- 125 g hladkej múky
- 2 g jedlej sódy
- 8 g kypriaceho prášku
- 3 g škorice
- 2 g soli
- 150 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 110 g masla
- 300 g zrelých banánov
- 70 g kyslej smotany
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 75 g vlašských orechov
- 70 g strúhaného kokosu
1. Rúru predhrejeme na 180 °C. V miske zmiešame múku, kokos, soľ, kypriaci prášok, jedlú sódu a škoricu. V druhej mise rozšľaháme maslo s cukrom do peny. Pridáme vajcia, kyslú smotanu a vanilkový extrakt. Vmiešame banány roztlačené na pyré a múčnu zmes. Ako posledné zľahka zamiešame nasekané orechy.
2. Chlebíkovú formu 35 x 12 cm vyložíme papierom na pečenie a vlejeme do nej pripravené cesto. Orechmi môžeme posypať aj vrch koláča. Pečieme 50 až 60 minút, kým chlebík nie je zlatisto hnedý. Potom ho necháme 10 minút chladnúť, opatrne vyklopíme z formy na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
- 3 ks banánov
- 150 g práškového cukru
- 2 ks žĺtky
- 500 g mascarpone
- 400 ml smotany na šľahanie
- 2 balíčky cukrárskych piškót
- 1 šálku silnej kávy (espresso)
- 2 PL kakaa
1. Vo väčšej miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a pridáme mascarpone. Po chvíľke mixovania pridáme aj smotanu na šľahanie. Krém rozdelíme na dve časti a do jednej vmixujeme očistený banán.
2. Do pripravenej formy poukladáme po celej dĺžke piškóty a polejeme ich kávou. Navrch rovnomerne nanesieme pripravený banánový krém. Na krém dáme ďalšiu vrstvu piškót, polejeme kávou a poukladáme plátky nakrájaného banánu. Navrch nanesieme druhý krém a na záver husto posypeme kakaom. Necháme odstáť v chladničke a podávame.
- 3 prezreté banány
- 3/4 hrnčeka práškového cukru
- 1 vajce
- 1 a 1/2 hrnčeka múky (hladkej alebo polohrubej)
- štipku soli
- 1 ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 vanilkový cukor
- 1/3 hrnčeka rozpusteného masla
- vlašské orechy
- sušené brusnice
- horkú čokoládu
1. Banány ošúpeme a v miske ich roztlačíme vidličkou. Pridáme cukor, soľ, vajíčko a studené rozpustené maslo.
2. V druhej mise vymiešame múku, kypriaci prášok, vanilkový cukor a sódu bikarbónu. Po troškách zmiešame sypké suroviny s mokrými.
3. Orechy nasekáme, čokoládu nastrúhame a môžeme pridať aj sušené brusnice. Potom cestom plníme košíčky a pečieme asi 20 minút pri 170 °C.