Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.03.2021 09:39 | Správy | Domáce správy

Flexihodiny rezervované pre poistencov VšZP

Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) v spolupráci so všeobecnými lekármi opäť zvyšuje dostupnosť a komfort poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre svojich poistencov.

V rámci pilotného projektu s poskytovateľmi všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých, ktorí sú členmi Aliancie všeobecných lekárov Slovenska, zaviedla takzvaný flexibilný ordinačný čas. Ide o 2 hodiny týždenne preferenčne vyhradené pre poistencov VšZP na preventívne prehliadky, predoperačné vyšetrenia, skríningy, komplexný manažment poistencov s chronickými chorobami či návštevnú službu poistencov.

„Hľadali sme spôsob, ako aj počas pandémie podporiť prevenciu a vyslať poistencom VšZP signál, že je dôležitá a že nám záleží na tom, aby zostali zdraví. V ambulanciách všeobecných lekárov sme preto našim poistencom v rámci ordinačných hodín schválených samosprávnym krajom rezervovali čas na prevenciu, v ktorom sa im bude lekár prednostne venovať,“ vysvetľuje zámer najväčšej zdravotnej poisťovne podpredsedníčka jej predstavenstva Beata Havelková.

Do pilotného projektu VšZP, ktorý je na Slovensku novinkou, sa od 1. januára 2021 zapojilo takmer 400 lekárov. Prvé skúsenosti potvrdzujú, že myšlienka zaviesť flexibilný ordinačný čas má pozitívnu odozvu u poistencov i lekárov.

 

„Flexibilný ordinačný čas je výhodný nástroj na to, aby sme sa v čase covidovej pandémie mohli bezpečne postarať o pacientov s chronickým ochorením a vykonávať preventívne prehliadky. Vďaka tomu, že je pacient objednaný na presný čas, ktorý si VšZP objednala, sa vieme o pacienta postarať v pokoji a vykonať všetko na čo má medicínsky nárok a právo,“ hovorí prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska Monika Palušková.

Dáta najväčšej zdravotnej poisťovne na Slovensku potvrdzujú, že pandémia ochorenia COVID-19 výrazne ovplyvňuje aj návštevnosť lekárov z dôvodu prevencie. U všeobecných lekárov pre dospelých VšZP v roku 2020 v porovnaní s predchádzajúcim rokom zaznamenala 26-percetný pokles preventívnych prehliadok. O 19 % sa znížil počet preventívnych prehliadok u gynekológa a u urológa dokonca o viac ako 26 %. Tradične najvyššiu účasť eviduje VšZP pri preventívnych prehliadkach pre deti a dorast; vlani ich absolvovalo 80 % detských poistencov.

„Ak to ide pri deťoch, musí to ísť aj pri preventívnych prehliadkach dospelých,“ komentuje minuloročnú štatistiku Beata Havelková. Podľa podpredsedníčky predstavenstva je VšZP pripravená využiť všetky dostupné možnosti podpory prevencie vrátane rozšírenia flexihodín v ďalších ambulanciách poskytovateľov zdravotnej starostlivosti.

Pravidelné preventívne prehliadky dokážu odhaliť približne 40 až 50 % všetkých ochorení - kardiovaskulárnych, onkologických alebo iných odvrátiteľných diagnóz. Niektoré onkologické ochorenia majú totiž predonkologické štádiá, ktoré sa vďaka preventívkam môžu zachytiť a výrazne zjednodušiť prípadnú liečbu.

Najväčšia zdravotná poisťovňa na Slovensku už v súčasnosti ponúka svojim poistencom najširšie preventívne prehliadky zamerané na včasný záchyt rizikových faktorov vážnych ochorení. Nad rámec zákona uhrádza napríklad stanovenie pomeru krvného tlaku na nohe a na ruke, tzv. ABI index, špecializované vyšetrenie rizika vzniku cievnej mozgovej príhody, vyšetrenie prítomnosti krvi v stolici už od veku 40 rokov, teda o 10 rokov skôr, ako to stanovuje zákon, test u všeobecných lekárov zameraný na včasný záchyt Alzheimerovej choroby a pod.

Poistencov motivuje aj novým skupinovým benefitom Peňaženka zdravia podporujúcim prevenciu, solidaritu a zodpovednosť, princípy, za dodržiavanie ktorých môžu získať príspevok na ďalšiu zdravotnú starostlivosť nad rámec zákona.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
COVID nám ešte nedal posledné zbohom: Šíri sa NOVÝ subvariant, prvé prípady sú už aj v Európe
(ilustračná fotografia).
Čo sa to v Bielorusku deje? Zadržali alebo vypočúvali desiatky učiteľov: Jedno majú spoločné
Vybuchnuté pagery vyvolali v krajine rozruch. Izraelský minister obrany Joav Gallant hovorí o novej fáze vojny.
Výbuchy pagerov, vysielačiek a panelov majú DOHRU: Izrael je na začiatku novej fázy vojny, tvrdí minister
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina má pripravený VÍŤAZNÝ plán na ukončenie vojny: Zelenského kroky poputujú za jedným mužom
Kontajnerová loď v marci spôsobila zrútenie dôležitého mosta v meste Baltimore.
Americká vláda za pád mosta v Baltimore žiada odškodné: Uvidíte tú sumu, zatočí sa vám hlava
Grécky národný park Samaria na západe ostrova Kréta.
Nešťastie na Kréte! Turistke († 33) spadla na nohu masívna skala: Ani pomoc záchranárov nestačila
FBI agent working on his computer in office
FBI hlási veľký úspech: Rozložili čínsku hackerskú skupinu! Hrozné, čo mali na muške
Carmen Geissenová skončila v nemocnici.
Foto
Carmen Geissenová musela ísť pod nôž! Boháčku opäť trápi zdravie: Odkaz posiela priamo z lôžka
Na snímke kapitán ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss ml. (vpravo) a Arne Engels zo Celticu Glasgow.
Foto
Celtic Glasgow - ŠK Slovan ONLINE: Belasí po druhýkrát prehrávajú rozdielom triedy
Zomrel pri príprave jedla vo vlastnej kuchyni (ilustračná fotografia).
Muž († 57) sa omylom sám bodol do brucha: Urobil osudovú chybu! Toto sa môže stať každému
Podľa vojnového experta Vladimir Putin naozaj rozpúta 3. svetovú vojnu (ilustračné foto)
Desivá predpoveď! Európska únia sa musí pripraviť na STRET s Ruskom, tvrdí kandidát na eurokomisára
(ilustračné foto)
Zomrela legenda slovenských hitov († 77): Piesne písal Dare aj Duchoňovi