Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2021 06:00 | Správy | Domáce správy

Vypiekol so Sulíkom a spol.?! Matovič si brúsi zuby na úplne nový flek: Odborník tuší, o čo mu ide

Premiér Igor Matovič (47) jasne povedal, kedy je ochotný splniť požiadavky koaličných partnerov a opustiť svoje kreslo. Zároveň sa však netají ambíciou naďalej ostať členom vlády a podieľať sa na riadení krajiny.

Aj keď neprezradil, aký post by si pre seba predstavoval, minister životného prostredia Ján Budaj (69) to urobil za neho - chcel by byť vicepremiérom pre boj s korupciou. Ide o úplne nový flek, ktorý zatiaľ neexistuje. Nový Čas zisťoval, čo by bolo jeho náplňou práce a aké sú reakcie verejnosti.

„Ak koaliční partneri naplnia záväzky, ktoré verejne deklarovali a z ktorých vychádzajú naše požiadavky, som ochotný odstúpiť z pozície predsedu vlády SR a pôsobiť v nej ako jej člen,“ uviedol Matovič v nedeľu večer na tlačovke. Nepovedal však, akému ministerstvu by chcel šéfovať. Svojím odchodom by síce vyhovel Veronike Remišovej aj Richardovi Sulíkovi, no zároveň by im prešiel cez rozum.

Nebol s nimi totiž dohodnutý na tom, že nebude naďalej členom vlády. Akú funkciu by si pre seba Matovič predstavoval, načrtol minister životného prostredia Budaj. Uviedol, že premiér sa už stretol so šéfom parlamentu Borisom Kollárom, ktorého informoval o tom, že chce zotrvať vo vláde vo funkcii podpredsedu vlády pre boj s korupciou. „Toto je myšlienka, ktorá by odzrkadľovala jeho agendu, jeho zápas, ktorý vedie už dlhé desaťročie,“ povedal Budaj pre TA3.

Otvoriť galériu

Reakcie na seba nenechali dlho čakať. Sulík hovorí, že sa im tento nápad nepozdáva. Funkcia vicepremiéra pre boj s korupciou totiž neexistuje a museli by mu ju vytvoriť, čo by znamenalo o jedného člena vlády viac. „Nám sa nepozdáva rozširovať počet členov vlády. Nevidíme v tom zmysel. Dnes má vláda 16 členov, ktorí sú podelení na základe koaličnej zmluvy, ktorá vznikla na základe výsledkov volieb,“ povedal Sulík s tým, že nevidia dôvod na to, aby sa to menilo. Remišová je zmierlivejšia. Naznačuje, že by strane Za ľudí neprekážalo, keby bol Matovič naďalej členom vlády. „Naša požiadavka bola zmena na poste predsedu vlády a pokračovanie štvorkoalície,“ povedala vicepremiérka. Pred rokom pri skladaní vlády bola v podobnej situácii - jej ministerstvo totiž neexistovalo a vzniklo pre ňu.

 

Nadácia Zastavme korupciu považuje vytváranie nového postu za zbytočné. „Od vlády sa očakáva transparentné a otvorené vládnutie a jasné pravidlá, ktoré budú platiť rovnako pre všetkých. Vytváranie ďalších politických postov skôr podrýva dôveru občanov v nezávislé inštitúcie,“ povedala riaditeľka Zuzana Petková. Dodala, že viac sú potrebné nezávislá a efektívna polícia a prokuratúra, nestranné súdy a právne vymožiteľné prostredie.

Čo by bolo jeho náplňou práce?!

Otázne je, čo by spadalo do kompetencií Matoviča ako nového vicepremiéra. Boj s korupciou spadá pod ministerstvá vnútra a spravodlivosti, ale formálne aj pod Úrad vlády, kde pôsobí sekcia prevencie korupcie. V minulosti bol jej šéf súčasný policajný prezident Peter Kovařík. Presunuli by mu časť svojich úloh?! „Kompetencie sa nedajú presunúť z jedného ministerstva na druhé. O tom hovorí kompetenčný zákon, čo je v kompetencii jednotlivých ministerstiev. Teoreticky je možné, aby bolo náplňou novoustanoveného podpredsedu vlády nejaká koordinačná funkcia,“ povedal Novému Času exminister vnútra Vladimír Palko.

 

Problém však vidí v tom, či by bol Matovič dobrým členom vlády a súčasne predsedom koaličnej strany. „Po tých skúsenostiach, ktoré máme za posledný rok, vidíme, že tam je hlboko zakorenený konflikt, ktorý vyplýva zo samotného faktu, že je predsedom najsilnejšej koaličnej strany a súčasne členom vlády. Tak­že to, že by akurát nebol premiérom, neznamená, že tento konflikt pominie,“ uzavrel Palko. Matovičov minister Jaroslav Naď tvrdí, že premiér chcel vo vláde skončiť, no prehováralo ho predsedníctvo OĽaNO.

Formálne si chce zabezpečiť vplyv

Tomáš Koziak, politológ

- Nemyslím si, že by bral kompetencie niekomu inému. Akým spôsobom by to fungovalo, to je ťažko povedať, ale zrejme ide skôr o formálny spôsob, ako zabezpečiť to, aby Matovič zostal členom vlády. Boj s korupciou je vecou ministerstva vnútra a ministerstva spravodlivosti. V tomto prípade by mohol byť formálne koordinátor týchto činností, ale čo sa týka konkrétnej náplne jeho práce, to je dosť ťažké si predstaviť. V tomto prípade to bude skôr formálna a symbolická záležitosť, a nie záležitosť nejakého formálneho úradu, ktorý by plnil nejaké reálne úlohy.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: pol, Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Radikálny krok Kyjeva: Rozhodnutie, ktoré mnohých nepoteší! O čo ide?
Ilustračné foto
Kyjevské úrady varujú: Obyvatelia by mali obmedziť pobyt vonku! Čo sa to tam deje?
Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Let’s Dance prekvapuje: Vráti sa na parket Janko Tribula? Jeho slová hovoria jasne
Spokojná: Speváčka si myslí, že ženy sa často prispôsobujú.
Foto
Lucie Vondráčková rapídne SCHUDLA: STRÁCA sa pred očami! Čo sa s ňou deje?
Ilustračné foto
Slovensko a očkovanie proti COVID-u: Vakcína, ktorá poskytuje zvýšenú ochranu, bude čoskoro dostupná
Ivana Zuzelková hlásila správy, keď sa stal trapas.
Váš Tip
Moderátorka Televíznych novín hlásila správy, zrazu sa to stalo: Bolo ťažké sa nerozosmiať!
Foto
Okamžitá hviezda: Na sebavedomého Slafkovského už spievajú ódy!
(ilustračné foto)
Lekár, ktorý mal dvom pacientom zle zoperovať oči: Vyšetrovateľ v Bratislave rozhodol, padlo OBVINENIE!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj a jeho VÍŤAZNÝ plán na ukončenie vojny: Začať by sa mal už onedlho! Závisí to len od jednej veci
Prezident Peter Pellegrini.
Aktualizované
Prezident Pellegrini vetoval zákon: Prekáža mu jedno z ustanovení
blurred surface view on blue swimming pool
Vstupné do akvaparkov a na kúpaliská má byť drahšie: Môže sa tak stať už budúce leto
Dmitrij Peskov.
ZVRAT v Kurskej oblasti? Peskov sebavedomo hovorí o plánoch Ruska! Aha, čo prezradil