V obci Nesvady (okr. Komárno), kde kedysi v každom dome pestovali vo fóliovníkoch zeleninu, sa tomu dnes už venuje málokto. Výnimkou je Henrieta Nagyová (40), ktorej zelenina ide doslova na dračku. Kvôli pandémii ju však už druhú jar nemá kde predávať...
Neskutočná chuť i vôňa je neporovnateľná s tou zo supermarketov! Obrovské konštrukcie fóliovníkov v záhrade Henriety z Nesvád (okr. Komárno) už dávajú prvú úrodu. Problém je však s predajom, pretože tržnice sú kvôli pandémii zatvorené. „Predávam z domu, už minulú jar sa všetko zavrelo, ľudia si však pomaly zvykli, ale je to náročné,“ krúti hlavou pracovitá žena, ktorá už od piatej hodiny rannej spolu s manželom pracuje vo svojom zeleninovom kráľovstve.
„Teraz je reďkovka a cibuľka, postupne bude paprika, uhorky, rajčiny, pestujem aj bylinky, ktoré si môžu ľudia dať aj na okno, a balkónové kvetiny. Taktiež predávame planty na sadenie rôznej zeleniny,“ ukazuje Henrieta.
Pestovateľov ubúda
„V niektorých fóliovníkoch aj kúrime plynom a aj uhlím tak, aby bola zeleninka čo najskôr,“ hovorí pracovitá žena. Kedysi to v tejto obci robil takmer každý, z roka na rok však pestovateľov ubúda. „Je okolo toho veľa roboty a výsledok je neistý. Aj náklady sú vysoké. A teraz ešte tie opatrenia... Som rada, keď to predám. Ale robím to už 20 rokov, je to náš život,“ dodáva pestovateľka.
Za čerstvý zväzok reďkovky či jarnej cibuľky od nej aktuálne zaplatíte teraz 70 centov. Momentálne je kvôli pandémii nútená predávať len z dvora. Takýto druh predaja nie je zakázaný. Potvrdil to aj Jozef Bíreš, riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy: „Nie je nič, čo by predaj z dvora zakazovalo, čiže je dovolený.“