Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.03.2021 14:54 | Správy | Politika

Čaputová v žilinskej nemocnici: Po tom, čo videla, vyslovila naliehavú prosbu

Je najvyšší čas na vyslanie signálu stabilizácie pre lekárov a zdravotné sestry, aby neodchádzali zo svojich profesií či do zahraničia.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Po návšteve Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline to na tlačovom brífingu uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Inšpiráciou pre Slovensko by podľa nej mohli byť Maďarsko s Českou republikou, kde sa rozhodli pristúpiť k zvýšeniu platov pre zdravotnícky personál.

Podľa Čaputovej nebude nikdy dosť slov vďaky, ktoré patria zdravotníkom v dnešnej pandemickej situácii. „Potrebujeme vyslať jednoznačný signál stabilizácie zdravotníckeho personálu. Znamená to jednak finančné docenenie lekárov či zdravotných sestier, ale aj vytvorenie zaujímavých pracovných podmienok. Všetci vieme, že nápor na nich trvá veľmi dlho a jeho výsledkom môže byť odchod za lepšími pracovnými podmienkami do zahraničia,“ poznamenala Čaputová.

Prezidentka podľa vlastných slov vníma zlepšujúcu sa epidemickú situáciu, ale stále existujú regióny, v ktorých je situácia vážna. „Žilinská nemocnica má náročné podmienky, pretože je spádovou nemocnicou pre trištvrte milióna ľudí. Dozvedela som sa, že veľmi by im tu pomohol príchod intenzivistov a anestéziológov. Aj touto cestou chcem opakovane poprosiť zdravotníkov z iných regiónov, kde je situácia lepšia, o solidaritu práve s touto nemocnicou, aby prišli aspoň na pár dní vypomôcť,“ vyhlásila Čaputová.

 

Medicínsky riaditeľ FNsP Igor Bízik priblížil, že vďaka prípadnej zdravotníckej pomoci z iných regiónov by mohli doplniť stavy anesteziológov a intenzivistov žilinskej nemocnice. "Umožnili by sme im tak trošku oddychu. Boli by sme vďační za akúkoľvek pomoc," dodal.

Za posledných 24 hodín hospitalizovali vo FNsP Žilina 13 pacientov s ochorením COVID-19. "Do tejto chvíle stále vieme zabezpečiť akútnu operatívu, aj onkologickú. Obmedzené sú plánované výkony, ktoré znesú odklad. Mobilizáciou vlastných síl sme dokázali zabezpečiť covidovú starostlivosť a akútnu starostlivosť úplne komplexne. Pokiaľ by však bol exponenciálny rast ochorení, bolo by to zlé," zdôraznil.

Generálny riaditeľ Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline Igor Stalmašek podotkol, že v poslednom čase je vidieť obmedzenie mobility. "Ľudia musia byť viac disciplinovaní. Horšie je, že sa to ešte neprejavilo na počte pacientov, ktorí prichádzajú do nemocníc. Za posledné dni sme mali rekordné počty pacientov prijatých na lôžka do COVID pavilónov. Verím, že keď sa tieto opatrenia budú uplatňovať ešte ďalšie dni, aj my pocítime úľavu a pacientov bude menej," doplnil.

Vo FNsP Žilina už druhý týždeň evidujú viac ako stovku covidových pacientov. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej je tu aktuálne hospitalizovaných 104 pacientov s ochorením COVID-19, z nich 17 potrebuje pripojenie na ventiláciu a približne každý štvrtý pacient kyslíkovú podporu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: SITA, tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou News and Media Holding, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Kandidáti na viceprezidenta sa stretli v televíznej diskusii.
Kandidáti na viceprezidenta USA sa stretli v diskusii: Naozaj TOTO zaznelo?!
K Zemi sa blížia kométy pozorovateľné malými ďalekohľadmi.
Váš Tip
Na oblohe začína byť na Slovensku pozorovateľná dlhoočakávaná kométa: KEDY ju môžete vidieť?
Na satelitnej snímke, ktorú poskytol  Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOOA) je hurikán Helene, ktorý zoslabol na post-tropickú cyklónu, nad Spojenými štátmi americkými 27. septembra 2024.
Foto
Nepredstaviteľná katastrofa v USA: Celé mestá vymazané z mapy! Obrovské množstvo obetí
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Foto
Netanjahu po útoku Iránu na Izrael: Mrazivé slová! To neznie dobre
(ilustračné foto)
Z toho, čo mali ruskí vojaci spraviť, vám príde zle: MASAKER, aký tu ešte nebol?
(ilustračné foto)
PEKLO v Grécku! Niečo také krajina nečakala: Hlásia prvé obete
Let’s Dance prišlo tentokrát s veľkou novinkou.
Foto
Čo sa to deje? Ďalšia náhla ZMENA v Let's Dance Turné: TÁTO známa tvár sa NEUKÁŽE!
Juraj (44) je obvinený z vraždy, no nie je vo väzbe.
Foto
Otec zavraždenej Cyntie († 32): SPOR o vnučku s obvineným expriateľom! Miu nedostane, kým ja budem žiť
Heidi Klum (51)
Foto
Heidi Klum hore bez! Postavou aj v 50-tke vyráža dych: Horúce FOTO
Izrael v posledných týždňoch zintenzívnil bombardovanie Libanonu.
Foto
Najhoršie sa stáva skutočnosťou! Invázia Izraela do Libanonu a útok z Iránu: Situácia je zlá
Prince
Foto
Strávte noc v dome legendárneho speváka za 7 dolárov! FOTO zo spálne Princea († 57) vám vyrazí dych
Vladimír Weiss ml. v zápase proti hviezdnemu Manchestru City.
Foto
Posledný zápas Vladimíra Weissa ml. v kariére? Hviezdny Guardiola prezradil viac, než mal