Niekedy nemáme chuť dlho stáť v kuchyni, a tak vymýšľame rýchle a zdravé jedlá. Skvelou voľbou v takomto prípade je rizoto, ktoré obstojí ako ľahký obed alebo aj večera.
Otvoriť galériu
Mrkvové rizoto s parmezánom
Zdroj: getty images
Na 2 porcie potrebujeme:
- 4 stredné mrkvy
- 300 g ryže arborio
- 1 PL olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 l zeleninového vývaru
- soľ
- mleté čierne korenie
- 1 PL masla
- hrsť strúhaného parmezánu
Príprava:
- Do menšieho hrnca dáme variť očistenú a na malé kúsky nakrájanú mrkvu. Do vody pridáme troška soli a masla a varíme, kým mrkva úplne nezmäkne a voda sa nevyparí. Uvarenú mrkvu popučíme a urobíme z nej husté pyré.
- V druhom hrnci si na rozpálenom oleji orestujeme nasekaný cesnak a pridáme ryžu. Zalejeme vývarom. Keď ryža zmäkne, vmiešame mrkvové pyré, dochutíme soľou a korením. Nakoniec vmiešame lyžicu masla a vrch posypeme strúhaným parmezánom.
Otvoriť galériu
Rizoto s hráškom a cestovinami
Zdroj: getty images
Na 2 porcie potrebujeme:
- 300 g cestovinovej ryže (slovenská ryža, tarhoňa)
- 2 PL masla
- 1 šalotku
- 200 g mrazeného hrášku
- 1 KL mletého čierneho korenia, soľ
- 1 dl bieleho vína
- 1 l zeleninového vývaru
- hrsť lístkov bazalky
- strúhaný parmezán
- trochu masla na zjemnenie
Príprava:
- Vývar privedieme k varu a necháme prebublávať. V druhom hrnci zahrejeme maslo a na ňom 2 minúty restujeme najemno nasekanú šalotku. Potom pridáme mrazený hrášok, trochu soli, lyžičku čerstvo zomletého korenia, všetko podlejeme vínom. Keď sa polovica vína odparí, prisypeme cestovinu.
- Za stáleho miešania postupne pridávame vývar, kým ho cestovina neabsorbuje a opakujeme, kým cestoviny nezmäknú. Hrniec stiahneme z plameňa a do rizota primiešame bazalkové lístky, hrsť strúhaného parmezánu a lyžicu masla.
Otvoriť galériu
Sýte rizoto s brokolicou a cuketou .
Zdroj: getty images
Na 4 porcie potrebujeme:
- 2 PL olivového oleja
- 1 ks menšiu cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 450 g mrazenej brokolice
- 400 g ryže
- 100 ml bieleho vína
- 700 ml zeleninového vývaru
- 1 cuketu
- soľ
- mleté čierne korenie
- trochu špenátu na ozdobu
Príprava:
- Cibuľu nakrájame nadrobno a na oleji opražíme dozlatista. Pridáme nasekaný cesnak a brokolicu. Vsypeme prepláchnutú ryžu a chvíľku restujeme. Podľa chuti osolíme a okoreníme, podlejeme vínom a zeleninovým vývarom. Zakryjeme a dusíme.
- Približne po 10 minútach pridáme na kocky nakrájanú cuketu a dusíme, kým ryža nie je mäkká. Hotové rizoto ozdobíme čerstvým špenátom a podľa chuti môžeme pridať aj parmezán.