Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Primátor Košíc Jaroslav Polaček si poriadne zavaril: Hrozí mu strata ročného platu!

Nepodarené rozhodnutie? Košický primátor Jaroslav Polaček sa vlani odfotil pri prevádzke s čapovaným pivom a pri pulte s predajom zrnkovej kávy a na svojej sociálnej sieti podniky konkretizoval.

Vyslúžil si za to kritiku poslancov. Najnovšie sa jeho tvár i hlas objavili v internetovom spote spoločnosti vyrábajúcej čistiace a dezinfekčné prostriedky. Podľa ústavného zákona však verejný funkcionár pri výkone svojej funkcie nesmie propagovať akýkoľvek výrobok a Polačekovi za to hrozí strata ročného platu!

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Primátor sa objavil vo videu na internete, kde za mesto i školy ďakuje za nezištnú pomoc spoločnosti vyrábajúcej čistiace prostriedky. Podobnú podporu podnikateľom však Polaček nevyjadril podľa poslancov prvýkrát. Vlani počas pandémie podporil mobilný stánok s jedlom, kaviareň či reštauráciu. Ostatné prevádzky sa tak právom cítili dotknuté.

Primátor reagoval, že v propagovaní mieni pokračovať, aby im pomohol v ťažkých časoch. Voči konaniu Polačeka sa vtedy ohradili mestskí poslanci, ktorým sa nepáči ani posledné video.

Mestský poslanec a advokát Tibor Bacsó uviedol, že toto video je reklamou, a konal tak v rozpore s funkciou. „Verejný funkcionár sa musí pri výkone funkcie zdržať všetkého, čo môže byť v rozpore s ústavným zákonom. Na tento účel nesmie používať svoju osobu, meno a priezvisko, podobizeň, obrazovú snímku, záznam hlasu alebo svoj podpis,“ vysvetlil poslanec s tým, že v titulku príspevku je názov spoločnosti aj mesta.

 

„Hneď v úvode je logo spoločnosti a primátor sa vyjadruje o kvalite produktov,“ dodal Bacsó s tým, že v prípade starostov by tento problém riešilo obecné zastupiteľstvo, no keďže ide o primátora, zaoberať sa tým má výbor Národnej rady pre nezlučiteľnosť funkcií. „Pri porušení je tu sankcia striktná, zákon hovorí o sankcii 12-mesačného platu verejného funkcionára,“ doplnil poslanec. Michal Kaliňák, riaditeľ Kancelárie Združenia miest a obcí, vníma vec trochu inak.

„Faktom zostáva, že firmy pôsobiace v mestách a obciach participujú na verejnom živote. Poďakovanie preto nie je reklama,“ vyhodnotil Kaliňák. Za mesto sa vyjadril hovorca Vladimír Fabian. „Primátor sa slušne poďakoval za pomoc, ktorú využili tisíce detí v školách. Nešlo o propagáciu, ale o poďakovanie. Primátor si je plne vedomý povinností. Keďže by sme boli neradi, aby sa poďakovanie stalo predmetom právnych polemík, požiadali sme autora, aby ho dočasne stiahol a nepoužíval,“ uviedol.

 

Hraničí to s reklamou

Roman Frnčo, advokát z Košíc

- V uvedenom videu sa nehovorí nič o konkrétnych produktoch ani o tom, že by primátor alebo mesto odporúčali kupovať produkty značky. Na druhej strane účasť primátora v tomto prípade zvyšuje povedomie o značke. Účinkovanie primátora môže hraničiť s reklamou.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Patrik Struk, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nemecký kancelár Olaf Scholz.
Scholz varuje Irán po tom, ako na krajinu zaútočil Izrael: TOTO radí ako cestu k mieru
(ilustračná foto)
Teroristi sa chystali zaútočiť na ikonické katedrály: Vyšetrovanie museli UKONČIŤ, čo je za tým?
(ilustračné foto)
Aktualizované
Násilie, nepokoje a hádky! V Gruzínsku sa odohrali kľúčové voľby: Stále nie je jasné, kto je skutočným víťazom
Vicemajster sveta z roku 1998 Zé Carlos
Brazília v šoku: Zomrel spoluhráč Ronalda, Rivalda či Roberta Carlosa!
Polícia stále pátra po nezvestnom pasažierovi.
Muža, ktorý skočil do Dunaja, sa nepodarilo oživiť: Zistili, koľko mal rokov
Emma pád neprežila.
Foto
Obrovské nešťastie: Tehotná mamička Emma zomrela po PÁDE z okna! Jej posledná FOTO láme srdce
Foto
DOTKNUTÝ sexsymbol Juraj Bača: Táto žena ho otvorene ODMIETLA! Dôvod ho zamrzel
Vodca sekty na Slovensku Igor Michajlovič Danilov.
Váš Tip
Nebezpečná sekta možno lanárila aj vás: Sľubuje bývanie zadarmo, človek sa má dožiť 1500 rokov!
Michal Krištof bol pred odchodom do KHL pravidelne nominovaný na reprezentačné zrazy.
Krištof reaguje na svoj odchod z Ruska: Celé to bolo úplne inak!
Juraj sníva o ceste okolo sveta.
Foto
Sexi herec zo seriálu Nemocnica Juraj Ďuriš: TOHTO sa najviac bojím!
(ilustračná fotografia)
Desivý útok na policajný konvoj: Hlásia viacero obetí! Hovorí sa o teroristickom útoku
Polícia stále pátra po nezvestnom pasažierovi.
Dráma v Bratislave: Do Dunaja mal skočiť muž! Na miesto vyslali záchranné zložky