Na karamel:
- 200 g cukru
- 50 ml vody
- 1 PL masla
Na cesto:
- 4 vajcia
- 100 g cukru
- 100 ml mlieka
- 60 ml oleja
- 100 g hladkej múky
- 1 PL kukuričného škrobu
- 1 KL kypriaceho prášku
Okrem toho: 5 banánov
1. Pripravíme si karamel: do panvice s hrubším dnom vsypeme cukor, pridáme vodu a na miernom ohni bez miešania privedieme k varu. Keď zmes stmavne, primiešame trochu masla a karamel najeme na dno vyššej koláčovej formy (Ø 25 cm). Banány pozdĺžne rozpolíme a poukladáme do karamelu rezom nadol.
2. V mise vyšľaháme celé vajcia s cukrom do peny. Primiešame mlieko a olej, a potom k tekutým surovinám preosejeme múku, kukuričný škrob a kypriaci prášok. Opatrne premiešame. Cesto nalejeme na banány a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 50 minút. Koláč necháme 10 minút vychladnúť, priložíme podnosom a prevrátime.
Potrebujeme:
- 200 g maslových sušienok
- 80 g masla
- 1 konzervu karamelového kondenzovaného mlieka
- 4 zrelé banány
- 500 ml smotany na šľahanie
- bielu a horkú čokoládu na ozdobu
1. Sušienky rozdrvíme najemno valčekom alebo v mixéri. V miske ich zmiešame s rozpusteným maslom. Cestom vystelieme dno i boky koláčovej formy a vložíme ju do chladničky.
2. Na stuhnutý korpus nanesieme karamelové salko, pričom trochu necháme na ozdobu. Banány nakrájame na kolieska a rovnomerne poukladáme na karamel. Opäť uložíme do chladničky, kým si vyšľaháme smotanu. Tú navrstvíme na vrch koláča a ozdobíme strúhanou čokoládou a karamelovým mliekom.