Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.03.2021 17:42 | Správy | Domáce správy

COVID pasy naberajú reálne kontúry: Vstupenka do zahraničia či reštaurácie? Kedy ich spustia?

"Očkovacie pasy" by mali byť predbežne pripravené na letnú turistickú sezónu. Technická príprava pasu na národnej úrovni by mala byť kompatibilná s európskou verziou. Na tlačovej konferencii o tom vo štvrtok informoval štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus.

Európska únia chce predísť tomu, aby sa "očkovacie pasy" riešili samostatne na národných úrovniach. "Keďže je to európske riešenie, očakáva sa aj spoločný európsky prístup," podotkol Klus. Verí, že v máji by mali byť pasy technicky pripravené.

Digitálny zelený preukaz, takzvaný COVID pas, by mal okrem vakcinácie platiť aj pre testovanie či prekonanie nového koronavírusu. "Ak sa niekto nebude chcieť zaočkovať (...) je tu stále možnosť nechať si zelený pas verifikovať vykonaním testu. Nebude tam žiadne obmedzenie smerom k cestovaniu navonok pre túto skupinu obyvateľov," poznamenal.

Predmetom diskusie bude podľa Klusa určenie hranice protilátok pri prekonaní vírusu. V tejto súvislosti sa čaká ešte na dáta. "Prikláňam sa k tomu, aby politická diskusia nejakým spôsobom stanovila, aký je ten limit, aby bol človek považovaný za bezinfekčného a zároveň, aby nepredstavoval riziko pre akékoľvek spoločenstvo," povedal Klus. Dodal, že limity by mali byť také, ktoré využíva väčšina krajín EÚ.

 

V niektorých krajinách sa deti ešte neočkujú a ani netestujú, taktiež sa nevakcinujú alergici. Klus poznamenal, že na prechod cez hranice by pre deti mohol slúžiť "zelený pas" od rodičov. Ak bude rodič zaočkovaný alebo otestovaný, automaticky sa to prenesie na deti. Pri alergikoch by bolo riešenie preukázať sa testom.

Diskusia o otváraní prebieha aj smerom dovnútra štátov. "Dá sa predpokladať, že v budúcnosti by sa tento zelený pas mohol využívať na vstup do reštaurácií alebo aby sa mohli otvárať divadlá," konštatuje Klus. Zdôraznil, že pasy by sa mali využívať len na nevyhnutnú dobu.

Štátny tajomník priblížil, že mnohí ľudia žijú aj v tzv. tretích krajinách, kde sa na očkovanie proti novému koronavírusu používajú aj vakcíny neschválené Európskou liekovou agentúrou. "Mnohé krajiny môžu mať v úvodných fázach s týmto starosť a problém, ale bude to všetko súčasťou dôležitých politických rokovaní, ktoré sú v tejto chvíli pred nami," uviedol.

Digitálne zelené preukazy, považované za akési "očkovacie pasy", uľahčia bezpečný a voľný pohyb osôb v rámci EÚ počas pandémie ochorenia COVID-19. "Zelený pas" bude dostupný v digitálnej i papierovej forme. Jeho platnosť by mala byť obmedzená len na obdobie trvania pandémie ochorenia COVID-19.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Payne mal už v minulosti problémy s užívaním návykových látok.
Foto
Mrazivé POSLEDNÉ chvíle pred smrťou Liama Payna († 31): Znepokojivý telefonát na núdzovú linku a...
Helio môže byť na svoju prácu patrične hrdý.
Foto
Brazílčan za 21 rokov vybudoval mestskú džungľu: Padne vám sánka, koľko stromov SÁM vysadil!
Prezident USA Joe Biden
Prišiel čas UKONČIŤ vojnu v Gaze, vyhlásil Biden: Do Izraela má namierené šéf americkej diplomacie
Lídri EÚ počas summitu EÚ v Bruseli.
Lídri vyzývajú Európsku komisiu na zmeny v nelegálnej migrácii: Žiadajú NALIEHAVÉ návrhy
Female scientist working in the CDC laboratory.
Vedcom sa podarilo čosi nevídané: Podarí sa oživiť dávno vyhynutý druh? Vo veci nastal kľúčový posun
Národná galéria v Londýne.
Útoky klimatických aktivistov pokračujú: Národná galéria v Londýne koná, s týmto sa tam už nedostanete
Na snímke ukrajinská špecialistka na odmínovanie Naďa Kudrjavcevová, ktorá pracuje pre Švajčiarsku nadáciu pre odmínovanie počas konferencie o odmínovaní Ukrajiny vo štvrtok 17. októbra 2024 v Lausanne vo Švajčiarsku.
Ukrajina sa stala najviac zamínovanou krajinou na svete: Desivé prognózy! Pomôcť chcú DESIATKY štátov
Chudnutie (ilustračná fotografia).
Prekvapivé zistenia vedcov: Lieky na chudnutie môžu pomôcť aj pri ďalšom probléme! Má to ale háčik
Útočník z aš-Šabábu sa odpálil v hlavnom meste Somálska.
Okamihy hrôzy v Somálsku! Útočník sa ODPÁLIL v hlavnom meste: Zomierali nevinní
Vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár.
Svet reaguje na smrť vodcu Hamasu: Západní lídri na ňom nenechali nitku suchú! Bol vrah a terorista, tvrdia
(ilustračné foto)
Na Ukrajinu pôjdu nové kamikadze drony: Dokážu lietať vo dne i v noci! To nie je všetko
Vo veku 31 rokov zomrel britský spevák Liam Payne.
Foto
Hrozné, čo mali nájsť v hotelovej izbe Liama Payna († 31): Polícia hovorí o DEZOLÁTNOM stave