniček?
Stereotypu z pôstu sa vôbec nemusíte sa obávať. Slováci majú široký výber rýb a rybacích výrobkov od domácich producentov. Začať deň s rybou môžete už ráno. Kvalitným zdrojom zdraviu prospešných prvkov je napríklad aj Treskoslovenská Treska Originál z produkcie spoločnosti RYBA Košice, ktorá vyrába rybacie pochúťky už od roku 1946. Ak denne zjete napríklad 30 dkg tejto košickej retro pochúťky, pokryjete ňou dennú dávku selénu. Zaradenie tejto delikatesy do vašich jedálničkov teda určite netreba podceňovať. Za zmienku stojí aj jej chilli verzia Treskoslovenská Treska pikant, ktorá poteší najmä milovníkov ostrejších jedál.
Široká paleta marinovaných rýb
Spomedzi všetkých druhov rybích výrobkov sú najvýživnejšie marinované ryby. Vďaka spracovaniu bez tepelnej úpravy sú jedným z najväčších zdrojov rybích vitamínov a skvelým zdrojom omega-3 mastných kyselín a prírodných enzýmov. Niektorí ich nazývajú aj „kyslé ryby“, kvôli tradičným lahôdkovým zavináčom. Paleta marinovaných rýb je široká a na trhu nájdete aj lahodné, menej kyslé varianty. V kombinácii so šalátom a trochou zeleniny, či len tak s pečivom, si môžete pochutnať napríklad na Sleďových peprenkách, Sleďových očkách s chilli, kápiou, cviklou či olivami, alebo marinovaných kúskoch pravého lososa. Potrebnú dennú dávku vitamínov si môžete dopriať aj vďaka obľúbeným Pirátskym kúskom v pikantnom oleji, ktoré spolu s retro treskou nemôžu chýbať v žiadnom rožku Slovenska.
Pastva pre žalúdok aj pre oči
To, že ryby sú vďačnou témou kulinárskych relácií kvôli ich rôznorodosti, už dávno vieme. Ide najmä o ryby v teplej kuchyni, no ozajstný gastro zážitok dokážete prežiť práve s marinovanými rybami. Prinášame vám preto tipy na servírovanie rýb v studenej kuchyni, ktorým nikto neodolá. Foodstyling a kombinácie rybacích výrobkov pripravil prestížny kuchár Juraj Hruška, ktorého Trend vyhodnotil a zaradil medzi TOP kuchárov na Slovensku.
Svieži šalát s marinovanými rybami
Potrebujeme:
• Sleďové kúsky s citrónovým korením alebo Pirátske kúsky Ryba Košice
• mix šalátov
• Rybací šalát Exklusiv Ryba Košice
• citrón
• olivový olej
• soľ
• čierne mleté korenie
• pečivo
Postup:
Lyžicu olivového oleja si zmiešame s citrónovou šťavou, dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Šalát si nakrájame/natrháme na menšie, pridáme sleďové kúsky a prelejeme zálievkou. Servírovať môžeme aj v kombinácii s rybacím šalátom a opečenými hriankami.
Hrianka z viaczrnnej bagety s lososom a chrumkavou petržlenovou vňatkou
Potrebujeme:
• Pravý losos Exklusiv kúsky v oleji alebo Pravý losos Exklusiv drť Ryba Košice
• paradajky
• cesnak
• olivový olej
• aceto balsamico s hľuzovkou
• citrón
• chilli
• petržlenová vňať
• bageta viaczrnná
• soľ
• farebné korenie celé
Postup:
Paradajky nakrájame a spolu s lososom dochutíme citrónovou šťavou, pretlačeným cesnakom, soľou, korením a chilli. Pridáme olivový olej a balzamikový ocot s hľuzovkou a celú zmes jemne premiešame. Naaranžujeme na viaczrnnú bagetku a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
Tartar z pečenej cvikle s treskou a koriandrom alebo kôprom
Potrebujeme:
• cvikla
• olivový olej
• soľ
• korenie čierne mleté
• kôpor alebo koriander čerstvý
• biele aceto balsamico
• Treskoslovenská Treska 140g
Postup:
Cviklu nakrájame na malé kocky, zmiešame s lyžicou bieleho balzamikového octu, lyžičkou olivového oleja a dochutíme soľou a čiernym mletým korením. Pomocou formičky vytvarujeme cviklu a navrch rovnako pomocou formičky pridáme Tresku v majonéze.