Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.03.2021 09:30 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Počet vozidiel v Bratislave za 20 rokov rapídne stúpol: Pred hromadnou dopravou uprednostňujeme vlastné autá

Smutné čísla! Ľudia si podľa všetkého zvykli na istý štandard a pohodlie, z dôvodu ktorých uprednostňujú vlastné auto pred verejnou dopravou.

Svedčí o tom aj fakt, že za dvadsať rokov sa v hlavnom meste zvýšil počet áut, a to viac ako dvojnásobne. Je však pravda, že pre prácu či štúdium sa tu sústreďujú obyvatelia z celého Slovenska. Kým na tisíc obyvateľov pripadá v Bratislave 759 áut, vo Viedni, u našich západných susedov, je to iba 374. Ako je možné, že ide o taký veľký rozdiel?

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Bratislava sa podľa dostupných informácií pýši nie veľmi šťastnou štatistikou. Michal Feik, riaditeľ odboru komunikácie Bratislavského samosprávneho kraja, totiž upozornil na to, že k 1. februáru bolo v Bratislave registrovaných 326 228 áut. „Za dvadsať rokov vzrástol počet áut v hlavnom meste Slovenska viac ako dvojnásobne,“ prezradil na sociálnej sieti s tým, že na tisíc obyvateľov pripadá v Bratislave 759 áut. Vo Viedni, u našich rakýskych susedov, je toto číslo iba 374. Oveľa bohatšie krajiny ako my kráčajú podľa Feika presne opačným smerom už dlhé roky.

„Potom sa nemôžeme čudovať, že nieto kde stavať športoviská, detské ihriská či cyklotrasy, keďže je hlavné mesto Slovenska jedno obrovské parkovisko. O znečisťovaní ovzdušia nehovoriac,“ dodal Feik. Na problém upozorňoval primátor Bratislavy Matúš Vallo už v januári 2019. Vyzval ľudí, aby namiesto vozidiel využívali verejnú dopravu. „Jeden jazdný pruh dokáže prepraviť päťnásobne viac ľudí ako normálny pruh pre autá. Aj preto bude MHD v špičke tým najrýchlejším spôsobom prepravy,“ informoval primátor.

 

Aké sú dôvody?

Vysoké číslo registrovaných áut však môže byť podľa dopravného analytika Jána Bazovského istým spôsobom skreslené. „V Bratislave sídli veľa firiem, ktoré majú síce pôsobnosť po celom Slovensku, ale tu majú centrálu. Preto prihlasujú vozidlá podľa zákona v mieste sídla,“ prezráda Bazovský. Nie je však podľa neho neobvyklé, že v jednej bratislavskej rodine sa vyskytujú aj dve alebo tri vozidlá. Spôsobujú to najmä pracovné povinnosti, životný štýl, ale z istej časti aj pohodlnosť.

„Väčšina veľkých obchodných centier sa sústreďuje na periférii, kam chodia ľudia za veľkým nákupom. Nechcú sa s ním vláčiť po MHD, pohodlnejšie je to autom,“ prezrádza analytik. Problémom verejnej dopravy je podľa Bazovského spoľahlivosť. „Podstatná časť hromadnej prepravy je na kolesách, a nie tratiach. Človek tak nemá stopercentnú istotu, že sa dostane tam, kam potrebuje, načas, pretože keď sú zápchy, tak aj autobusy stoja v zápche,“ dodáva s tým, že vyhnúť sa tomu dá jedine metrom, ktoré nie je závislé od počasia či od dopravy na cestách.

Práve metro, ktoré v Bratislave nie je, je najväčšou výhodou zahraničných metropol. Nový Čas sa od magistrátu pokúšal zistiť, akým spôsobom plánuje vytlačiť nadmerné množstvo áut z mesta, do uzávierky však nereagoval.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lut, ah, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Daniel bol nútený počúvať cez telefón, ako bola jeho manželka Nicola brutálne dobodaná na smrť.
Foto
Daniel cez telefón počul, ako brutálne vraždia jeho manželku († 37): Jeho slová lámu srdce
Bývalá dánska panovníčka Margaréta II.
Dánsku kráľovnú Margarétu II. náhle hospitalizovali: Škaredé zranenie po páde!
Kolóny v Banskej Bystrici.
Uzavretý most v Banskej Bystrici: S búraním začnú už počas tejto noci!
Ľudia sa zhromažďujú neďaleko domu zničeného počas izraelského raketového útoku na južnom predmestí Bejrútu.
Izrael hlási úspech: Pri útoku v Bejrúte zahynula dôležitá hlava Hizballáhu
K útoku došlo v holandskom Rotterdame.
Pozadie krvavého útoku v Rotterdame: Polícia odhalila to, čoho sa všetci obávali
Bratislavská polícia zasahuje v budove Univerzity Komenského, kde sídlia Farmaceutická fakulta aj Fakulta managementu.
Stránka na sociálnej sieti sa vydávala za bratislavskú zoo: Polícia varuje! O čo podvodníkom išlo?
(ilustračné foto)
TAJNÝ recept odhalený: Namiešajte si tento nápoj a vyhnite sa chorobám! Je to jednoduché
Fotky z oslavy Roberta Fica zverejnila Jana Vaľová.
Foto
Fico oslavuje 60-tku vo veľkom štýle: Premiér dostal exkluzívny dar! Pozrite sa na to
Zuzana Dolinková a Robert Fico.
Robert Fico reaguje na kritiku od zdravotníkov: Čo podľa premiéra musí ponúknuť ministerka Dolinková?
Bezpečnostný analytik Radovan Bránik.
Bezpečnostný expert Bránik: Prečo mi politici prekážajú na miestach katastrof!
Thermometer in front of an autumn colored tree
Užijeme si cez víkend babie leto? Zistite, čo nás čaká, blíži sa prudká ZMENA!
Český prezident Petr Pavel.
Prezident Pavel odovzdal svoj hlas vo voľbách: Silné slová! Jediná cesta, ako niečo zmeniť, je...